BİLECİK`TE KADINLAR İÇİN ANLAMLI PROJE

Filizlerin Mucizeleri Projesi?nin Kadın Çiftçileri ve Aileleri şimdi de karabuğday çiçeklerini arılarla buluşturdu

Gündem 14.07.2017 11:43:54 0
BİLECİK`TE KADINLAR İÇİN ANLAMLI PROJE

BİLECİK, 14 Temmuz 2017 –TürkTraktör’ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanlığıAnkara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği ‘Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ yetiştiricilikten elde edilecek çıktıya ek olarak; arıcılık ve karabuğday balı üretimi konusunda çalışmalara başladılar.

 

Filizlerin Mucizeleri projesinin tarımsal üretim ve girişimcilik bacağında yapılan çalışmalar özetle şöyledir:

 

Filizlerin Mucizeleri ile Bakanlık, Üniversite, STK ve özel sektörün birlikte hayata geçirdiği sayılı projelerden birine imza atıldı. Bu anlamlı proje ile kadın çiftçileri ve aileleri, ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak çalışmalara dahil ediliyor; Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmeleri konusunda da kendilerine destek olunuyor. Projeye başlanılan günden bu yana kısa zamanda çok önemli bir mesafe alınmıştır. Kadın çiftçiler ve aileleri tarımsal üretim konusunda birçok teorik ve pratik eğitimden geçtikten sonra Konya’dan tedarik edilen karabuğday tohumları Bilecik ili Gölpazarı ilçesinde 300 dekarlık bir alana ekildi ve ilk hasat da çok yakın bir zamanda gerçekleştirilecektir.

 

Kadın Çiftçi ve Aileleri şimdi de arıcılık yapıyor ve bal üretiyor

Proje sürekli gelişen ve büyüyen bir dinamik yapıya ve içeriğe sahiptir. Çiftçi kadınlar ve aileleri karabuğday yetiştiriciliğinden elde edilecek çıktıya ek olarak, karabuğday balı üretimi ve arıcılık çalışmaları ile projenin çarpan etkisi daha da artacaktır.

 

Sağlıklı beslenme ve kırsal kalkınma temelinde projenin daha fazla etki yaratabilmesi için kadın çiftçiler ve aileleri şimdi de, karabuğday çiçeklerinden beslenen arılardan bal üretimini sağlamak üzere arıcılık faaliyetlerine başladılar. Tıpkı karabuğday yetiştiriciliğinde olduğu gibi; projenin bu yeni ayağında da çiftçiler öncelikle arıcılık eğitimleri aldılar. Arıcılık konusunda uzman eğitmenler rasyonel arıcılık yapmanın temel inceliklerini içeren eğitimleri çiftçiler ve ailelerine hem teorik, hem de arazide uygulamalı olarak verdi.

 

Eğitimlerin ardından projenin paydaşlarından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın finansal desteği ve Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün girişimleri ile 3 köydeki 21 çiftçi kadın ve ailesine 2’şer adet arılı kovan verildi.

 

Böylece çiftçilere ek gelir ve geçim olanağı sağlayacak karabuğday balı üretimi konusunda ilk adımları atıldı.

 

Arıların tercih ettiği bir çiçek yapısına sahip olan karabuğday çiçeğinin doğada yaşatılması ve balının da ekonomiye katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi; yörede büyük bir heyecan yaratmıştır.

 

Karabuğday balı dünya piyasasında talep gören bir bal çeşidi. Karabuğday yetiştiriciliğine ek olarak, çiçeğinden balın üretilmesi ve bundan ek bir gelir kaynağı yaratılabilmesi fikri yörede yeni bir motivasyon yarattı. Gelecek yıllarda da karabuğday üretimi yapılan arazilerde bu faaliyetleri yaygınlaştırarak doğru ürün çeşitliliği ile çiftçilerin gelirlerinde artış olması beklenmektedir.

 

Proje kapsamında kurulan kooperatif aracılığıyla ise, elde edilecek balın markalı olarak pazarlanması ve yüksek katma değerli bir ürünün elde edilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Böylesine çok yönlü ve sürekli geliştirilebilen bir projenin hayata geçirilmesiyle; tarımsal üretim, girişimcilik ve eğitim başta olmak üzere yörenin hem sosyal hem de ekonomik gelişimine katkıda bulunulmaktadır. Proje önümüzdeki dönemde daha da geliştirilerek; zincire eklenecek yeni halkalarla etki alanı daha da genişleyecektir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 

 


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55