Tarih: 20.05.2016 09:55

BİYOKİMYA UZMANI NAZAROĞLU?NDAN ``SÜT GÜNÜ`` MESAJI

Facebook Twitter Linked-in

Ankalab Laboratuvarı Biyokimya Uzmanı Dr. Namık Kemal Nazaroğlu, “21 Mayıs Dünya Süt Günü” dolayısıyla süt ve süt ürünleri alerjisi ilgili uyarılarda bulundu. İnek sütü alerjisi ile laktoz intoleransının birbirine karıştırıldığına dikkati çeken Nazaroğlu, “Her iki alerji de birbirinden farklıdır. Net ayrımın yapılarak çocuğun süt tüketiminin düzenlenmesi için bir takım kan tetkikleri ve dışkı analizleri yapılmalıdır” dedi.

 

İNEK SÜTÜ ALERJİSİ GEÇİCİ

 

İnek sütü alerjisinin, vücudun bağışıklık sisteminin inek sütü proteinlerine karşı yarattığı bir tepki olduğuna dikkati çeken Nazaroğlu, “Özellikle bebeklerde ve çocuklarda gözlenen inek sütüne bağlı alerjik reaksiyonların yaşamın ortalama üçüncü ayında başlaması ve bağırsağın gelişmesi sonucu iki-beş yaş aralığında geçeceği öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Nazaroğlu, her yaşta görülebilen laktoz intoleransının ise, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu (süt şekeri) parçalayacak laktaz enzimi aktivitesinin yeterli düzeyde olmaması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu anlattı.

Her iki alerji durumunda da kusma, ishal, karında gaz ve buluntı gibi şikayetlerin görülebildiğini belirten Nazaroğlu, şöyle devam etti:

“İnek sütü alerjisinde ishal daha uzun süreli seyretmektedir. Laktoz intoleransı kişiye büyük rahatsızlık vermesine karşın hayati bir tehlike yaratmaz ancak tedbir alınmadığı takdirde başka hastalıklara neden olabilir. Laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz süt ve süt ürünlerini, mamaları rahatlıkla tüketebilir. Süt alerjisinde çocuğa ve gerekirse emziren anneye diyet önerilmektedir. Laktoz intoleransının varlığının anlaşılması için ilk olarak inek sütü diyetten çıkarılmalı, problem ortadan kalkmışsa kişinin inek sütüne karşı intoleransı olduğu akla gelmelidir. Kişinin şikayetleri hala devam ediyorsa bazı laboratuvar testleri yapılmalıdır.”

LABORATUVAR TESTLERİ İLE ANLAŞILIYOR

Laktoz intoleransı ile inek sütü alerjisi arasındaki ayrımın, bir takım kan tetkikleri ve dışkı analizleri ile yapılabildiğine vurgu yapan Ankalab doktoru Nazaroğlu, söz konusu testlerin “İnek sütü intolerans testi, laktoz tolerans testi, hidrojen nefes testi, gaita asidite testi, laktaz eksikliği genetik tanı testi” olduğunu açıkladı.

Söz konusu testlerin Ankalab Laboratuvarlarında yapılabildiğini söyleyen Nazaroğlu, laktoz intoleransı veya süt alerjisi belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda, mutlaka bir alerji hastalıkları veya gastroenteroloji uzmanına başvurulmasını önerdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —