Biber Gazı Kanser Yapabilir!

Toplumsal eylemlerde sıklıkla kullanılan biber gazının telafisi güç tehlikeli sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi. Biber gazına yoğun bir şekilde maruz kalınması durumunda dokular tahrip olur, kansere veya astım hastalarında ölüme neden olabilir.

23.06.2013 20:57:19 0
Biber Gazı Kanser Yapabilir!

Toplumsal eylemlerde sıklıkla kullanılan biber gazının telafisi güç tehlikeli sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi. Biber gazına yoğun bir şekilde maruz kalınması durumunda dokular tahrip olur, kansere veya astım hastalarında ölüme neden olabilir.

Taksim Gezi parkı ile başlayan ve ülkenin birçok şehrinde gelişen eylemler sırasında kullanılan biber gazı yeniden tartışma konusu oldu. Biber gazı maruz kalınma ve yoğunluğuna göre canlılarda geçici veya kalıcı körlüğe neden olur. Biber gazı, özellikle göze temas ettikten hemen sonra gözün ön cephesine etki ederek yanma, batma, sulanma ve ardından da geçici veya kalıcı körlüğe neden olabiliyor. Acı biber özütünden üretilen ve capsaicin adlı bir madde içeren biber gazının insan vücudunda kızarıklık, şişlik ve yanığa neden olur. Tekrarlayan yoğun temaslar sonrasında ise, gözdeki kornea tabakasında hasarlar oluşturarak kalıcı körlüğe neden olabilir.

Astım Hastaları İçin Tehlike
Capsaicin adlı madde yangısal bir etki oluşturarak bronşları güçsüzleştirmesi sonucu öksürük, hırıltı, nefes darlığı durumları ortaya çıkar. Bu durumun geçmişte ölümle sonuçlandığı vakalar vardır. Biber gazının ani etkisi 30-45 dakika sürer. Zamanla saatler içinde azalarak sona erer. Süre kişiden kişiye değişmekle birlikte astımın ağırlık derecesine göre de farklılık gösterebilir. Bu nedenle biber gazına maruz kalan bir astım hastasına önlem olarak nefes açıcı ilacı bir an evvel uygulamak ve en yakın hastanede bir süre gözlem altında tutmak hayat kurtarıcı olacaktır. Biber gazına yoğun şekilde maruz kalınması ve ağızda biriken capsaicin adlı maddenin yutulması durumunda astıma bağlı olarak mide zarında hassasiyet yaratan reflünün nefes darlığını daha da kötüleştirir.
Biber gazı temasından önce astım ile ilgili bir yakınma yaşamayan sağlıklı kişilerde de öksürük, nefes darlığı gibi sonuçların gelişebileceğinin de unutulmaması gerekir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda biber gazına sık ve yoğun şekilde maruz kalan kişilerde kanser belirtilerinin ortaya çıkabilir.

Biber gazıyla temas anında alınması gereken önlemler:
1-Biber gazı suda erimeyen bir maddedir. Bu nedenle su ile yıkamak işe yaramaz.
2-Süte batırılmış bir havlu veya kumaş ile cilde ovalamadan tampon yapılması veya sütün yüze sprey halinde uygulanması ciltte batma hissini azaltacaktır.
3-Temas sonrası mümkün olduğunca cilt alanının ellenmemesi, ovuşturulmaması gerekir.
4-Biber gazı yağlı bir madde olduğundan hafif bir deterjan ya da bebek şampuanı kullanılarak soğuk su ile yıkamak ciltteki etkisini hafifletebilir. Sıcak su kesinlikle kullanılmamalıdır.
5-Temas sonrası sık sık gözkapakları kırpılarak gözyaşı ile maddenin uzaklaştırılmaya çalışılması gerekir. Gözlere saf gözyaşı damlası uygulanması da etkiyi kısmen hafifletecektir.
6-Astım teşhisi olan hastanın nefes açıcılarla ilk müdahale sonrası hızla en yakın hastaneye gözlem altında tutulmak üzere sevki uygun olur.
7-Biber gazına maruz kalma olasılığı olan bir alana zorunlu seyahat söz konusu ise astım hastalarının önceden koruyucu kortizonlu sprey ilaç kullanması tepkiyi hafifletecektir.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor