Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök,Trafikte geçiş üstünlüğü kullanımındaki olumsuzlukların yarattığı tehlikeleri TBMM'ye taşıdı.Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Her türlü makam araçlarının siren çalarak trafikte tehlikeli sürüldükleri, bu suretle diğer sürücüleri panikleterek trafiğin normal akışını bozup tehlike oluşturduklarına sıklıkla rastlanmakta olduğunu belirterek İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Selami Altınok tarafından Anayasa’nın 98’nci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’ncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 20.10.2015
Levent GÖK
Ankara Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili
Bilindiği üzere ülkemizde trafikteki olumsuz işleyiş, hem kent içinde hem de kent dışı yollarda günlük hayatımızı tehlikeye sokan en önemli sorunlarından birisidir. Sorunu artıran önemli hususlardan birisi de resmi ve kamu idarelerince kullanılan sivil plakalı araçlarıdır. Hız sınırı, trafik işaretleri, şerit değiştirme gibi önemli trafik kurallarına uymayan kamu araçları trafik akışını bozarak diğer sürücülerin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadırlar. Özellikle geçiş üstünlüğüne sahip olmayan bazı kamu araçlarının (bazen üzerlerine taktıkları sirenlerle) trafikte kurallara uymadan hız sınırlarının çok üzerinde seyir etmekte, diğer sürücüleri ürküterek tehlikeli bir şekilde şerit değiştirmeye zorlamalarına sıklıkla rastlanmaktadır.
Her türlü makam araçlarının siren çalarak trafikte tehlikeli sürüldükleri, bu suretle diğer sürücüleri panikleterek trafiğin normal akışını bozup tehlike oluşturduklarına sıklıkla rastlanmaktadır. Trafik kent hayatının düzeninde, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanmasında en önemli unsurlardandır. Ülkemizde ise başkent Ankara başta olmak üzere araçlar için ayrılan yollar ile insanlar için ayrılan kaldırımlar araç ve insanlarla birlikte kullanılmaktadır. Bunda son on yılda kentsel rant uğruna imar düzenlemeleri ile feda edilen arsa ve arazi kullanımının önemli etkisi olmuştur.
17 Ekim 2015 tarihinde gazetelere yansıyan bir haberde de makam ve koruma araçlarının sebep olduğu benzeri bir olayın yaşandığı anlaşılmaktadır. Ankara’da Esenboğa hava yolunda yoğun trafikte seyir halinde olan bir taksi sürücüsünün arkadan gelen bir konvoy tarafından sıkıştırılarak şerit değiştirmeye zorlandığı; söz konusu taksi sürücüsünün yol müsait olduğunda yol verdiği; ancak konvoydaki görevlilerden birisinin 155’e yaptığı bir ihbarla yazıldığı anlaşılan trafik para cezası tutanağının üzerinde ''Sayın Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri’ni tehlikeye düşürmek, trafik güvenliği ile ilgili kurallara uymamak” yazılı olan 88-TL’lık para cezası kesildiği anlaşılmaktadır. Cezaya maruz kalan taksi şoförü, basına yansıyan beyanında “19 Eylül’de havaalanına yolcu götürüyordum. Arkadan selektör yapıldı, siren çalındı. Trafik yüzünden sağa geçemedim. Uygun olunca yol verdim. 20 gün sonra ceza makbuzu geldi. Gerekçeyi görünce korktum, panikledim” şeklinde ifadelerde bulunmuştur.
Trafikte hangi araçların geçiş üstünlüğüne sahip olduğu ve bunların sürme kuralları 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 71’nci maddesinde yazılıdır. Buna göre geçiş üstünlüğüne sahip araçların ancak görev halinde iken geçiş üstünlüğüne sahip olduğu, bu hakkın halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılabileceği, zorunluluk olmadığı halde gereksiz geçiş üstünlüğü hakkının kullanılamayacağı, kullananların para cezası ile cezalandırılacağı hükümlerine yer verilmiştir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde “Geçiş Üstünlüğü” “Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır” şeklinde tanımlanmıştır. Yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere geçiş üstünlüğünün kullanılmasında can ve mal güvenliğinin tehlikeye sokulmaması esastır.
Bu bağlamda;
1-Resmi ve özel plakalı kamu idarelerince kullanılan araçların trafik kuralları ve işaretlerine uyma konusunda özensiz davranarak vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye soktukları konusundaki iddialara katılıyor musunuz? Eğer katılıyorsanız ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
2-Trafiğin yoğun olduğu bir anda arkadan gelen ve siren sesleriyle sürücülerin paniklemesine neden olan konvoya geç yol vermek trafik güvenliğini tehlikeye atmak suçunu oluşturur mu? Oluşturursa hangi hallerde ve ne kadar sürede yol verilmezse suç oluşmuş sayılmaktadır? Bu konuda bir düzenleme var mıdır?
3-Cumhurbaşkanı Genel Sekreterinin hava alanına götürülmesi 2918 sayılı Kanunun 71 nci maddesine göre geçiş üstünlüğünün kullanılmasını gerektiren hallerden midir? Değilse aynı maddedeki “Zorunlu olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünün kullanılması yasaktır” hükmünün çiğnenmesi anlamına gelir mi? Gelirse herhangi bir cezai yaptırım uygulanması gerekir mi?
4-Olayda taksi sürücüsünün trafik yoğunluğu nedeniyle geç yol vermesi Cumhurbaşkanı Genel Sekreterini ve trafik güvenliğini nasıl tehlikeye düşürmüştür? Bu tehlikenin oluşmasında konvoyun çok hızlı olmasının etkisi var mıdır?
5-Resmi ve sivil plakalı olup kamu kurumlarınca kiralama ve başka yollarla kullanılan araçların sebep olduğu trafik kazaları konusunda istatistiksel veri tutulmakta mıdır? Tutulmakta ise söz konusu araçların kazalardaki sorumluluk oranı nedir? Bu oranın azaltılması konusunda ne tür tedbirler alınmaktadır?
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA