CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL;''GÜNEYDOĞUDA BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLİYOR AMA YERİNE KAYYUM ATANIYOR''

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşm,;'' Diyarbakır'da, Batman'da, Van'da, Mardin'de toplam 54 merkezde Kürtler belediye başkanı seçiyor ama siz o belediyelere kayyum atıyorsunuz. 'dedi.

Siyaset 29.11.2023 10:40:00 0
CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL;

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada,,;'' Diyarbakır'da, Batman'da, Van'da, Mardin'de toplam 54 merkezde Kürtler belediye başkanı seçiyor ama siz o belediyelere kayyum atıyorsunuz. 'dedi.

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıktığını ancak beklentileri karşılamadığını, mutlaka iyileştirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
 

Sekiz yıl önce öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin davasının sürüncemede bırakıldığını, yapılması gereken araştırmaların yapılmadığını savunan Özel, hukuk tesis edilene kadar bu yargılamanın takipçisi olacaklarını ifade etti.

CHP'li belediye başkanlarının, sosyal belediyeciliğin kitabını yazmaya devam ettiğini söyleyen Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yaptığı kampanyaları, çalışmaları ve projeleri anlattı.

CHP'li belediyelerin birbirleriyle sosyal yardımlar konusunda yarıştığını dile getiren Özel, "CHP'li belediyelerin hizmetlerine erişmek isteyen herkesi, 31 Mart seçimlerinde sosyal belediyeciliği gösteren CHP'li belediye başkanlarına oy vermeye, memleketlerinizi onlara emanet etmeye davet ediyorum." diye konuştu.

Bu belediyeleri geçmişte sadece CHP'lilerin oylarıyla kazanmadıklarına dikkati çeken Özel, şunları kaydetti:

"Biz bu belediyeleri İstanbul'da İstanbul ittifakıyla, Türkiye'nin belli coğrafyalarında Millet İttifakı'yla ama genel olarak dürüstler, iyiler, çalışkanlar yönetsin, Ankara'ya peşkeş çekenler, parsel parsel satanlar, İstanbul'un üstünde helikopterle uçup Katarlılara kupon arsa dağıtanlar değil de güzel, iyi, dürüst insanlar yönetsin diye destek aldık. Bundan sonraki süreçte de hem siyasi partilerle işbirliklerini konuşmaya hem de bütün Türkiye'yi bu dürüst, namuslu ve çalışkan insanların yönettiği belediyeleri korumaya, daha fazlasını Türkiye'ye kazandırmak için bu büyük işbirliğine ve güç birliğine davet ediyoruz."

- "Biz kalıcı ateşkes istiyoruz"

Gazze'de dört günlük ateşkesin sona erdiğini, iki günlük uzatmaya gidildiğini anımsatan Özel, "Biz CHP olarak kalıcı ateşkes istiyoruz." görüşünü paylaştı.

Geçen hafta Bosna Hersek'te olduğunu hatırlatan Özel, savaşta hayatını kaybedenlerin kabristanlarını ziyaret ettiğini anlattı.

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in "Unutulan katliamlar tekrarlanır" sözünü yineleyen Özel, o dönemde yaşanan savaşta CHP'nin ve Türkiye'nin yine durması gereken yerde durduğunu, ancak Batı dünyasının sustuğunu aktardı.

Bosna Hersek'teki katliamları ve soykırımı dünyadaki gelişmiş ülkelerin 1995'ten sonra savaş suçu saydığını belirten Özel, ancak bin 600 bebeğin defnine engel olunamadığını dile getirdi.

Aynı durumun Filistin'de yaşandığını, CHP'nin ve Türkiye'nin doğru yerde durduğunu, ancak o gün susanların bugün de susmaya devam ettiğini vurgulayan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyadaki bütün siyasi akrabalarımıza çağrımızdır, Filistin'deki zulmü durdurmak bütün solcuların, demokratların, sosyal demokratların, sosyalistlerin insanlık görevidir. Bir davetimi de geçtiğimiz hafta yaptım, Erdoğan'dan cevap gelmedi. İlgili arkadaşlarımıza söyledim, gerekli girişimleri yapıyorlar. Ben Filistin'e gitmek ve orada hem insani yardımların ulaşmasına eşlik etmek hem de bu büyük katliamı dünyaya duyurmak için gerekli başvuruları yaptım, gerekli temasları yapıyoruz. Ama burada esas görev Erdoğan'a düşüyor. Türkiye'deki bütün siyasi partilerin genel başkanlarını alarak, Mısır'la herhalde bu teması yaptığında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni geri çevirecek durumları yok, bizim mutlaka sınır kapısına gitmemiz, oradan geçmemiz, Türkiye'deki tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla kol kola gidip orada duruşumuzu göstermemiz lazım. Erdoğan, çağrım sanadır. Tek başına giderek orada bir şey yapmak yerine bütün siyasi parti liderlerinin gücünü, Türkiye'nin iradesini orada ortaya koymaya seni davet ediyorum. Bu konuda cevap bekliyorum."

