ÇANAKKALE İÇİN İLK ÖĞRENCİ KAFİLESİ YOLA ÇIKTI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Çanakkale ruhunu Türkiye?nin geleceği gençlere aktarmayı görev saydıkları için her yıl savaşın yaşandığı topraklara öğrenci gönderdiklerini belirterek, ?Bir ülkenin gücü sadece askeri kuvvet

Gündem 21.03.2017 07:57:42 0
ÇANAKKALE İÇİN İLK ÖĞRENCİ KAFİLESİ YOLA ÇIKTI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Çanakkale ruhunu Türkiye’nin geleceği gençlere aktarmayı görev saydıkları için her yıl savaşın yaşandığı topraklara öğrenci gönderdiklerini belirterek, “Bir ülkenin gücü sadece askeri kuvvet değil, aynı zamanda ekonomisidir, sanayisidir, yetişmiş insan gücüdür, bilimidir, fennidir” dedi.
 
ATO, Çanakkale Zaferi’ni, yaşandığı topraklarda öğrenmesi için 11 yıldan bu yana gönderdiği öğrenci sayısını, bu yıl ekleyeceği 5 bin öğrenciyle, 32 bine çıkartıyor. ATO’nun Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği “Dünden Bugüne Çanakkale Eğitim Gezileri”nin 13’üncüsünün ilk kafile uğurlama töreni, MEB Şura Salonu bahçesinde yapıldı.
 
Törende Çanakkale’ye doğru yola çıkacak öğrencilere hitap eden ATO Başkanı Gürsel Baran,“Tarihimizin en şanlı sayfalarından biri olan Çanakkale Savaşı’nı sadece tarih derslerine ait bir konu olarak okuyup geçmenizi değil, anlamanızı istiyoruz” dedi.
        
Çanakkale Zaferi’yle Türk milletinin gücünü tüm dünyaya ilan ettiğini, İstiklal Savaşı’yla da kanıtladığını anlatan Baran, Çanakkale Savaşı’nın sadece kitaplarda yer almadığını, kahramanlık hikayesi olarak dilden dile aktarıldığını kaydetti.
 
Bir ülkenin gücünün sadece askeri kuvveti olmadığının altını çizen Baran, şunları söyledi:
 
“General Sir Hamilton idaresindeki İngiliz askerleri savaşmak üzere Çanakkale’ye yola çıkacakken, İngiliz şirketlerinden birer mektup alırlar. Bu mektuplarda, söz konusu savaşın önemine dikkat çekilirken; gazi olup dönenlere şirketlerde göreve başlatılacaklarına dair vaatler yer alır. Şehitlerin ise ailelerinden biri istihdam edilecektir. Yani İngiliz sermayesi, İngiliz hükümetinin Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmek için başlattığı haksız mücadelede sorumluluk üstlenmiş, topraklarından kilometrelerce ötede savaşan askerlerine “gazi olursam ne olacak, ölürsem geride kalanlarıma ne olacak”, kaygısı olmadan savaşmaları için moral desteği vermiştir. Aynı dönemde bizim kahraman askerlerimize memleketlerindeki muhtarlardan mektup gelmiştir.  Bu mektuplarda ise ne yazık ki, pek çok asker evladının açlık ve hastalıkla baş edemeyerek vefat ettiği bilgisi paylaşılmıştır. 
Bir tarafta askerlerine ekonomik güvence veren büyük İngiliz şirketleri bir tarafta köydeki çocukları açlıktan ölen askerlerimiz. Neden çok çalışmamız gerektiğini bundan daha iyi anlatan bir durum olabilir mi gençler?  Bu ülke, Çanakkale ile başlayan Kurtuluş Savaşı ile şiddeti zirve noktasına varan savaşlarda sadece düşmanla değil, yoklukla da savaşmış; güçlü ekonominin önemini kavramıştır.  Bu da demek oluyor ki bir ülkenin gücü sadece askeri kuvvet değil; aynı zamanda ekonomisidir, sanayisidir, yetişmiş insan gücüdür, bilimidir, fennidir. İşte bu yüzden Çanakkale’ye gittiğinizde göreceğiniz “Dur yolcu” yazısına iyi bakın. Birkaç dakika durun ve Çanakkale ruhunu idrak edin.”
 
Baran gençlere seslenerek, “Yetişip meslek edindiğinizde ister mühendis, mimar olun, ister öğretmen, doktor; ister esnaf, ister mühendis; hangi işi yaparsanız yapın hakkını vererek çalıştığınızda, bu topraklarda bugüne kadar şehit düşen atalarımızın bıraktığı mirasa layık olursunuz” dedi.
 
ATO Başkanı Baran, konuşmasının sonunda İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ isimli şiirini okudu.
 
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı da yaptığı konuşmada, geziye katkıda bulunan ATO Yönetim Kurulu ve Meclisi’ne teşekkür etti. 102 yıl önce Çanakkale’de savaşanların, kendilerinden sonraki nesillerin özgürce yaşayabilmesi için canlarını feda ettiklerini belirten Bardakcı, “O zamanki 22 milyon metrekarelik Osmanlı Devleti topraklarında kim varsa, hangi şehirler varsa hepsinden orada şehitleri göreceksiniz. Sadece şu anki Türkiye sınırları içerisindeki iller değil, Balkanlardan, Kafkaslardan, Afrika’dan, Ortadoğu’dan birçok şehirden şehitlerin isimlerini okuyacaksınız. O günlerin şartlarında nasıl mücadele verildiğini, bağımsızlık, özgürlük, vatan, bayrak, bugünler ve sizler için orada hangi güçlüklerle özgürlük mücadelesi verildiğini orada birebir göreceksiniz” diye konuştu.
 
Törende, Çanakkale’ye gidecek öğrencileri temsilen Altındağ Örnek Atıf Bey Ortaokulu öğrencisi Yeliz Çiftçi ve Yenimahalle Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Onur Gezgin birer konuşma yaptı.

-İLK KAFİLEDE 9 OKUL YER ALDI-
 
Dünden Bugüne Çanakkale Eğitim Gezileri”nin ilk kafilesinde,  Pursaklar Ayyıldız Anadolu Lisesi, Altındağ Seymenler Ortaokulu, Altındağ Örnek Atıfbey Ortaokulu, Yenimahalle Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenimahalle Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, Keçiören Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi, Keçiören Genç Osman Anadolu Lisesi, Mamak Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi, Mamak Battalgazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 235 öğrenci, 15 de öğrenmen yer aldı.
 
Törende, Altındağ Ankara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan Mehteran Takımı, mehter marşı çalarak gösteri yaptı.
 
-ATO YARIŞMA DÜZENLEYECEK-
 
Ankara Ticaret Odası, bu yıl toplamda 5 bin öğrencinin katılacağı “Dünden Bugüne Çanakkale Eğitim Gezileri”nin ardından geziye katılan öğrenciler arasından resim, fotoğraf ve kompozisyon yarışması düzenleyerek, ödüller verecek. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00