Belçika`daki `Türk Köyü`nü, Türklükten Vazgeçirmek istiyorlar.

Türk köyü olarak bilinen ve karnaval tarihinde de Türkler`in akın ettiği Faymonville kasabası, Türk olmaktan vazgeçme planını birkaç yıl önce başlatmıştı.

Türk Dünyasından Haberler 5.03.2019 10:44:03 0
 Belçika`daki `Türk Köyü`nü, Türklükten Vazgeçirmek istiyorlar.

Türk köyü olarak bilinen ve karnaval tarihinde de Türkler'in akın ettiği Faymonville kasabası, Türk olmaktan vazgeçme planını birkaç yıl önce başlatmıştı.


Türkiye Büyükelçiliğimizden ve Başkonsolosluğumuzdan kimsenin davet edilmemesi ilk adım olurken, önümüzdeki yıllarda da Türk simgelerinin karnavaldan tamamen kaldırılması planlanıyor.

 

Faymonville Karnavalı İnisiyatifi Sendikası, karnavalın bir 'Türk Karnavalı' değil, 'Faymonville Karnavalı' olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen festivallerde, başta Belçika’dan olmak üzere, Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerden Türk vatandaşları köye akın etmişlerdi.

 

Karnaval kortejinde her geçen yıl Türkler'e ait motiflerde gözle görülür şekilde azalma olması ve son olarak Türkiye Büyükelçiliği’nden veya Başkonsolosluğu’ndan kimsenin davet edilmemesi düşündürücüydü.


Faymonville Karnavalı İnisiyatifi Sendikası Genel Sekreteri Andre Lemaçon, karnavala Türk isminin konmasına karşı olduklarını söyledi. Lemaçon, "Tarihî bazı söylentilere dayalı olarak Faymonville Karnavalı’na Belçika'dan Türkler katılıyor. İsmini Türk Festivali koymuşlar. Biz buna karşıyız, bu organizasyonun adı Türk festivali değil, orijinal adı Faymonville Karnavalı’dır." dedi.

 

Lemaçon, "Bu seneki organizasyonda karnavaldan bu boyutunu soyutlama adına bazı kararlar aldık. Nitekim bizden Belçika'daki Türk yetkililere davetiye gitmedi. Onlardan da bir katılım talebi almadık. Karnavalımıza ciddi kalabalıkların akın etmesi güvenlik başta olmak üzere farklı problemlere yol açıyor, zorlanıyoruz." şeklinde konuştu. 


Lemaçon’un, dediği gibi, köyü ‘Türk’ isminden soyutlama çalışmaları tamamlanırsa bir efsane son bulmuş olacak. ‘Türksüz Türk Köyü’ olarak bilinen ve her yıl çok sayıda Türk vatandaşının akınına uğrayan Faymonville, bu defa gerçekten Türksüz kaldı.

 

Rivayete göre Faymonville köylülerine, Haçlı seferlerine katılmadıkları için "Türk" denildi. En yaygın rivayete göre ise, 16'ncı ve 17'nci yüzyıllarda, Osmanlı'ya karşı koymak için Kilise önderliğinde Avrupa'da toplanan vergilere katılmayı reddeden Faymonville köylüleri, Müslümanlarla ittifak yaptıkları gerekçesiyle "Türk" olarak adlandırıldı. 


Köylülerin bu tutumlarını kıskanan komşuları, onlara bu sebepten ötürü ‘Türk’ adını takmışlardı. 


Şimdi, Belçikalılar'ın, 'Türk' adından kurtulmak için başlattıkları planı bozmak için, hem devlet olarak ve hem de millet olarak daha atik ve dikkatli davranmamız gerekiyor. Faymonville'yi Türkler'den ve Türk isminden soyutlamak isteyen Belçikalılar'a bu fırsatı vermemek için, bu festivale daha çok ilgi göstermemiz gerekiyor.


Hatırlanacağı gibi, Belediye Başkanı ile yapmış olduğum görüşmede, Festivale Türkiye'nin katkıda bulunması dile getirilmişti.
Kim bilir, Belçikalılar belki de devletimizin festivale ilgisiz kalışını cezalandırmak istiyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

HABER;İLHAN KARAÇAY
Onla bu fırsatı vermeyelim.


28.3° / 15.8°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,39% -0,08
  • EURO

    34,62% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2392,94% -1,71
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62