Tarih: 18.01.2016 13:48

CENGİZ KURTOĞLU ULUCANLAR CEZA EVİ MÜZESİNE HAYRAN KALDI

Facebook Twitter Linked-in

Sanat dünyasının önemli isimleri de Ankara’ya geldiklerinde soluğu Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde alıyor. Müzeyi ziyaret eden son isim müzisyen, piyanist ve şarkıcı Cengiz Kurtoğlu oldu.

Ulucanlar Cezaevi sadece infazların değil, tanınmış mahkumları ile de tarihe ismini yazdırdı. Çok gazeteci girdi kapısından, çok şair… Bir çok yazarın, politikacının hatta sinemacının yolu geçti Ulucanlar’dan. Şairler hiç eksik olmadı… Necip Fazıl Kısakürek de girdi, Nazım Hikmet de, Ahmet Arif de kaldı burada, Hasan Hüseyin Kormazgil de… Ulucanlar’da hapis yatan gazeteci ve edebiyatçıları sıralayacak olursak, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Sami Cebeci, Yılmaz Güney, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Metin Peker, Oral Çalışlar, İpek Çalışlar, Beyhan Cenkçi Adnan Cemgil, Cüneyt Arcayürek, Fakir Baykurt, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Metin Toker bunlardan bazıları… Siyasi suçluların yolu da Ulucanlar Cezaevi’nden geçti. Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti, Talat Aydemir, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mustafa Pehlivanoğlu, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan, ,Muharrem Şemsek bunlardan bazıları…

Açık kaldığı yıllar boyunca farklı suçlardan pek çok mahkumun kaldığı Ulucanlar Cezaevi, tümü ile müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü.  Farklı görüşlerden birçok tanınmış ismi ağırlayan, bir çok kişinin infazına tanıklık eden, koridorlarında, koğuşlarında, hücrelerinde zulmün, acının, utancın yaşandığı, Türk siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan Ulucanlar Cezaevi, Altındağ Belediyesi tarafından 1925’te yapıldığı zamanki haline sadık kalınarak restore edilerek Müzeye dönüştürülmüştü.

Müzenin tarihi dokusundan oldukça etkilenen Cengiz Kurtoğlu, Altındağ Belediye Başkanı  Veysel Tiryaki’yi tebrik etti. Cezaevinin müze olarak Ankara’ya kazandırılmasının çok önemli bir hizmet olduğunu dile getiren ünlü sanatçı Müzeyi büyük bir hayranlıkla gezdi.

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —