Bel fıtığının erken evresinde yöntem `fizik tedavi`

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, bel fıtığının erken evrelerinde hastaların büyük bir bölümünün fizik tedavisinden yarar gördüğünü belirterek, "Hasta fizik tedavi ile iyileşmiyorsa o zaman cerrahi m

Sağlık 27.01.2017 09:26:34 0
Bel fıtığının erken evresinde yöntem `fizik tedavi`

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi  Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, bel fıtığının erken evrelerinde hastaların büyük bir bölümünün fizik tedavisinden yarar gördüğünü belirterek, "Hasta fizik tedavi ile iyileşmiyorsa o zaman cerrahi müdahale gündeme gelir" dedi.

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi  Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, bel fıtığının nedenleri ile tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

 

Uzun süreli olan bel, boyun ve sırt ağrılarının esas nedeninin beyin duyarlılığı olduğunu dile getiren Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, şu bilgileri paylaştı:

 

"Boyu, sırt ve bel çevresinde yer alan kaslar, omurilikten çıkan sinirler aracılığıyla çalışırlar. Emirleri, omurilik aracılığıyla beyin verir. Beyin çalışmasıyla ilgili duyarlılıklar sonucu, bel, sırt ve boyun bölgesindeki kaslar uygun emirler alamazlar. Beyine bu bölgelerden omurilik aracılığıyla, kasların durumu hakkında bilgi de gider. Duyarlı olan beyin bu bilgileri yanlış değerlendirebilir. Uzun süreli olan bel, boyun ve sırt ağrılarının esas nedeni beyin duyarlılığıdır. Beyin duyarlılığı sonucu oluşan ağrılara, beyin duyarlılığının diğer belirtileri de sıkça görülebilmektedir."

 

FITIĞIN NEDENLERİ

 

Obezite, hareketsizlik, sigara içme, omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek gibi faktörlerin fıtık nedeni olduğunu ifade eden Opr. Dr. Zorlutuna, ağır fiziksel aktivite ve ağır kaldırma gerektiren mesleklerde de fıtık görülme sıklığının arttığını belirterek, şunları söyledi:

"Devamlı öne eğilme, eğilerek dönme gerektiren meslekler, Araba, otobüs, kamyon, kullanma gibi vücudu sürekli vibrasyona maruz bırakan meslekler, Uzun süre ayakta durma veya oturma gerektiren meslekler, Futbol, halter, kürek ve güreş sporlarıyla uğraşan kişilerde bel ağrısı ve bel fıtığı sıklığı artmaktadır."

 

BELİRTİ KOL VE BACAKLARDA GÖRÜLÜR

 

Filmlerde görülen ve fıtık, kayma, kireçlenme olarak tabir edilen sonuçların, ağrıları olmayan insanlarda da görülebileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Zorlutuna, "Bu oluşumlar nadiren ağrı nedeni olabilirler. Fiziki açıdan hiç kimsenin mükemmel olamayacağı gibi, iç organlarımız da mükemmel değildir. Bu oluşumlar normalin içinde olabilen çeşitliliklerdir. Gerçek bel ve boyun fıtığı nadir görülür. Esas belirtisi kollarda ya da bacaklarda felç gelişimidir. Tedavisi için ameliyat gereklidir. 'Felcin olmadığı ağrılarda ileride felç gelişmeden fıtık ameliyatı olmak gerekir' sözünün geçersiz olduğu batı tıbbında yıllar önce anlaşılmıştır" dedi.

 

FİZİK TEDAVİSİ, DİRENÇLİ AĞRILARDA İYİ SONUÇ VEREN BİR YÖNTEMDİR

 

Fizik tedavisinin kasları gevşetmek için yapıldığını ifade eden Opr. Dr. Zorlutuna, bel fıtığının erken evrelerinde fizik tedavisinde hastaların büyük bir bölümünün yarar gördüğünü belirterek, "Hastalığın ilerlediği durumlarda fizik tedavi yöntemi ile başarı sağlamak mümkün olmayabilir. Bu durumlarda cerrahi yöntem kullanıyoruz" dedi.

 

Opr. Dr. Zorlutuna, bacak ağrısı cerrahi tedavinin amacını da "Omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı kaldırmaktır. Böylece hastanın, ağrısının geçmesi, uyuşma-kuvvetsizlik gibi bulgulardan kurtulması sağlanır. Uygun zamanda ve tecrübeli ellerde yapılan bu girişimler çok iyi sonuç verir. Bugün için kullanılan yegane yöntem servikal mikrodiskektomidir. Bazı hastalarda, mikrodiskektomiyle beraber, çıkartılan kıkırdağın yerine vücuttan alınan bir kemik veya sentetik protezlerde uygulanır" sözleriyle açıkladı.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10280,29%0,03
  • DOLAR

    32,27% -0,20
  • EURO

    34,84% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2412,00% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3904,61% 0,45