Sincan Belediyesi’nin yeni uygulaması en çok çocukları sevindirecek. Çocuklar okullarda yerini alan atık pil toplama makinelerine attıkları her bir pil karşılığında hediye olarak şeker alacak.
Sincan Belediyesi Ankara’da bir ilki gerçekleştirerek ilçedeki 10 farklı okula atık pil toplama makineleri yerleştirdi. Projeyle atık pillerin kontrolsüz bir şekilde doğaya karışmasının önüne geçmeyi amaçlayan Sincan Belediyesi, en çok da çocukların ilgisini çekti. Proje kapsamında yerleştirilen makinelerin hediye vermesi atık pil toplamayı çocuklar için son derece cazip bir hale getirdi. Belediyenin şeker vererek, pil toplamaya özendiren makineleri oldukça ilgi gördü. Kutuya atılan her pil karşılığında makineler, şeker veriyor.
Çinko, mangan, gümüş ve civa gibi birçok ağır metali bünyesinde barındıran pillerin çevre için oldukça tehlikeli olduğunu belirten Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, atık pillerin zararını en aza indirebilmenin ilk şartının ise vatandaşların atık pillerin doğaya ve insanlara vermiş olduğu zararlar konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi.
GELECEK İÇİN GERİ DÖNÜŞÜM
Atık pil toplama makineleri ile çevreye karşı daha bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunulacaklarını ifade eden başkan Tuna, geri dönüşümün yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi. Atıkların kaynak olduğunu hatırlatan Başkan Tuna, “Yaşanabilir bir dünya için öncelikle bu tür atıkların çevreye verdiği zararı düşünüp, ekonomik değerlerini hesap edip buna yönelik adımlar atmalıyız. Bu konuda hep birlikte sorumluluk almamız gerekiyor. Sürdürülebilir, yaşanabilir bir dünya için, gelecek nesillerimiz olan çocuklarımız için, atıklarımızın çevreye verdiği zararları bertaraf etmek ve onların ekonomik değerlerini ekonomiye kazandırma çabasını hep birlikte göstermemiz lazım” dedi. Konuyla ilgili bilgilendirici çalışmalara da devam ettiklerini kaydeden Başkan Tuna, pillerin doğaya gelişigüzel atılması durumunda karşılaşılabilecek tehlikeler hakkında bilgilendirmeler yaptıklarını, doğaya büyük zarar veren atık pillerin toplanmasını ve çevreye zarar vermeden ekonomiye yeniden kazandırılması için geri dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.
“DOĞANIN PİLİ BİTMESİN”
Vatandaşları ses özelliği ile yönlendiren ve bilinçlendiren makinelerle atılan pilin gerilimi ölçülüyor, pilin atık olup olmadığı tespit ediliyor ve pilin atık olması durumunda kullanıcıya şeker veriliyor. Ölçüm sonrasında eğer pil hala kullanılabilir durumda ise atık pil olarak kabul edilmeyip, pil kullanıcıya iade ediliyor. Makinenin pile benzeyen dış yüzeyinde yer alan “Doğanın Pili Bitmesin” yazısıyla da çocuklara atık pilin neden toplanması gerektiği hakkında eğitici bilgiler veriliyor. Bu sayede her ay yüzlerce kilo atık pil çöp yerine geri dönüşüme gidiyor.
artuklu haber ajansı