?BU RAMAZAN DAHA AZ BAKLAVA TÜKETTİK?

Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, Ramazan ayında baklava talebini ve tüketim eğilimlerini değerlendirdi. Ramazan öncesi artık geleneksel hale gelen hammadde fiyatlarındaki artışı kendi ürünlerine yansıtmadıklarını söyleyen Dinçerler; nor

Türk Dünyasından Haberler 14.07.2015 13:06:19 0
?BU RAMAZAN DAHA AZ BAKLAVA TÜKETTİK?

Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, Ramazan ayında baklava talebini ve tüketim eğilimlerini değerlendirdi. Ramazan öncesi artık geleneksel hale gelen hammadde fiyatlarındaki artışı kendi ürünlerine yansıtmadıklarını söyleyen Dinçerler; normalde satışların en yüksek seyrettiği Ramazan ayında son yıllarda da düşüş yaşandığını kaydetti.

Baklava denince akla gelen ilk isimlerden olan Hacı Sayid’in Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, sektörün Ramazan ayını değerlendirdi. Ramazan öncesi hammadde fiyatlarındaki artışı tüketicinin alım eğilimini düşürmemek için fiyatlarına neredeyse hiç yansıtmadıklarını ve kaliteyi aynı tuttuklarını belirten Dinçerler, Türk halkının özellikle Ramazan’da baklavada ceviz gibi malzemeleri bol sevdiğini söyledi. İnsanların Ramazan’da 16 saat kadar oruç tuttuktan sonra tulumba, şekerpare gibi sade tatlılardan ziyade içinde bol çerez olan baklavaları tercih ettiğini vurgulayan Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, bu sebeple 2014 yılında bile yaşanan donla birlikte fındık-fıstık-ceviz-badem hasatının az oluşu ve fıstığın 50’den 90 TL’ye,  cevizin 18’den 38 TL’ye, fındığın ise kilosunun 30’dan 70 TL’ye çıkmasına rağmen malzemeden kısmadıklarının altını çizdi.

Ramazan’ın İlk Haftası Tüketicinin Tercihi Pahalı Baklavalardan Yana…

Burhan Dinçerler’e göre Ramazan ayının ilk 10 günü en pahalı baklavalar satılırken; 10 günden sonra tüketici güllaç, şekerpare, tulumba tatlısı gibi daha ekonomik ve sade ürünlere yöneliyor. Yaz günleri hava sıcaklığı sebebiyle tatlının çok tüketilmediğini ekleyen Dinçerler ayrıca, her yıl Ramazan ayında top yapan baklava satışlarının, son birkaç yıldır Ramazan’ın yaza gelişi sebebiyle faza sıçrama yaşamadığını belirtiyor. 

Oruç sebebiyle aç kalan vücudun beyne daha fazla glikoz ihtiyacı mesajı ilettiğini bu sebeple şerbetli tatlıların daha fazla tercih edildiğini söyleyen Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, Ramazan haricinde yaz aylarında tatlı satışının yüzde 50 azaldığını kaydediyor.

Baklava Sektörünün Umudu Bayram…

Bayram aylarında baklava satışlarının doğal olarak en üst seviyeye çıktığını belirten Burhan Dinçerler, bu yıl kendilerinin geliştirdiği, misafirliğe giderken kolayca götürülebilecek kullan-at tepsili pratik ve geleneksel ürünlerin trend olacağını söylüyor.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,50% 0,21
  • EURO

    34,71% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71