BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş;'Ekonomi gözdeki ışıltı değil, güvendir'

BTP Lideri Hüseyin Baş; Ekonomi senin gözündeki ışıltı değil, ekonomi senin mutluluğun değil. O senin psikolojik durumun. Ekonomi güvendir.

Siyaset 31.12.2021 11:44:00 0
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş;

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş Yurttaş TV Youtube kanalında gazeteciler Atakan Sönmez ve Burcu Uğur’un sorularını cevaplandırdı.

Büyük yankı uyandıran, ‘20 Aralık gecesi piyasaya 40 milyar dolar sürüldü’ açıklaması sorulan BTP lideri, sözlerinin arkasında olduğunu belirtti ve şu cevabı verdi;

“40 milyar dolar satılmadan olmaz şeklinde benim ortaya koyduğum bir düşünce var, matematik var. Bu lafımın da arkasındayım. Son düşüşten sonra Cumhurbaşkanımız, '25 milyar TL dövize endeksli vadeli mevduatlara yatırıldı' dedi. Şimdi ben soru soruyorum; bu iş 1-2 milyar dolarla, milletin koşup dövizini satmasıyla oluyor idiyse doları 10 liraya kadar düşürdün o 1-2 milyar dolarla da 9 liraya düşürseydiniz. Aksine biz döviz mevduatlarının arttığını da gözlemliyoruz.”

 

“Ekonomi gözlerdeki ışıltı değil güvendir”

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, ‘Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır’ sözlerine de cevap veren BTP lideri, “Ekonomi senin gözündeki ışıltı değil, ekonomi senin mutluluğun değil. O senin psikolojik durumun. Ekonomi nedir? Ekonomi güvendir. Bugün ekonomideki yeni uygulama ne sonuç verecek? Hiç bir sonuç alamayacaklar. Neden alamayacaklar? Çünkü güven yok! Mesela bizim resmi politika faizimiz yüzde 14.  Buraya yerli veya yabancı yatırımcının para getirmemesinin sebebi faizin düşük olması değil ki. Bu güven olmadığı sürece sana ne kimse para getirecek, ne de sana bir yatırım yapacak! Niye yapmayacak?  Çünkü adam sana güvenmiyor. Yüzde 14 faiz çok yüksek bir faiz.  Bu kadar yüksek faiz veren ülke dünyada 3 - 5 tane bulabiliriz. O zaman bütün paranın bu ülkelere akması lazım. Siz faizi yüzde 14 değil 24 yapın, 34 yapın bugünkü mantıkla hiçbir yere varamayacaksınız.” dedi.

 

“Diyanet sorumuza cevap vermek için yeni bir vahiy mi bekliyor!”

 

Kur korumalı TL vadeli mevduattan elde edilecek gelirin haram mı yoksa helal olup olmadığı konusunda Diyanet’e sordukları soruya henüz bir cevap gelmediğini de ifade eden BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş şu açıklamayı yaptı;

“Yazılı bir başvuruda bulunduk ve Diyanet bize hala bir cevap vermedi. Başvurunun üzerinden 1 haftadan fazla bir zaman geçince genel merkezdeki arkadaşlara, 'Diyanet'e bir uğrayın bizim cevabımız ne oldu' diye sorun dedim. Arkadaşlar gittiler, Diyanet'teki arkadaşlar da, 'Üzerinde çalışıyoruz, şuanda araştırmalar yapıyoruz' şeklinde bir cevap verdi. Dedim, herhalde vahiy bekleniyor! Haram mı, helal mi? Bu kadar basit bir soru. Tabi ben bunun olabileceğini düşündüğüm için de üçüncü bir şahısla e-devlet üzerinden Diyanet'in bir portalı var, oradan aynı soruyu yönelttim. Diyanet'ten şu cevap geldi, 'Kurulumuzun faizle ilgili kararları ve duruşu bellidir. Faizli mevduat hesaplarına yatırım yapmak ve vadeli döviz satışında bulunmak kurulumuzca caiz görülmemektedir. Ancak içerisinde faiz unsuru bulunmayan herhangi bir uygulamaya devletin kendiliğinden belli oranlarda yaptığı mali katkı alınabilir' Ben şimdi bunu okuyunca şöyle bir sonuç çıkardım; ‘Bu mevduata parayı yatırdığımız zaman döviz yükselmez de faiz alırsak bu haramdır. Ama döviz yükselir de faiz yerine aradaki farkı alırsak helaldir’ diyor. Yani Diyanet vatandaşa, 'Kumar oynayacaksınız' diyor. Şimdi ben Diyanet'e ikinci soruyu soruyorum; kumar helal midir? Sen bu vadeli mevduat üzerinden insanları kumara sevk ediyorsun çünkü sonucu belli olmayan bir şey bu. O zaman kumar helal midir?”

 

MHP’ye Milli Ekonomi Modeli cevabı

 

Milliyetçi Hareket Partisi’nden bazı isimlerin Milli Ekonomi Modeli adıyla yaptığı toplantıları da değerlendiren BTP lideri, “Milli Ekonomi Modeli Prof. Dr. Haydar Baş'ın şahsi ismine tescili alınmış bir modeldir. Tescil belgesi bizde vardır.   Babam bunu tescil ettirin dedi. Çok öngörülü bir insandı, burada da tekrar ortaya çıkmış oldu. Sayın İzzet Ulvi Yönter çok kibarca ve nezaketini koruyarak parti sözcümüz Emre Bey ile bu konuyu görüşmüş oldular. Kendisi MHP'de AR-GE'den sorumlu genel başkan yardımcısıymış. Bunu öğrendiğimde ben daha da üzüldüm. AR-GE ne demek? Araştırma ve geliştirme demek. Siz nasıl bir AR-GE'siniz ki 2005'ten beri olan, 2005 yılından beri BTP'nin parti programında yazan, parti programımızı açın orada tane tane Milli Ekonomi Modeli yazan bir şeyden ‘haberimiz yok’ diyebiliyorsunuz, bu olmaz. AR-GE'yi güçlendirmelerini tavsiye ediyorum. AR-GE'yi iyi yapabilsek, dünyada neler olduğunu bilsek aslında çok daha hızlı gelişebiliriz.” İfadelerini kullandı.

 

“Önce Esad ile anlaşılmalı”

 

Programda Suriye politikası üzerine de sorulara cevap veren Hüseyin Baş şunları söyledi, “Suriyeliler konusunda ilk olarak atılacak adım Esad ile oturup görüşeceğiz. Öncelikli adım budur. Öncelikli mesele Suriye ile hukukun geliştirilmesidir. Bu Doğu Akdeniz için de önemlidir, içerdeki göçmenler için de önemlidir, dış politikadaki bütün adımlarımız için de önemli bir konudur. Bir inat uğruna Türkiye'nin bütün dış politikası yok edildi.”

 

“İBB konusu İçişleri Bakanı’nın Erdoğan’ı ittiği bir yer”

 

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başlattığı terör soruşturması da BTP liderine soruldu.

Hüseyin Baş, “Bence burada Sayın Cumhurbaşkanı ile İçişleri Bakanı ve Sayın Devlet Bahçeli'nin görüşleri aynı değil. Sayın Cumhurbaşkanımız bence İBB'ye bir operasyon istemiyor. Bana sorarsanız bu, İçişleri Bakanımızın Sayın Cumhurbaşkanımızı ittiği bir olumsuz yer. Orada bir problem var bence. Benim orada anladığım bu İBB cephesindeki bir sorun değil. Ben bu meseleyi görünce Cumhur İttifakı cephesinde bir sorun algılıyorum.” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29