Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, eğitim alanında yaşanan aksaklıklara işaret ederek, “Etüt merkezlerinin kapatılmasını isteyen zihniyet, ilkokul çağındaki çocukları merdiven altı, dini eğitim verenlere mi teslim edecek?” diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde; etüt merkezlerinin kapatılması ile doğacak mağduriyetlere dikkat çekti. Kapatılan etüt merkezlerine ve dershanelere karşı hala kaliteli ve yeterli eğitimin okullarda sağlanamadığına belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin kanayan yaralarından bir tanesi eğitim alanındaki aksaklıkların bir türlü son bulmamasıdır. Etüt eğitim merkezleri 8/4/1985 tarihli ve 2186 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe girdiği günden bu yana 32 yıldır hizmet veren özel eğitim kurumlarıdır. Etüt merkezleri ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yalnızca akademik hayatına destek olmakla kalmıyor aynı zamanda sanatsal ve sosyal etkinliklere yer vererek kalabalık sınıflardan, sıkıcı okul algısından ve boyunu aşan ödev-projelerden kurtulma alanı sağlamaktadır.”
ATANAMAYAN 400 BİN ÖĞRETMEN
Atanamayan yaklaşık 400 bin öğretmene dikkat çeken Sağlar, “Çalışan ailelere, parçalanmış ve çocuğuyla iletişim sorunları yaşayan ailelere can simidi olarak yetişen etüt merkezleri beslenme, ulaşım ve güvenlik açısından da tercih edilme nedenidir. Etüt merkezleri öğrencilerin ve velilerin ihtiyaçlarını karşılarken; atanamayan, ekonomik sorunlarla boğuşan öğretmenlerin de umut kapısıdır. Hâlihazırda yaklaşık 2 bin 60 kurum, 55 bin istihdam, 550 bin öğrenci ve veliyi buluşturan bir eğitim sektörüdür. Bir taraftan bakanlık öğretmen açığından dem vururken, diğer tarafta atanamayan yaklaşık 400 bin öğretmenin varlığını açıklamaya çalışmak laf-ı güzaftır” dedi.
NEDEN KAPATACAKSINIZ?
“Etüt merkezlerini neden kapatacaksınız?” sorusunu yönelten Sağlar, Milli Eğitim Bakanından şu sorulara yanıt vermesini istedi:
“Etüt merkezlerinin kapatılmasını isteyen zihniyet, ilkokul çağındaki çocukları ne idiği belirsiz merdiven altı, dini eğitim verenlerin eline mi teslim edecektir?
Etüt merkezlerinin kaldırılması birçok öğrenci ve veliyi mağdur edecektir. Bu mağduriyetin en aza indirilmesi için etüt merkezlerinin kapatılma süresini erteleyecek misiniz?
Atanamayan öğretmenlere iş imkânı sağlayan etüt merkezlerine ruhsat yenileme zorunluluğu getirerek yeni bir konsept ile merkezlerin devam etmesi sağlanabilir mi?
2017 yılı içerisinde kaç bin öğretmen ataması yapılacaktır? Atanamayan 400 bin civarındaki öğretmen için izahınız nedir?”''Diye sordu
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN