CHP REFERANDUM SEÇİM SONUÇLARINI AİHM`E TAŞIYACAK

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke,bugün düzenlediği basın toplantısında 16 Nisan`da yapılan referandum sonuçlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı.

Siyaset 26.04.2017 17:13:46 0
CHP REFERANDUM SEÇİM SONUÇLARINI  AİHM`E  TAŞIYACAK

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke,bugün düzenlediği basın toplantısında 16 Nisan'da yapılan referandum sonuçlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı.

 

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP MYK haftalık değerlendirme toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. AKPM'nin Türkiye'ye siyasi denetim kararı vermesini değerlendiren Böke, "Kararı dün hep beraber üzüntüyle takip ettik. Bu karar ile Türkiye denetimden çıkan sonra da denetime alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. Bunun siyasi bir karar olarak geçiştirilemeyecek olmasının altını çiziyoruz. Bu karar siyasi gerekçe ile falan değil, Türkiye'deki iktidarın başta OHAL olmak üzere somut uygulamaları nedeniyle verilmiştir. Alınan karar Türkiye'nin demokratik standartlardan uzaklaştığını bir ifadesidir" diye konuştu.  

 

SELİN BÖKE BASIN TOPLANTISINDA ŞU AÇIKLAMAYI YAPTI:

 

''Değerli basın mensupları, bizleri ekranları başında izleyen sevgili vatandaşlarımız, her şeyden önce hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Her hafta olduğu gibi bu hafta da Cumhuriyet Halk Partisi MYK toplantısında haftalık değerlendirmelerimizi sizinle paylaşmak üzere bir aradayım. Hepiniz hoşgeldiniz.

 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi yeniden siyasi denetime alma kararını dün hep beraber üzüntüyle takip ettik. Bu kararla Türkiye denetimden çıkan ve sonra tekrar denetime alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. Öncelikle bunun, ‘siyasi gerekçeyle yapıldı’ denerek geçiştirilemeyecek kadar önemli ve hepimiz için üzüntü verici bir durum olduğunun altını çizmek istiyoruz. Ancak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin ve bu kararı Türkiye’de uzun süredir yaşanan ve düzeleceğine ilişkin hiçbir işaret bulunmayan hukuk, demokrasi, özgürlükler konusundaki somut gerçeklere dayanarak alındığını da vurgulamak gerekiyor. Yani açıkça söyleyelim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin bu kararı siyasi gerekçeyle falan değil, Türkiye’deki iktidarın başta OHAL olmak üzere somut uygulamaları nedeniyle verilmiştir. Nitekim 2004 yılında Türkiye yine Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin siyasi denetimden çıktığında yine AKP hükümeti o dönemin Dışişleri Bakanlığı şöyle bir açıklama yapmıştı. Dışişleri Bakanlığının açıklamasını size iletiyorum. 1996’dan buyana tabi tutulduğu denetimden ülkemizin çıkartılması, ülkemizin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa Konseyi standartlarına uygun biçimde yükümlülüklerini yerine getirdiği anlamını taşımaktadır.

Şimdi bu açıklamanın kendisi bugün alınan kararın gerekçesinin de itirafıdır. Nasıl ki, o zaman alınan karar Türkiye’nin demokrasi alanında standartlara uymasının bir sonucu idiyse, bugün de alınan karar Türkiye’nin demokratik standartlardan uzaklaştığının bir ifadesidir. 14 yılda AKP hükümetinin Türkiye’yi getirdiği nokta Türkiye’nin, Avrupa’nın ve evrensel demokratik değerlerden uzaklaşmış olmasıdır.

 

TÜRKİYE AKP’DEN VE ONLARIN HUKUKSUZLUKLARINDAN İBARET DEĞİLDİR

 

Öte yandan özellikle de son referandum sonuçlarını da hatırlatarak şunu söylüyoruz. Türkiye’nin yüzde 50’si, en az yüzde 50’si bu hukuk dışı, demokrasi dışı, özgürlükleri yok eden AKP uygulamalarını reddetmektedir, buna hayır demektedir. Türkiye AKP’den ve onların hukuksuzluklarından ibaret değildir. Bu nedenle kararın sorumlusu AKP olmasına rağmen maalesef karar 80 milyonu, Türkiye’yi cezalandırmaktadır. Kararla Türkiye’ye şu söylenmiştir; siz bir Avrupa Konseyi üyesi olma konumunu kaybettiniz, artık attığınız her adımınız incelenecek ve izlenecek denilmiştir. O zaman şunu tespit etmeliyiz. Bu kararla ve bu karara yol açmış olan hukuksuzluklar, demokrasiyi zedeleyen adımlarla Türkiye 13 yıl geriye götürülmüştür ve bu çok ağır bir durumdur. Türkiye’nin kaybettiği 13 yılın hesabı derhal verilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşmak bir hedef olmuştur. Bu hedefin önemli parçası demokrasi evrensel değerlerinin Türkiye’de yaşatılmasıdır ve bu hedefin önemli bir parçası Avrupa Birliğiyle olan bu ortak değerlerdir. Bu değerlere arkasını dönen bir Türkiye’nin kimseye faydası yoktur. Derhal Türkiye’ye yıllar kaybettiren bu hukuksuzluklar, Türkiye’ye demokrasisini kaybettiren bu siyasi anlayışın hızla düzeltilmesi gerekmektedir. Bu zararı veren iktidarın derhal yarattığı erozyonu ortadan kaldıracak adımları atması gerekmektedir.


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07