Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının kendi aralarında iletişim kurmak için kullandıkları By Lock uygulaması son günlerin merak konusu oldu
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının kendi aralarında iletişim kurmak için kullandıkları By Lock uygulaması son günlerin merak konusu oldu.
15 Temmuz darbe girişimi ardından gündeme gelen Bylock uygulamasını FETÖ üyesi olan kişilerin kullandığı tespit edildi. FETÖ'cüler bu uygulama üzerinden birbirleriyle iletişim kurdukları gibi darbe girişimi sırasında da pek çok talimatın Bylock uygulaması üzerinden verildiği ortaya çıktı. Bylock (By Lock) uygulaması resmi olarak Google Play Store'da olmayan bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
By Lock uygulaması WhatsApp, Viber ve Tango uygulamalarındaki mantıkla çalışmaktadır. Ancak Bylock'un en büyük farkı şifreli ve kriptolu yazışmaların yapılmasına imkan sağlamasıdır.
Bylock üzerinden yapılan yazışmalar sadece mesajı gönderen ve gönderilen mesajı alan kişiler tarafından, belirlenen şifre girildiği takdirde görülebilmektedir.
Aksi halde Bylock üzerindeki yazışmaların okunması veya ele geçirilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bylock uygulaması Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda kullanılabilen bir kriptolu mesajlaşma uygulaması olarak da bilinmektedir. Cep telefonu mesajlaşma uygulama Bylock, kriptografik iletişim imkanı sağlıyor.
Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilerek Google Play ve Apple App Store uygulama mağazalarında yayımlanan ByLock’un pazara ilk olarak 2014 yılı başlarında, kendisini ABD’de yerleşik yaşayan David Keynes olarak tanıtan bir geliştirici tarafından sunulduğu bilinmektedir.
Tanımı üzerinden gidilirse, ByLock uygulaması kullanıcılar ve gruplar arasında şifrelenmiş, güvenli haberleşme olanağı sağlamak üzere geliştirilmiştir. Yine tanımı gereği, gerçekten bu imkanı sunan uygulamalarda, uygulamanın sahibi veya sunucularını barındıran taraflar, kullanıcılar arasındaki yazışmaları göremez, konuşmaları dinleyemez.
Bugün bu tür iletişimde kullanılan en popüler uygulama olan WhatsApp başta olmak üzere tüm mobil uygulamalar şifrelenmiş, uygulama sahibi tarafından dahi görülemeyecek iletişim olanağı sunduğunu iddia etmektedir. Ancak ByLock’un çıktığı günlerde, WhatsApp şifresiz çalışmaktaydı ve diğer birçok uygulama henüz kullanıma açılmamıştı.
ByLock’un MİT tarafından kırıldığı iddiaları üzerine yapılan incelemelerde, uygulamanın amatör yazılımcılar tarafından geliştirildiği, iddia edildiği gibi askeri düzeyde bir şifreleme yapamadığı, kullanıcılara ait birçok bilgiyi kolayca okunabilir yapıda sakladığı ortaya çıkmıştı.
Internet arşivlerine göre, ByLock 2014 sonbaharında geliştiricisi tarafından uygulama mağazalarından kaldırılmıştır. David Keynes o tarihte; ? 1 milyon civarındaki “beklenmedik sayıdaki” kullanıcının yüküyle başa çıkmakta zorlandığını, ? Orta Doğu kaynaklı zararlı trafiği önlemek amacıyla bu bölgeden gelen bağlantıları engellediğini, ? Bağlantı sorunları yaşayan kullanıcıların VPN (Sanal Özel Ağ) üzerinden bağlanmaları gerektiğini, ? ByLock++ adını verdiği yeni uygulama üzerinde çalıştığını açıklamıştır.
Uygulamanın bilinen en son versiyonu 26 Aralık 2014 tarihlidir, ByLock++ olarak isimlendirilen uygulamanın pazara sürüldüğüne dair güvenilir bir kaynak bulunamamıştır, ancak 2015 Haziran ayında bazı internet sitelerinde ByLock++ uygulaması olarak dosyalar yayımlanmıştır.
Halen Google Play ve Apple App Store’da ByLock veya ByLock++ uygulaması bulunmamaktadır.
ByLock’un sahibi olarak görünen David Keynes ismini araştırdığımızda, yazılım ve uygulama dünyasındaki hemen herkesin kullandığı Linkedin, Github, StackOverflow, Twitter gibi sosyal ağ ve geliştirici sitelerinde hesabının bulunamadığını görüyoruz. David Keynes tarafından yapıldığı kabul edilen sadece iki açıklama bulunmakta, bunlar da wordpress.com üzerinde açılmış ücretsiz bir blog sayfasında bulunmaktadır.
Büyük bir iddiayla ortaya çıkan ve kısa sürede 1 milyona yakın kullanıcıya hizmet verdiği söylenen bir uygulamanın, kişisel çabayla sürdürülmesi ve finanse edilmesi, bu işin doğasına aykırıdır. Normal şartlarda ByLock’un bu alanda hizmet veren bir şirket tarafından satın alınması veya yatırımcı alarak büyüme yoluna gitmesi beklenirken, uygulama mağazalarından çekilmiş ve küçülmek amacıyla çeşitli teknik önlemler alındığı söylenmiştir. Bu durum sıradışıdır, dikkat çekicidir.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55