CHP Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Levent GÖK, Çankaya?da bir ay süreyle polise genel arama izi veren kararın iptali için dava açtı.
CHP Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Levent GÖK, Çankaya’da bir ay süreyle polise genel arama izi veren kararın iptali için dava açtı. Gök, bir önceki kararın iptal edildiğini anımsatarak, anayasaya aykırı olan bu kararın da üst mahkemeden döneceğine inandığını belirtti. Gök, Sulh Ceza Hakimliklerinin uluslararası sözleşmelere aykırı olarak kişi hak ve özgürlüklerini sınırlayan kararlara imza attığını da vurguladı.
Ankara’da Çankaya Kaymakamlığının başvurusu üzerine 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 1,5 milyon kişinin yaşadığı ilçede polise 30 gün süreyle üst arama, araçları kontrol, iş yerlerinde arama ve evrakları inceleme yetkisi verdiği ortaya çıktı.
Gök, bunun üzerine kararın iptali için bir üst mahkemede dava açtı.
Mahkemenin genel ve soyut ifadelerle verdiği karara göre, kolluk güçlerinin, yolu Çankaya ilçesi sınırlarına düşen, alışverişe çıkan herkesi arayabileceğini, aracını durdurabileceğini, kişisel eşyalarını kontrol edebileceğini belirten Gök, “Her gün yüzbinlerce kişinin gelip geçtiği Kızılay başta Çankaya’da hemen herkesin potansiyel suçu gibi görülmesi ve onlara şüpheli muamelesi yapılacak olması çok vahimdir. Olağanüstü Hal ve sıkıyönetim dönemlerini aratır biçimde alınan ve kişi hak ve özgürlüklerini sınırlayan bu kararın, önceki karar gibi iptali gerekmektedir” dedi.
Gök, 11. Asliye Mahkemesinin bir önceki genel arama kararını iptal ederken, “kararın TC Anayasasına, taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırı olarak aramanın kapsamını, aramanın yapılacağı yeri ve geçerli olacağı zaman dilimini geniş tuttuğunu, kimlerin aranacağı konusunda kolluğa geniş takdir yetkisi verdiğini, bunun da yasalar ve uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan kişi hak ve hürriyetlerine aykırı olduğuna” hükmettiğini anımsattı.
Bu kararın da benzer şekilde iptal edileceğine inandığını, özgürlüklere müdahale eden bu ve benzeri kararlara karşı mücadele edeceklerini kaydetti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55