CHP BURSA’DAN COŞKULU 100. YIL YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını büyük bir coşkuyla kutladı.

BURSA 30.10.2023 15:01:00 0
CHP BURSA’DAN COŞKULU 100. YIL YÜRÜYÜŞÜ

huriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını coşkuyla kutladı. Setbaşı’ndan Heykel Cumhuriyet Anıtı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüşe İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, ilçe başkanları ve yönetimleri, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ve yönetimleri katılırken binlerce Bursalıyla birlikte büyük coşku yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını büyük bir coşkuyla kutladı.

Setbaşı’nda binlerce Bursalı ve Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün buluşmasıyla başlayan yürüyüş Heykel Atatürk Anıtı’nda sonladı. Atatürk’ün manevi huzurunda çelenk sunumu gerçekleştirildikten sonra kürsüye gelen CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş yürüyüşteki coşkuya dikkat çekti.

İl Başkanı Yeşiltaş, “Bu topraklar 100 yıl önce, tarihin gördüğü en büyük devrimlerden birine şahit oldu. Egemenlik saraylardan alınıp yoksul Anadolu insanına verildi. Cumhuriyet bir inançtır. Bu ülkeyi İngilizlere teslim edip, İngiliz gemileriyle kaçanların değil, Kartal İstimbotunun güvertesinden düşman gemilerine bakıp, Geldikleri gibi giderler diyen bir yüreğin inancıdır” diye konuştu.

Yeşiltaş’ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Cumhuriyet, sarayın idam fetvaları Yunan uçaklarından halka atılırken, Kuvayi Milliye'ye karşı hilafet orduları kurulurken, “Ya istiklal ya ölüm” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün inancıdır.

Cumhuriyet, vatanı için ölümleri göze almış bir dâhinin, yüreğinde büyüttüğü bir inançtı. İnanıyordu. Çünkü yapılacak iş çoktu.

Bu ülkede 40 bin köy vardı. 35 bininde okul yoktu. Nüfusun sadece yüzde 5’i okuma yazma biliyordu.

Halk; veremle, vebayla mücadele ediyor, her iki bebekten biri ölüyordu. Ortalama ömür 40 yıldı. Koca ülkede sadece 550 doktor,4 hemşire vardı. Madenler ve demiryolları yabancıların elindeydi. Kadınlara eğitim hakkı yoktu, miras hakkı yoktu, seçme-seçilme hakkı yoktu. Cumhuriyet devrimleri sayesinde yorgun bir halk ayağa kalktı, kulluk bitti ve modern bir ülke kuruldu. Cumhuriyet bir destandır. Yüzyıllarca virane kalmış Anadolu’yu, tren sesleriyle, fabrika düdükleriyle inleten destanın adıdır. Köylüyü köle yapan düzeni yıkıp, köylüye milletin efendisi diyenlerin, kadını insan yerine koymayan saltanatı yıkıp, bu dünya üzerindeki her şey, kadının eseridir diyenlerin destanıdır. Yoksul köylülerin, işçilerin, kadınların, yurtsever aydınların destanıdır. Kaderine terkedilmiş Anadolu halkını vebadan, sıtmadan kurtaran doktorların destanıdır. Yalnız başına dağ köylerine gidip, tek katlı köy okullarında, bir sobanın sıcaklığında, bu ülkenin güzel yarınları için mücadele eden genç öğretmenlerin destanıdır”

“CUMHURİYETSİZ VATAN ESİRLER YUVASIDIR”

Yeşiltaş konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bundan tam 89 yıl önce, 29 Ekim 1934 yılında, şenlik yerine dönmüş bir Bursa köyünde, köy öğretmeni kürsüye çıktı ve kendisine bakan köy halkına şunu söyledi. Cumhuriyetsiz millet esir kalabalığı Cumhuriyetsiz vatan, esirler yuvasıdır! 89 yıl önce, Bursa’nın bir köyünde yankılanan bu sözü bugün daha iyi anlamalıyız.

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte ayrıcalığını kaybetmiş olanların, Cumhuriyete kini hiç bitmedi. Bu sebepten dolayı, bugün, bu güzel ülkeyi esirler yuvası haline getirmek isteyenler var. Açık bir şekilde bir yol ayrımındayız. Türkiye, ya gerici, cumhuriyet düşmanı bir anlayışın egemenliğine girip esir düşecek, ya da bizler, mücadeleye devam edip Cumhuriyeti köklerinden yeniden canlandıracağız”

“YEPYENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ”

Yeşiltaş ,“4 kardeşini fakirlik yüzünden toprağa veren, 7 yaşında yetim kalan mavi gözlü bir çocuk, nasıl daha sonra yedi düveli yenip, saltanatlar devirdiyse, bugün bu ülkenin yoksulları, bu ülkenin ezilenleri, bu ülkenin aydınları, onun kurduğu Cumhuriyeti tekrar yeşertecek! Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bizler mücadele kitabımızda yepyeni bir sayfa açıyoruz. Bu ülkenin yoksulları ve cumhuriyet sevdalıları birleşecek, milletin bağımsızlığını yine milletim azim ve kararı kurtaracak. Bu ülkenin aydınlık geleceği için, bu ülkenin emekçi ve onurlu halkı için mücadele edip, Cumhuriyeti gerçek anlamına tekrar kavuşturacağız” dedi.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-BURSA


Anahtar Kelimeler: BURSA’ COŞKULU . YÜRÜYÜŞÜ
31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19