Her yıl 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında idrak edilen İtfaiye Teşkilatının kuruluş etkinlikleri bu yıl 302. kuruluş yıldönümünü yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutluyor.
Her yıl 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında idrak edilen İtfaiye Teşkilatının kuruluş etkinlikleri bu yıl 302. kuruluş yıldönümünü yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutluyor.
İtfaiye Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, yangınların yılmaz savaşçıları itfaiyecilerin haftalarını kutlayan Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay şunları söyledi:
“7/24 sürekli görev başında olan İtfaiyecilerimizin sorunlarının başında halen can güvenliklerinin sağlanamamış olması geliyor. Büyükşehir Belediyeleri ve bir kısım il belediyelerinde kısmen de olsa dünya standartlarında donanım ve yangın elbiseleri bulunuyor. Ama Türkiye’nin pek çok belediyesinde, itfaiye personeli yangınlara halen günlük giyilen gömleklerle müdahale etmek zorunda kalıyorlar.
BEM-BİR-SEN İTFAİYECİLERİMİZE ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLADI
Bem-Bir-Sen 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde yerel yönetim çalışanlarına çok önemli kazanımlar sağladı. İtfaiye çalışanlarımıza da büyük uğraşlar ve tartışmalar sonucunda çok büyük kazanımlar elde ettik.
Yangın söndürme çalışmalarına bilfiil katılmış olan ve bu çalışmalar sırasında vefat eden itfaiyecilerimiz; yangın sebebiyle ölmeleri ve kalıcı engellilik hallerinde vazife malulü sayılarak şehitlik haklarından yararlanarak bir yakının devlet memuru olması sağlandı. Ayrıca en yüksek devlet memurunun aylığının 100 katı oranından başlayarak itfaiyecilerimizin yakınlarına 2016 yılı için 88 bin 564 lira ölüm tazminatı almaya hak kazandı.
Yangın esnasında engelli olan gelen itfaiye personeli; yüzde 25-75 oranlarında oluşabilecek engellilikte 2016 yılı için 22 bin 141 lira ile 66 bin 423 lira arasında engellik tazminatları almaya hak kazandı.
Ayrıca Şehit ailelerine yapılan tüm indirim ve haklardan da yararlanacaklardır. Emekli ikramiyeleri kaç yıl çalışmış olsalar da 30 yıl üzerinden ödenmesi ve emekli aylıklarının yüzde 60’a varan oranda artışla bağlanması sağlandı. Bu kazanımlar itfaiye teşkilatlarımız uzun süredir beklediği önemli kazanımlardır.
İTFAİYECİLİK 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU’NDA DA
HİZMET SINIFINDA YER ALMALIDIR
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan, 27 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliği ile itfaiyecilik meslek standartlarına kavuştu.
İtfaiye teşkilatı açısından önemli bir kazanım olarak tarihe geçen bu gelişme, itfaiyeciliğin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan hizmet sınıfları arasında yer almasının önünü açtı. Yetkililer bu konuya artık duyarsız kalmamalıdır. Meslek standartları belirlenen itfaiyecilik, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan Emniyet Hizmetleri Sınıfı gibi bir hizmet sınıfına kavuşturulması artık elzemdir.
Daha önce yapılan düzenleme ile diğer hizmet kolları Yardımcı Hizmetler sınıfında kalmasına rağmen, sendikamızın görüşmeleri ile itfaiyecilerimiz Yardımcı Hizmetler Sınıfından Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmiştir. Ancak talebimiz tam olarak bu değildir.
İTFAİYECİLERİMİZİN KADRO-DERECE İLERLEMESİ SAĞLANDI
22 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik”teyapılan değişiklikle İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu için geçerli olan en üst derecenin 3’ten 1’e, itfaiye eri kadrosu için geçerli olan en üst derecenin de 5’ten 3’e yükseltilmesi sağlandı. Bu kazanımlarla İtfaiye personelimize yeşil pasaport, maaş artışı, ek gösterge, 3’üncü dereceden emekli olma hakkı gibi kazanımları elde ettik. Ayrıca İtfaiye çalışanlarımızın özel hizmet tazminatları da arttırıldı.
YIPRANMA PAYINDA YAŞANAN SIKINTILAR GİDERİLMELİ
Sendikamızın elde ettiği kazanımlar arasında yer alan İtfaiye araçlarına KASKO ve Sigorta yapılması, zamanla yarışan itfaiyecilerin karıştıkları hasarlı kazalarda kendilerinden istenen maddi yükümlülükten kurtarması önemli bir kazanımdır.
İtfaiye personeline dönük yıpranma payı uygulamasında yaşanan sıkıntılar devam etmektedir. Daha önce verilmiş olan yıpranma payları iptal edilirken, bir tek itfaiye hizmetlerinde yıpranma hakkının verilmesi önemli bir adımdır. Ancak bu hali bir genelge ile engellenmektedir.
Çıkartılan keyfi genelge ile itfaiyeci arkadaşlarımıza sadece yangına müdahale ettikleri saatlerde yıpranma payı uygulanmaktadır. Oysa yapılan iş bir bütündür. Yangın çıkmasa da mesaide olan her itfaiyeci arkadaşımız teyakkuz halinde görevinin başındadır.
Öte yandan itfaiye teşkilatı bünyesinde çalışan dalgıç ve balık adamlarımızı ilgilendiren bir başka konuda “dalış tazminatları” konusudur. Aynı görevi yaptıkları halde“Kurbağa Adam” sertifikası sahibi dalgıçlar “dalış tazminatı” alırken, bu belgeye sahip olmayanlar bu haktan yararlanamamaktadır. İtfaiye personeli arasında bulunan dalgıçların da bu tazminattan yararlanabilmesi için sertifika programlarının açılmasını talep ediyoruz.
Taşra illerimizde, özellikle de küçük il ve ilçelerde, teşkilatın yemek, temizlik, çay gibi hizmetleri idari personel tarafından değil, bizzat itfaiye personelinin kendisi tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamaya son verilmesi, itfaiye personelinin sürekli görevinin başında olması açısından büyük önem taşımaktadır.
BEM-BİR-SEN olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar, itfaiye personelinin sorunlarını her platformda savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Bugün itfaiyeci arkadaşlarımızın çözülmemiş sorunlarının takipçisi de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da BEM-BİR-SEN olacaktır.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55