``Bölgeye İlgi Her Geçen Gün Artıyor``

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bölgede hem üretime hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük bir potansiyel harekete geçmiş durumda" dedi.

Gündem 9.06.2013 09:05:25 0
``Bölgeye İlgi Her Geçen Gün Artıyor``

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bölgede hem üretime hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük bir potansiyel harekete geçmiş durumda" dedi.

Bakan Eker, kentteki tarım faaliyetleriyle ilgili yapılan toplantının ardından Sur ilçesindeki tarihi Ulucami`yi ziyaret ederek namaz kıldı.

Restorasyon yapılan bölümlerde incelemede bulunan Eker, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen`den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Eker, daha sonra Gazi Caddesi`ndeki esnaf ve seyyar satıcılarla görüşerek sorunlarını dinledi. Vatandaşların taleplerini tek tek not alan Eker, çocuklarla da yakından ilgilendi.

Çözüm sürecinin tarım ve hayvancılığa yansımaları ve beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan meraların, Türkiye`nin toplam mera varlığının yüzde 41`ini oluşturduğunu ancak bu varlığın, 30 yıllık sürede Türkiye`nin hayvancılık sektörüne yeterli katkıyı sağlayamadığını belirtti.

Eker,  bunun nedenlerinin belli olduğunu bildirerek, "Bizim 10 yıldır başlatmış olduğumuz çalışmayla ovalarda gelişen hayvancılık, çözüm süreci ile artık daha düşük bir maliyette, daha ucuz yem kaynaklarıyla meralardan, yaylalardan daha fazla istifa etmek suretiyle çok daha ucuz ve kolay yapılır hale gelecek.  Çözümün tarım ve hayvancılığa bu manada maliyet  açısından çok çok büyük etkisi olacak" diye konuştu.

Bölgede sağlanan güven ortamının beraberinde sermaye akışı getireceğini ve tarıma dayalı sanayinin, özellikle de  gıda sanayisinin bölgeye yerleşmesinin söz konusu olacağını anlatan Eker, şunları kaydetti:

"Bölgeye  artık özel sektörün ilgisi  artıyor. Çünkü yeteri  miktarda et ve  süt üretildiği zaman bunu işleyecek sanayi tesisleri buraya gelir. Biz hükümet olarak yatırımcılarımıza gerekli kolaylıkları sağlıyoruz. Türkiye`nin ilk tarıma dayalı organize besi bölgesi Diyarbakır`da. Şu anda  yapılıyor ve bunun 23 tanesi bakanlığın verdiği teşviklerle yaptırılıyor. Oradaki tesis sayısı yüze tamamlanacak. Yatırımcılara  açık. Dolayısıyla bölgede hem üretime hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük bir potansiyel harekete geçmiş durumda. Hepimiz, bütün sektör, bütün vatandaşlarımız bunun ilin ekonomisine, kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyor, öyle umut ediyoruz. Şu ana kadar gelişmeler son derece sağlıklı ve olumlu şekilde gidiyor."

"Eski gerginlikten eser yok"

Çözüm süreciyle insanların çok umutlu, çoşkulu, heyecanlı ve rahatlamış olduğuna dikkati çeken Eker, "O eski gerginlikten eser yok. Diyarbakır artık değerleriyle,  tarihiyle, inanç turizimiyle ve birçok varlığıyla insanların hafızasında geri çağrılıyor. İnsanlar artık Diyarbakır`ın güzelliklerini konuşur hale geldiler. Bu da çözüm sürecinin en önemli yansımalarından" ifadelerini kullandı.


ARTUKLU HABER AJANSI


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61