CHP`Lİ TANRIKULU.``CİZRE`DE 150 BİN TUTUKLU VAR``

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, dünyanın hiçbir yerinde 7 gün sokağa çıkma yasağı olmayacağını vurguladı. Cizre`de yaşayan 150 bin kişinin şuan sokağa çıkma yasağı sebebiyle tutuklu, gözaltında bulunduğunu anlatan Tanrıkulu, hiçbir hukuk devletinde

10.09.2015 15:01:07 0
CHP`Lİ TANRIKULU.``CİZRE`DE 150 BİN TUTUKLU VAR``

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Cizre'de neler olduğunu bilmek istediklerini ancak öğrenemediklerini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cizre'de 7 gündür sokağa çıkma yasağı olduğunu, orada neler olup bittiğinin Başbakan tarafından açıklanması gerektiğini belirtti. 

Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Sezgin TANRIKULU, Cizre'de 7 gündür süren sokağa çıkma yasağı olduğunu belirterek Cizre'nin bakanlara ve milletvekillerine de kapalı olduğunu söyledi. 

Çok sayıda insanın bölgeden aradığını dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, dünyanın hiçbir yerinde 7 gün sokağa çıkma yasağı olmayacağını vurguladı. Cizre'de yaşayan 150 bin kişinin şuan sokağa çıkma yasağı sebebiyle tutuklu, gözaltında bulunduğunu anlatan Tanrıkulu, hiçbir hukuk devletinde bu kabul edilemez dedi.  

Cizre’de Sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 7 gün içinde 14 kişinin öldüğünü, cenazelerin defnedilemediği günler yaşandığını vurgulayarak, "Bu ortam hiçbir hukuk devletinde kabul edilemez. Bu duruma derhal son verilmelidir. Daha fazla insani dram yaşanmasına izin veremeyiz. Milletvekillerine, bakanlara Türkiye'nin bir bölgesinde seyahat yasağı konuluyor. Nerede bu yapılabilir? Bunu birisinin çıkıp aklı selim olarak açıklaması lazım.” Dedi.

 Meclis Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüştüğünü ifade eden TANRIKULU,  kendilerinden bu durumun ortadan kaldırılmasını istedim. Ya sokağa çıkma yasağını ya da milletvekili, bakanların ulaşmasını engellemeyin. Bu belirsiz durum ortadan kalkmazsa başka infiallere neden olur. Hükümeti hukuk devletine davet ediyoruz." diye konuştu.

CİZRE’DE NELER OLUYOR?

Konuşmasına  CİZRE’DE NELER OLUYOR sorusuyla başlayan CHP Grup Başkanvekili Levent GÖK, “Cizre’de neler olup bittiğini bilemiyoruz. Öğrenmek istiyoruz, öğrenemiyoruz. Çünkü Cizre’de elektrik yok, internet bağlantısı yok, haberleşme yok…” dedi.

Çok zor koşullarda bize ulaşan feryatlar geliyor. Bu feryatlar Cizre’deki durumun çok vahim olduğunu bize gösteriyor. Cizre’de bir haftadır ne olup bittiğini maalesef bilmiyoruz ve her gün artan ölüm olayları, artan ölü sayıları durumun çok vahim olduğunu gösteriyor. Cizre’de devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşanan süreç konusunda kamuoyunun net bir bilgisi yok. Ama civar ilçelerden ve illerden feryatlar bize ulaşıyor ve biz de CHP olarak bu soruyu soruyoruz: CİZRE’DE NELER OLUYOR?”diye soran Levent Gök konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birinin, 150 bin nüfus barındıran bir ilçesi olan Cizre’nin bir haftadır sokağa çıkma yasağı ile susuz kaldığı, en temel besin maddelerinin bulunamadığı, artık yok olduğu ve yurttaşlara ulaşılamadığı, elektriğin olmadığı, diyaliz hastalarının ve acil hastaların sağlık yardımından yoksun kaldığı bir ilçede bunların dışında neler oluyor diye endişe ediyoruz.

HASTANELERDE DOKTOR YOK. CENAZELER DERİN DONDURUCUDA MUHAFAZA EDİLİYOR

Hastanelerde doktor yok, Cizre’de dram yaşanıyor. Cizre’de ölen sivil yurttaşların cenazeleri sokağa çıkma yasağı nedeniyle kaldırılamıyor. Bundan 4-5 gün önce ölen ve hepimizi derin acılara boğan Cemile Cizir Çağırga’nın cenazesi ailesi tarafından 4 gün dondurucuda saklanarak muhafaza edilmesinin ayıbı kimindir?” diye sordu.

Levent GÖK; “Böyle bir insani dram olabilir mi? Aileler ölen yakınlarının cesetlerini evlerinde derin dondurucuda saklar hale gelmişler. Böyle bir tablo Türkiye’nin hak ettiği tablo değil. Türkiye bu tabloyu derhal aşmalı ve Başbakan Cizre’de ne olup bittiğini derhal açıklamalıdır. Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Bize gelen haberler mi yalan, yoksa duyduklarımız doğru mu? Cizre’de yaşanan nedir bilmek istiyoruz.” dedi.

