CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin kanlı terör eylemlerine sahne olduğunu belirtti.
Reyhanlı'daki terör saldırısında 53, Suruç'takinde ise 32 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Emir, "Bu terör eylemlerini önceden öğrenmekle ve önlemekle görevli olan Milli İstihbarat Teşkilatı adeta milli istirahat teşkilatına dönüşmüştür. Asli görevini bırakmış, iktidar partisiyle birlikte çalışmaya başlamıştır. Son derece siyasallaşmış bir başkan ve son derece siyasallaşmış bir MİT ile karşı karşıya olduğumuz açıktır" diye konuştu.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Milletvekili Genel Seçimi'nde AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu da anımsatan Emir, şunları söyledi:
"Memurların milletvekili aday adayı olduktan sonra görevlerine iadesini düzenleyen Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'da yargıçlar, savcılar ve silahlı kuvvetler mensupları aday adayı olduktan sonra diğer memurlardan ayrı tutulmuş ve görevlerine iadeleri uygun görülmemiş. Bunların arasında MİT Müsteşarlığı personelinin sayılmamış olması olsa olsa bir yasal boşluktan kaynaklanan durumdur. Yasa koyucunun bu eksikliğini doldurmak adına, MİT'in gerçekten de görevini yapması, siyaset dışı olması ve bundan sonra canlarımızı böyle kanlı terör eylemlerinde kaybetmemek adına yasa teklifi verdim. Yasa teklifinin içeriği aynen hakimler, yargıçlar, silahlı kuvvetler mensupları gibi MİT personelinin de bir siyasi partide aday adayı olduktan sonra bir daha görevine iadesinin engellenmesidir. Yasa teklifinin yaşama geçmesiyle MİT'in asli görevine dönmesini, siyasallaşmamasını, tarafsız olmasını, milli istirahat değil Milli İstihbarat Teşkilatı olmasını ve adına yakışır görevler yapmasını amaçlıyoruz."
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Emir, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ortak deklarasyon çağrısına yönelik soru üzerine, teröre karşı ortak eylem almanın önemine değindi. Toplumun tüm kesimlerinin, siyasi grupların teröre bütünüyle karşı olmasının terörle mücadelede önem taşıdığını vurgulayan Emir, partisinin böyle bir deklarasyona sıcak baktığını hatırlattı.
Emir, "Ancak IŞİD'i bugüne kadar destekleyen, savunan, onlara tırlar dolusu silahlar gönderen, Suriye politikasını böyle bir açmaza sokan iktidar varken, böylesine görevini yapmayan MİT Müsteşarlığı, kolluk kuvvetleri varken bütün sorunların çözümlerini bir deklarasyonda aramak da bence bir zayıf noktadır. Deklarasyon olsun ama bugün deklarasyondan önce yapmamız, söylememiz, değerlendirmemiz gereken daha çok şey olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Şenal Sarıhan ise hem emniyetin hem de MİT'in birincil görevinin suçun önlenmesi olduğunu belirterek, "Bu anlamda bu görevin yapılmadığı açıktır" dedi.
Sarıhan, koalisyon görüşmelerine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"Biz samimiyetle sonuna kadar, ülkenin özellikle bugün içinde bulunduğu koşulları da dikkate alarak koalisyon görüşmelerinde anlaşma koşullarını sağlamaya çalışıyoruz. Biz çekilen taraf, ayrılan taraf olmayacağız. Biz ülkenin genel çıkarına bakıyoruz. Burada siyasi duruşlarımızın, partilerin farklılığından kaynaklanan ayrıcalıkların önemi olmadığını düşünüyoruz. Biz kendi duygularımızı ifade ediyoruz, 14 talebimizi ifade ediyoruz ve yapılan açıklamalarda Başbakan birkaç kez 'Erken seçim için hazır olun' diyor. Erken seçim bir olasılıktır. Eğer anlaşma sağlanmaz ve bu noktaya gelinirse elbette bütün siyasi parti tarafları da böyle bir hazırlık içinde olacaklardır."