Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, bir dizi temaslarda bulunmak ve programlara katılmak geldiği Mardin'de Medya Buluşması Programına katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, kentteki programları kapsamında “Medya Buluşması” programına katıldı.
Basın mensupları ile bir araya gelen Işıkhan, teknolojinin gelişmesi ve iletişim kaynaklarının çeşitlenmesiyle birlikte bilginin de çok hızlı bir şekilde yayıldığı günümüzde gerçek ve ahlaki ilkelere uygun haberciliğin öneminin her geçen gün arttığını kaydetti.
Bu sebeple gerek yerel gerekse ulusal basının bu noktada büyük bir sorumluluk üstlendiğini aktaran Işıkhan, bu etik sorumluluğun yanı sıra basının aynı zamanda vatandaşlara ulaşma noktasında en önemli köprüleri olduğunun altını çizdi.
Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünde toplam 273 personelin vatandaşların her türlü talebini karşılamak üzere gece gündüz hizmet sunduğunu söyleyen Işıkhan, kentin temel işgücü istatistiklerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"İstihdam oranı yüzde 39,5. İşsizlik oranı yüzde 11,1. İş gücüne katılım oranı oldukça yüksek yüzde 44,5'tir. İstihdamın sektörlere göre dağılımı ise yüzde 15,6 tarım, yüzde 26,2 sanayi, hizmet sektörü de yüzde 58-59'a ulaşmış durumda."
Bakan Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla sadece ön bilgi vermek amacıyla gerçekleştirdikleri çok sayıda hizmet ve politikalarının bulunduğunu belirterek, aktif iş gücü programlarının temel amacının özellikle dezavantajlı gruplar başta olmak üzere iş gücüne ya da istihdama katılımda güçlük çeken tüm vatandaşlara destek vermek olduğunu dile getirdi.
İşsizlik oranının en son TÜİK değerlendirmesinde yüzde 8,2 çıktığını söyleyen Işıkhan, bu işsizlik oranının son 20 yılın en düşük işsizlik oranı olduğuna vurgu yaptı. Bakan Işıkhan, bunun arkasında uyguladıkları aktif istihdam politikalarının etkisinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Işıkhan, iş gücü uyum programı başta olmak üzere, Toplum Yararına Programlar (TYP), İŞKUR Gençlik Programı ve engelli istihdamının hedeflendiği engelsiz İŞKUR programlarıyla bu başarılara ulaştıklarının altını çizerek, “Bunun yanında işe yerleştirme oranlarımız oldukça yüksek. İş ve meslek danışmanlarımız özellikle iş gücüne katılımının arttırılması noktasında vatandaşlarımızla doğrudan çalışmalar yapmakta. İş kulüplerimiz şimdi Türkiye genelinde yaklaşık 81 ilde örgütlenmiş durumda. Mardin'de 3 bine yakın vatandaşımız bu iş kulüplerinden yararlanmış durumda" diye konuştu.
2009'dan bu yana TYP kapsamında Mardin'de yaklaşık 58 bin vatandaşa destek verdiklerini kaydeden Işıkhan, iş gücü uyum programları kapsamında da kentte 22 program düzenlediklerini ve 5 bin 675 katılımcının bu kontenjandan yararlandığını aktardı.
Bakan Işıkhan, iş gücü piyasası araştırmalarında Mardin'de ihtiyaç duyulan meslekleri şöyle sıraladı:
"Özellikle makineci, dikiş, düz makineci, deri düz dikiş makinesi, deri kürk hazır giyim sektöründe tır çekici şoförü, elektrik teknisyeni ve düz dikiş makinesi kullanımı. Bakın çok basit nitelik gerektiren meslekler olmasına rağmen Mardin özelinde, temininde güçlük çektiğimiz meslekler."
Kentte aktif sigortalı sayısının 2002'de 46 bin 549 iken bu yıl şubat ayı itibarıyla sigortalı sayısının 190 bine ulaştığı bilgisini paylaşan Işıkhan, yaşlılık aylığı alan 1769 kadın, 30 bine yakın da erkek olduğunu söyledi.
Malullük aylığı alan kadın sayısının 33, erkek sayısının ise 397 olduğunu belirten Işıkhan, vazife malullüğü, ölüm aylığı, sürekli iş göremezlik geliri verilmesi yönündeki desteklerin de sürdüğünü kaydetti.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9364,55%0,16
39,40% 0,10
45,45% -0,17
4286,21% 0,05
6927,68% -0,09