CİZRE’DEN ÖLÜM HABERLERİ GELİYOR

“Cizre’den çok ağır haberler geliyor. Bugün Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın açıkladığı ölü sayısı 14. Başbakan bu işin neresinde?” diyen Levent GÖK, Bakanların yolunun kesilmesine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

AKP’Lİ OLMAYAN BAKANLARIN YOLU KESİLİYOR. BAKANLAR VALİYE KAYMAKAMA SÖZ GEÇİREMİYOR

“Daha da vahim bir durum var. Bir siyasi partiye mensup hükümetin bakanlarının önü kesiliyor. Bu hükümetin bakanları bir erk kullanamıyorlar mı? Bunlara kim karışıyor? O hükümetin bakanları valiye, kaymakama sözünü geçiremiyor mu? Yani bu ülkenin bakanları sadece AKP’li bakan olursa mı valiler, kaymakamlar onların sözlerini dinliyor? Hükümetin bakanları başka partiden olursa emniyet müdürleri, kaymakamlar, valiler AKP’lilerden talimat alarak mı tavırlarını sergiliyorlar. Böyle bir tablo olabilir mi?  Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanları bugün seyahat özgürlüğünden yoksun, bir ilçeye gitme olanağından yoksun. Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinde parlamentoda temsil edilmiş bir siyasi partinin tüzel kişilik olarak toplantı yapması engelleniyor ve bu tablo işi daha da çığırından çıkarıyor.

CHP olarak başından beri, “aman ha” diyoruz. “Soğukkanlı olalım, sağduyulu olalım” diyoruz. Bu olumsuz gelişmelerin hiçbiri Türkiye’yi iyiye doğru götürmez.

Türkiye’nin bir an önce bu şiddet ortamından uzaklaşması, ülkenin bir an önce soğukkanlı ve serinkanlı yönetilmesi gerekiyor. Ama bu irade de AKP’de yok, Cumhurbaşkanı’nda yok. Esas sorunumuz bu.” dedi.

AMAN HA! SOKAKLAR PROVOKATÖR KAYNIYOR

Günlerdir toplumu soğukkanlı olmaya davet ettiklerinin altını çizen Levent GÖK, şunları söyledi:

“CHP sokaklardan uzak durmayı herkese tavsiye etti. Sokaklar provokatör kaynıyor ve kötü niyetli kişileri de barındırıyor; “Aman ha!” diyoruz. Biz yine ulusal bütünlüğümüz içinde her türlü sorunu çözecek potansiyelde iradeye sahibiz ve CHP herkesin, mağdur olan herkesin sesi ve onların feryadı olmaya da hazırdır. Ve3 bu kritik dönemde Türkiye’nin bir kaosa sürüklenmemesi için de uyarıcı görevimizi yapmaya devam ediyoruz.

Bu Cizre’de yaşanan hadiseler, bakanların, milletvekillerinin, bir siyasi partinin genel başkanlarının seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasının, ilçeye girişinin yasaklanmasının nedeni Başbakan tarafından açıklanmalı ve böyle bir durum derhal sona erdirilmelidir.”

SİYASET KURUMU ÇALIŞTIRILMALIDIR. SİYASET KURUMU ÇÖZÜM ÜRETMELİDİR.

“Türkiye bu tabloyu taşıyamaz”  diyen Levent GÖK,  Siyaset kurumunun çalışmasına, çözüm üretmesine engel olunmaması gerektiğini belirterek sözlerini Başbakana açıklama çağrısında bulunarak tamamladı.

“Bütün bu olayların her biri başka olayları tetikler. Biz bunlardan endişe ediyoruz. Ve hiçbir cenazeyi bir polemik konusu yapmadan herkesi soğukkanlı davranmaya sevk etmek istiyoruz. Buna hepimizin ihtiyacı var. Siyaset kurumunun çalışmasına ihtiyaç var. Israrla söylüyoruz, Siyaset Kurumu çözüm üretemezse Türkiye çok derin sıkıntılara girer. Bizleri düşünmek dahi istemediğimiz başka süreçlere sürükler. Siyaset kurumu çalışmalı, siyasetçiler buluşmalı, konuşmalı, siyaset çözüm üretmeli ve bu siyasi düzlemde çözümler üretilmelidir. Siyaset kurumunun dışlandığı her platform bizi Türkiye’de demokrasiden, hukuktan, insan haklarından oldukça uzaklara götürür. “Aman ha” diyoruz. “Dikkat” diyoruz, “Soğukkanlı olalım”, “Sağduyulu olalım” çağrımızı yineleyerek Cizre’de neler olduğunun Başbakan tarafından açıklanmasını istiyoruz.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78