İlki İstanbul?da düzenlenen seminerler dizisinin ikincisi 21 Temmuz tarihinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesinde yapıldı.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren THBB, bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konu başlıklı seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile beton kullanıcılarına (müteahhitler, mimarlar, mühendisler, vs.), betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarının anlatılması hedefleniyor.
İlki İstanbul’da düzenlenen seminerler dizisinin ikincisi 21 Temmuz tarihinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesinde yapıldı. İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan seminer, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Başkanı Yavuz Işık’ın hazır beton sektörü ve Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında katılımcılara bilgi vermesi ile devam etti. Seminer kapsamında, THBB Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Özbora Tarhan, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; İTÜ İnşaat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler”; THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar, “Betonda Kalite Denetimleri” konulu birer sunum gerçekleştirdi.
Hazır beton sektörü ve Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında bilgileri aktaran Yavuz Işık; ”Türkiye, hazır beton üretimine birçok ülkeden geç başlamış olmasına rağmen bugün, yıllık 109 milyon metreküp üretimi ve 16 milyar TL’nin üstünde gelir hacmiyle 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideri ve dünyanın en büyük üretim hacmine sahip üçüncü ülkesi konumundadır” dedi. 2016 yılında ERMCO Başkanlığını Türkiye’ye taşıyan Yavuz Işık; ”Bu başarı ulusal olarak ülkemizin saygınlığına saygınlık katmanın dışında sektörümüz için çok önemli gelişmelere de zemin hazırlamıştır. Bu gelişmelerden, ülkemiz ve hazır beton sanayimiz için çok büyük bir adımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak Concrete Sustainability Council Beton Sürdürebilirlik Konseyinin kurduğu “Beton Sorumlu Kaynak Kullanımı Belgelendirme Sistemi’nin “Bölgesel Sistem Operatörü” olmaya hak kazandık. Aynı zamanda THBB Kalite Güvence Sistemi de bu sistem içerisinde görev alacak “Belgelendirme Kuruluşu” olmuştur” dedi.
Türkiye’de ve Dünyada hazır beton sektöründeki son gelişmeleri aktaran Aslı Özbora Tarhan Türkiye’de üretilen hazır beton dayanım sınıflarına dikkat çekerek; “Türkiye’de üretilen beton seneler içerisinde sadece miktar olarak değil aynı zamanda beton dayanım sınıfları da önemli ölçüde yükselmiştir” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili bilgiler vererek “Günümüzde beton alıcısı sadece basınç dayanımını ve işlenebilirliği değil betonun daha ileri düzey teknik özelliklerini bildirerek hazır beton talebinde bulunabilir” dedi.
Betonun üretim aşamasından şantiyelerde kullanımına kadar kalite denetimlerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi veren Selçuk Uçar, kentsel dönüşüm mevzuatıyla gündeme gelen mevcut yapılardaki beton kalitesinin ölçümü konularına değindi. Konuşmasında Kalite Güvence Sisteminin önemine vurgu yapan Selçuk Uçar, “Beton kalitesindeki en önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır” dedi.
THBB 2017 yılı programı dâhilinde İstanbul ve Gaziantep’te düzenlenmiş olan seminerler; Ankara, İzmir, Adana, Kayseri, Eskişehir, Antalya, Muğla, Denizli, Tekirdağ, Samsun, Tokat, Malatya ve Trabzon illerinde gerçekleştirilmeye devam edecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-GAZİANTEP
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00