``Bir ve beraber olursak bu oyunu bozarız``

İftar yemeğine, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ve çok sayıda partili katıldı.

Siyaset 31.07.2013 20:50:53 0
``Bir ve beraber olursak bu oyunu bozarız``

İftar yemeğine, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ve çok sayıda partili katıldı.

AK Parti Batman İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Şimşek, çözüm sürecinin sağladığı huzur ortamıyla, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla yatırımların hızla artacağını belirterek, geçmişte bölgeye çok teşvikler verildiğini ancak arzulanan sonuçların elde edilemediğini kaydetti.

Bölgede huzur ile birlikte kalkınmanın da olacağını dile getiren Şimşek, "Bu bölgede huzur olursa gelişme kaçınılmazdır. Huzur için bizim oturup kardeşlik hukuku içerisinde, bin yıllık kardeşliği, birlikteliğimizi nasıl pekiştiririz yaklaşımıyla bu sorunu çözmemiz lazım. Bu konuda hükümet olarak, parti olarak özellikle de Sayın Başbakanımız olarak çok güçlü bir irade ortaya koyduk ve sonuna kadar bunu takip edeceğiz" dedi.

Bölgede ve Orta Doğu`da, yüzyıl önce çok büyük bir oyun oynandığına değinen Şimşek, şöyle konuştu:

"Şimdi tekrar yeniden bir oyun oynanıyor. Türkiye ve Orta Doğu üzerinde büyük bir oyun oynanıyor, bir ve beraber olursak bu oyunu bozarız. Türkiye`de değil bölgenin tamamında Orta Doğu`da bu oyunu bozarız. Türkiye eğer demokrasi içerisinde temel hak ve özgürlükleri genişleterek, kardeşlik hukuku içerisinde Kürt sorununu çözerse bütün bölge için ilham kaynağı olur. Çünkü bu bölgede hiçbir ülke bir etnik sorunu, çok temel bir sorunu böyle bir çerçevede çözememiştir. Orta Doğu`da, Kafkaslar`da, Balkanlar`da hatta Çin`e kadar hiçbir ülke bugüne kadar böylesine önemli bir sorunu demokrasi içerisinde çözememiştir. Ama biz çözersek bölgede ilham kaynağı olur ve oyun bozulur. Bunun mesuliyeti hepimizin üzerindedir."

Suriye`de, Irak`ta, Orta Doğu`da, Afrika`da olanların görüldüğünü dile getiren Şimşek, "Komplo teorilerine bağlayıp sorumluluğu üzerimizden atmak hem doğru değil hem de çözüme katkıda bulunmuyor. En doğrusu yıllarca hep buralarda komplo da olabilir ama eğer biz sağlam durursak, biz kardeşliğimize sahip çıkarsak sorunlarımızı demokrasi içerisinde, kardeşlik hukuku içersinde çözme noktasında gereken desteği verirsek o zaman bütün bu komploları biz boşa çıkartırız. Bütün bu oyunlar boşa çıkartılabilir. Yeter ki biz bunun şuurunda olalım. İnanın Türkiye`yi kimse tutamaz" dedi.

Şimşek, bu nedenle herkesin üzerinde sorumluluk bulunduğuna değinerek "Kardeşliğimiz için bu büyük dava için, hizmet için gelin bir araya gelelim. Geçmişte ufak tefek sorunlar yaşanmışsa da bir kenara bırakalım, barışalım, kenetlenelim, kardeşliğimizi pekiştirelim, hep beraber Batman`ımızı, ülkemizi ileriye taşıyalım" ifadelerini kullandı.

"Bu sürece birlikte sahip çıkalım"

Şimşek, çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması ile Doğu ve Güneydoğu`nun Türkiye`nin büyüme motoru olacağını vurguladı.

Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Gelin hep birlikte bu çözüm sürecini sahiplenerek bu sorumluluğumuzu yerine getirelim. Bu, büyük bir sorumluluktur. Yine eğer bu sorunu bu çerçevede çözersek ben inanıyorum ki Doğu ve Güneydoğu, Türkiye`nin yeni büyüme motoru olacak. Son 10 yılda Türkiye, Batı ile arayı kapattı, her alanda kapattı. Kişi başı milli gelirde yüzde 36`lardan, yüzde 56`ya çıktık. İlk defa Türkiye, Batı ile arayı bu kadar hızlı kapattı. Doğu ve Güneydoğu, Türkiye`nin batısı ile arayı kapatırken, Türkiye`nin de Avrupa`nın büyükleriyle, Almanya, İngiltere ile arayı kapatması daha da hızlanacaktır.

Burada genç nüfus var, bereketli topraklar var, burada su var. Bereketli toprakları ve suyu birleştiriyoruz. Orta Doğu`nun, Afrika`nın gıda güvenliğini biz çözeriz. Dolayısıyla genç nüfusumuz var, bütün girdiler var. Huzur olursa, çözüm olursa bu bölge ayağa kalkar, şahlanır, Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini sağlar, bu çok önemli."

Terör tazminatlarına da değinen Şimşek, "Bu bölge büyük bir travma yaşadı. Hepimiz son 30-40 yıldır bir şekilde hatta son yüz yıldır bu süreçlerden etkilendik. Ama diyoruz ki, olan olmuştur, bu yaraları biz sarmak istiyoruz. Onun da ötesine gitmek istiyoruz. Geçmişin sorunlarını çözerken ileriye çok daha hızlı bir şekilde çıkış yapmak için her türlü kaynağı seferber etmeye hazırız, ettik de. Bakın terör tazminatları ne anlama geliyor? Geçmişte yapılan hataların bir anlamda telafisi anlamına geliyor. Yani sorun çözmek sadece bugünden yarına bir bakış açısıyla değil biz geçmişi de hakikaten düzeltme çabası içerisindeyiz" diye konuştu.

İftar yemeğine, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ve çok sayıda partili katıldı.

 
 ARTUKLU HJABER AJANSI-BATMAN

23.9° / 17.5°
  • BIST 100

    10218,60%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88