CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ LEVENT GÖK, ANKARA`DAKİ MAHKEMELERİN KENTİN DEĞİŞİK SEMTLERİNE DAĞITILMASININ VATANDAŞLARIN ADALET HİZMETLERİNE ERİŞİMİNİ VE AVUKATLARIN SAVUNMA GÖREVİNİ GEREĞİ GİBİ YERİNE GETİRMELERİNİ ENGELLEDİĞİNİ BİLDİRDİ.
CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ LEVENT GÖK, ANKARA'DAKİ MAHKEMELERİN KENTİN DEĞİŞİK SEMTLERİNE DAĞITILMASININ VATANDAŞLARIN ADALET HİZMETLERİNE ERİŞİMİNİ VE AVUKATLARIN SAVUNMA GÖREVİNİ GEREĞİ GİBİ YERİNE GETİRMELERİNİ ENGELLEDİĞİNİ BİLDİRDİ.
Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, şimdiye kadar Adliye Sarayı içerisinde hizmet veren bazı mahkemelerin Ankara’nın değişik semtlerinde kiralanan ek binalara taşınması nedeniyle, yargı mensupları, avukatlar ve vatandaşların karşılaştıkları sorunları bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
Gök, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde adalet hizmetlerinin Ankara gibi, ağır trafik sorunları yaşanan Türkiye’nin ikinci büyük kentinin dört bir yanına dağıtılmasının, hem halkın adalete erişim hakkını ağır bir şekilde engellediğini hem de avukatların vatandaşı savunma görevini yerine getirmelerini zorlaştırdığını bildirdi.
“KALİTELİ HİZMET VERİLEMEZ”
Yargının kurucu unsurlarından biri olan avukatların ve onların meslek kuruluşlarının karşı çıkmasına rağmen, 45 iş mahkemesi ve 14 ticaret mahkemesinin taşındığı Çukurambar’daki kiralık binanın, gerek konumu, gerekse de donanımı açısından asla kaliteli adalet hizmeti verebilecek özellikler taşımadığını ifade eden Levent Gök şunları söyledi:
“Söz konusu binanın alt katında bir lokanta bulunmakta ve binanın yangın merdivenleri normal merdiven olarak kullanılmaktadır.
12 katı mahkemeler tarafından kullanılan binanın 13’üncü katında ise halen inşaat sürmektedir.
Binanın otoparkı, bu mahkemelerin arşivine dönüştürüldüğü için otopark bulunmamaktadır.
Binanın güvenliği zafiyet içerisindedir. Girişlerdeki x-ray cihazları çalışmamaktadır.
Binada sadece 4 asansör bulunmaktadır. Bu asansörlerden biri hâkimlere tahsis edilmiş, bir diğeri yük taşımak için kullanılmakta, avukatlar ve vatandaşlara ise iki asansör kalmaktadır. Bu iki asansöre binebilmek için en az 20 dakika beklemek gerekmektedir. Vatandaşlar ve avukatların kullanımına ayrılan bu iki asansör sık sık arıza yapmaktadır. Bu asansörlerden birinin iki defa düştüğü öğrenilmiştir.”
Çukurambar’ın, Adliye Sarayına ve dolayısıyla civarında olan avukat ofislerine uzak olduğuna dikkat çeken Levent Gök, otopark sorunu bulunduğu için kimsenin özel aracıyla gidemediği binanın toplu taşım araçlarının güzergâhına da uzak kaldığını vurguladı.
“ANKARA BAROSU’NA KARŞI BİR TAVIR MI?”
Üstelik bu mahkemelerde açılacak davaların başvurusunun da Sıhhiye’deki Adliye Sarayına yapılması gerektiğini ifade eden Gök, önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1- Adalet hizmetlerinin Ankara gibi büyük bir metropol kentin değişik semtlerine dağıtılması kararı hangi gerekçeyle alınmıştır?
2- Vatandaşların adalet hizmetlerine erişimini, avukatların savunma görevini gereği gibi yapmalarını sağlamak için ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?
3- Adalet hizmetlerini kentin çeşitli noktalarına dağıtmak bir hükümet politikası mıdır? Bu politikanın adalet hizmetlerinin kalitesi ve verimliliği üzerindeki etkisi araştırılmış mıdır?
4- Ankara’daki iş ve ticaret mahkemelerinin taşındığı binanın mülkiyeti kime aittir? Kaç yıllığına kiralanmıştır? Yıllık kira bedeli ne kadardır? Bu bedel ileriki yıllarda hangi ölçüde artırılacaktır?
5- Bu binanın hizmet binası haline getirilebilmesi için tadilat yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne kadar bir bedel ödenmiştir?
6- İcra dairelerinin taşındığı Yenimahalle semtindeki binanın mülkiyeti kime aittir? Bu bina kaç yıllığına kiralanmıştır. Yıllık kira bedeli ne kadardır? Bu bedel ileriki yıllarda ne ölçüde artırılacaktır?
7- Ankara’ya yeni bir adliye sarayı yapılması gündemdedir. Söz konusu mahkemelerin taşınması yerine bu binanın yapımının tamamlanması niçin beklenmemiştir?
8- Çukurambar’daki binanın gerek orada çalışan adalet mensuplarının, gerek avukatların gerekse de vatandaşların can güvenliğini tehdit eden aksaklıkları ne zaman giderilecektir?
9- Ankara’daki avukatların çalışmalarını zorlaştıran bu karar, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsız ve tarafsızlığına saygılı, demokrat kimliğiyle tanınan Ankara Barosu mensuplarına karşı alınmış bir tavır mıdır?