Alman otomobil devi Volkswagen?a (VW) verilen para cezası kararını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Derneği Genel Başkanı İbrahim GÜLLÜ; ?ABD de olan çevre standardı Türkiye?de yok mu??
Alman otomobil devi Volkswagen’a (VW) verilen para cezası kararını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Derneği Genel Başkanı İbrahim GÜLLÜ; “ABD de olan çevre standardı Türkiye’de yok mu?” dedi.
ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) yayınladığı bir rapora dayanarak Alman otomobil devi Volkswagen'in 2008-2014 model bazı dizel araçlarının ABD çevre standartlarına uymadığını tespit etmesini takiben başlayan süreçte Brezilya Çevre Koruma Dairesi İBAMA tarafından 50 milyon Real (yaklaşık 12,4 milyon Euro) ceza ve 17 bin 057 aracı geri çağırması ve programı yenilemesi kararı verilmesi karşısında Türkiye’de devlet aygıtının suskunluğu karşısında soruyoruz: ABD de olan çevre standardı Türkiye’de yok mu?
Türkiye’de ki firma yetkililerinin "tüm dünyada ve Türkiye'de etkilenen araçların detayı, Volkswagen AG'nin yürütmekte olduğu araştırma sonucunda belirlenecektir" şeklindeki açıklaması tüketiciyi tatmin etmekten uzaktır.
Gerek tüketici gerekse çevre açılarından acil olarak güvenilir labaratuar ve gerçek sürüş koşullarında incelenerek olayın yetkili kurumlarca aydınlatılarak kamuoyunu tatmin edici açıklama yapılması gerekmektedir.
Üzerinde hassasiyetle durulması gereken ve vahim olan husus yapılan teknik bir hatadan değil bilerek gerçeğin gizlenmesi yani tüketicinin aldatılması durumudur. İşin bir başka boyutu ise çevre duyarlılığının hiçe sayılmasıdır. ABD ortaya çıkan skandalın ABD ile sınırlı olmayıp tüm dünyada aynı durumun söz konusu olması ihtimali karşısında Türkiye tüketicisinin araçlarının durumunu biran önce öğrenmek en doğal hakkı ve beklentisidir.
Tüketici olarak şu soruların cevaplarını almak istiyoruz:
1. ABD de olan çevre standardı bizde de var mı? Varsa bu güne kadar nasıl bir uygulama yapıldı?
2. Çevre standardı varsa bu durum karşısında kamu kurum ve kuruluşları neden harekete geçmiyor?
3. Dünya çapındaki bu tüketiciyi yanıltıcı bu durum Türkiye’de de var mı? Var olup olmadığını tespit edecek laboratuarlarımız var mı? Yeterli mi? Bu yönde bir çalışma var mı? Çalışma varsa ne zaman sonuçlanacak? Tüketiciyi yanıltıcı durumun tespiti halinde ne ceza verilecek?
4. Tüketiciyi yanıltıcı durum başka firmalarda da olabilir mi? Diğer firmalarla ilgili de araştırma yapılacak mı?
Tüketici olarak bizleri yanıltıldık mı? Bunu öğrenmek için yetkililerden kamuoyunu tatmin edici açıklama bekliyoruz.
ARTUKLU HABER AJANSI