Sakarya Engelliler ve Yardımlaşma Derneği (SAKENDER) Başkanı Bülent Dik ile derneğin faaliyetleri üzerine konuştuk.
Özel bireyleri Allah’ın bizlere bahşetmiş olduğu bir lütfu olarak görüyoruz. Engelli olmak, hayata küsmek demek değildir. Sakarya’da yaklaşık 10 yıldır engelli ve yardıma muhtaç insanlara hizmet eden Sakarya Engelliler ve Yardımlaşma Derneği (SAKENDER) Başkanı Bülent Dik ile derneğin faaliyetleri üzerine konuştuk. Bülent Dik, “Ailelerin özel bireyler ile daha bilinçli ilgilenmeleri konusunda eğitim almaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Röportaj: Ziya Gündüz
Öncelikle hocam şu sorudan başlayalım. SAKENDER ne zaman ve niçin kuruldu?
Sakarya Engelliler ve Yardımlaşma Derneği kısa adıyla (SAKANDER) 2011 yılında Özel bireylerimize iyi bir hizmet verebilmek adına hayata geçirmiş olduğum bir kurumdur.
Peki, SAKANDER’in misyonu ve vizyonu nedir?
Hangi işi yaparsak yapalım, o işin vizyonu önemlidir. Ben vizyonumuz şu şekilde açıklıyorum: Tarihinden bugüne Engelliler ve Yardımlaşma Derneği olarak şehrimizin engelli ve yardıma muhtaç bireylerimize ulaşarak hayallerine farklılıklar yaratarak ve kalıcı üstünlükler bırakarak yaşam kalitelerini yükseltmek.
Sorunuzun ikinci bölümüne gelince; şehrimiz de engelli ve yardıma muhtaç bireylerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yaşam kalitelerini daha iyi hale getirerek sağlıklı huzurlu bir şekilde yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamakta yardımcı oluyoruz. Toplumumuzun en önemli problemlerinden biri ailelerin psikolojik olarak engelli bireylerine gerekli bakımı yapamamalarıdır. Derneğimiz aynı zamanda ailelerin birbiri ile kaynaşması kapsamında sadece engelli bireylere değil ailelerine de etkinlik olarak kendilerini daha değerli ve iyi hissetmeleri açısından etkinlikler düzenliyoruz.
Bugüne kadar hangi projeleri hayata geçirdiniz?
Özel bireylerimizin kamu veya özel sektörlerde dernek olarak görüşmeler yaparak iş imkanı sağlamak.
Hastanelerden randevu alarak onlara öncülük sağlanmasında katkıda bulunmak.
Özel bireylerimizi temsili askere gönderimine yardımcı olmak. Spor dalında aktivitelerde bulunmalarını sağlamak. Piknik, kahvaltı, İl içi ve İl dışı geziler sinema, tiyatro mevlit programları iftar, konser, doğum günleri.
Yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Yakın zamanda ismini sadaka taşı sosyal market olarak düşündüğümüz ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak için market projemizin çalışmalarını devam ettirmekteyiz. Bir diğeri ise engelsiz yaşam köy projemiz vardır. Bu projemizde sağlık, sosyal, konaklama, bakım, terapi, fizik tedavi gibi bir sürü etkinlik çatısı altında toparladığımız ve çalışmalara başladığımız bir projedir.
Sizce engellilerin en büyük sorunu nedir?
Her şeyden önce ailelerin özel bireyler ile ilgili eğitimlerini, bakımlarını daha sağlıklı ve yapıcı hale getirmeleri için öncelik ebeveynlerin bir eğitim almasını öngörüyorum. Aile iyi bir eğitim iyi bir bakım sağlar ise özel bireylerimizin hayata karşı bakış açısı, kendilerini ifade edebilme, topluma kazandırma gibi bir sürü geliştirici davranış sağlanır.
Engellilerin Devletten beklentileri nelerdir?
En büyük beklentileri toplumda dışlanmamaları için hayata geçirmeleri gereken projeler. Rapor durumuna göre iş imkânı sağlanmaları. Hakkı olan durumlarda haklarını savunabilecek mercilere ulaşabilmeleri, onların sorunlarını çözebilecek kişilerin durumlara müdahale edebilmeleri
Şuanda faaliyetleriniz ne durumda?
Derneğimiz aynı zamanda ‘yardımlaşma’ çatısı altına da topladığımız için sadece özel birey ailelerimize değil yardıma muhtaç ailelerimize de yardımda buluyoruz. Pandemiden ötürü askıya aldığımız projelerimiz ve aktivitelerimiz olmakla birlikte yardım konusunda projelerimiz devam etmektedir.
İsteyen herkes derneğinize üye olabiliyor mu? Bunun için nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor gönüllü olmak adına?
İsteyen herkes derneğimize üye olabilir. Derneğimize başvuru yaparak kimlik fotokopisi ile gönüllü olarak başvurularını oluşum haline getiriyoruz.
Kitap okumaya dair çalışmalarınız var mı varsa bunu bizimle paylaşır mısınız?
Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak bizim öncelik sağladığımız konulardan birisidir. Buna dayanarak derneğimizde bir kütüphane salonumuz vardır. Gelen üyelerimiz derneğimizde dilediği kitabı seçip okuyabilir. Bu sayede hem üyelerimize hem de özel misafirlerimize farklı bir aktivite imkânı sağlamış oluyoruz.
Son olarak konumuzla ilgili neler söylemek istersiniz?
Derneğimiz bizim hayatımızda çok ince bir çizgidir. Her şeyden önce gönül işidir çünkü her alanda bir koşuşturmamız söz konusudur. Sakarya’ya gerek hayırseverlerimizin yardımları gerek şuan ki Büyük Şehir Belediyemizin de büyük katkıları ile önemli aktiviteler, sorumluluk projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Katkısı olan olamayan herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Bülent Dik kimdir?
1972 tarihinde Sakarya ili Karasu ilçeli Karasu köyünde doğdum.7 yaşına kadar ailem ile birlikte yaşıyorduk fakat babam 10 yıl cezaevinde yattı. Ve annem bizi günlük işlere giderek bizleri ve cezaevinde babamı baktı. Hep soruyorlar neden bu kadar insanlara yardım etmeyi sevdiğimi çünkü: yoksulluğu yaşadığım için ne demek olduğunu çok iyi biliyorum.18 yaşımda babam ceza evinden çıktı. 20 yaşına girdiğim zaman 1992 yılında 18 ve 19 yaşındaki kardeşim ve 45 yaşındaki babam öz amcamın oğlunun silahla ateş etmesi sonucunda mayıs ayının 21 inde vefat ettiler. Hayat zorluğum tekrar başladı. Kahvehane de, lokantada ekmeğimi ve annemi bakabilmek için çalıştım. Daha sonra Sakaryalı bir Milletvekilin vesilesi ile 1999 yılında İstanbul Bağcılarda Türk Telekom engelli kadrosunda işçi memur olarak atandım orada evlilik yaparak 3 çocuk babası olarak hayta devam ediyorum. 2011 yılında ise Derneğimizi insanlara yardımcı, faydalı olabilmek adına 5 arkadaş toplanıp kurduk. Şuan ilimizde engelli, yaşlı, kimsesiz ve genel ihtiyaç sahibi tüm sosyal kesime yardımlarımızı ve desteğimizi ulaştırıyoruz ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz.
Bülent hocam, bize zaman ayrığınız için size çok teşekkür ediyoruz.
Bende size teşekkür ediyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00