Özel, Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına uymama kararından sonra TBMM'de "adalet nöbeti" tuttuklarını anımsattı.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, devlette bir kriz çıkararak anayasa değişikliğine zemin aradığını" iddia eden Özel, partisinin gerçek bir sivil anayasa için oturup konuşabileceğini söyledi. Özel, "Ama AK Parti-MHP, baş başa verip mutfaklarında pişirdikleri yemeği burnumuza dayarlarsa biz orada yokuz." diye konuştu.

Özgür Özel, 9 Kasım'da oy birliğiyle TBMM'de "adalet nöbeti" tutmaya karar verdiklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"9 Kasım gününden bugüne aralıksız olarak bu nöbet tutuldu. 30 Kasım Perşembe günü Meclis çalışmalarını bitirdiğimizde, cuma günü Antalya'daki 3 günlük çalışma kampına tam kadro gideceğiz. 30 Kasım Perşembe akşamı, 21. gününde, 500. saatinde CHP'nin Anayasa'ya sahip çıkmak için başlattığı 'adalet' oturumunu sonlandıracağız. Yine hep beraber kapalı bir oturumda bundan sonra eylemleri nasıl çoğaltacağımızı, kitleselleştireceğimizi, bu davayı nasıl takip edeceğimizi konuşacağız. Daha sonra o kararı yine benim ağzımdan bütün Türkiye duyacak. 500 saat boyunca gözünü kırpmadan adalete ve Anayasa'ya sahip çıkan grubuma teşekkür ediyorum, onlarla ayrı ayrı gurur duyuyorum."

- "Yüzde 50 oranında indirimi yapmak, enflasyon hedefinin gereği"

CHP Genel Başkanı Özel, emeklilerin açlıkla sınandığını ifade ederek, en düşük emekli maaşının asgari ücrete çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Buna yönelik hazırladıkları önergenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün görüşülen kanun teklifine eklenmesini talep edeceklerini anlatan Özel, "Orada CHP Grubu emekliden yana, en düşük emekli maaşı asgari ücret olsun diye oy kullanacak. Bakalım, göreceğiz, kim emekliyi seçime, sandığa, seçim günü olan pazara kadar düşünüyor; kim hayata geldiği günden itibaren onurlu bir yaşamı savunup emekliye sahip çıkıyor. CHP Grubu bunu bugün bir kez daha gösterecek. Bütün emeklileri, AK Parti ile MHP'nin tavrını izlemeye davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Özgür Özel, iktidarın, emekli maaşlarında iyileştirme yapılmasına yönelik vaadi seçim öncesi verdiğini hatırlatarak, bunun yerine bayram ikramiyesi ile Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere 5 bin lira verildiğini anlattı. Partisinin, çalışan emeklilere 5 bin lira verilmemesine itiraz etmesi ve seslerini duyurması üzerine bu kesime de bir kereye mahsus 5 bin lira ödenmesi için çalışma yapıldığını söyleyen Özel, "Plan ve Bütçe Komisyonunda, CHP Grubumuz, 5 bin liranın bir kere değil her ay verilmesi ve kök ücrete eklenmesi için önergesini verecek. Bütün emeklileri, Plan ve Bütçe'de AK Parti ve MHP'yi takip etmeye davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Yeniden değerleme oranının gelecek yıl için yüzde 58,5 olduğunu, Cumhurbaşkanının bu oranı artırma veya azaltma yetkisi bulunduğunu kaydeden Özel, bu oranda kalması halinde enflasyon hedefinin gerçekçi olmayacağını savundu. Özgür Özel, "Gözümüz üzerinde. Her gece Resmi Gazete'yi takip ediyoruz. Yüzde 50 oranında indirimi yapmak, enflasyon hedefinin gereğidir. Mutlaka bu indirimi bekliyoruz. Yapmazsan, el aleme verir talkını, kendi yutar salkımı olacak. Bütün Türkiye'ye seni anlatacağız." sözlerini sarf etti.

- "Vakıflar Genel Müdürlüğü 9 kat zam yapıyor"

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kira tutarlarındaki artış oranlarına ilişkin eleştirilerini hatırlatarak, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, Hatay Arsuz'da Kuğu Park'taki konutlara, bir de deprem geçirmiş insanlar, 2 bin liradan 1 Ocak itibarıyla 18 bin liraya çıkararak 9 kat zam yapıyor. 2 bin 500 lirayı 7 bin 500 yapana, üç kat zam yapana soruyordu ya, şimdi Erdoğan'a soruyorum, sende vicdan var mı kardeşim?" diye konuştu.

Özgür Özel, Cumhur İttifakı'nın Kürt vatandaşlara bakışına ilişkin daha önce dile getirdiği ifadeleri anımsatarak, iktidarın, Kürtlerin nasıl eşit vatandaş olduğunu anlatmaya giriştiğini dile getirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, bugün partisinin Grup Toplantısı'nda bu konuda açıklamalarda bulunduğunu aktaran Özel, şöyle devam etti:

"Manisalılar, Osmaniyeliler, Rizeliler istedikleri kişiyi belediye başkanı seçebiliyor. Diyarbakır'da, Batman'da, Van'da, Mardin'de toplam 54 merkezde Kürtler belediye başkanı seçiyor ama siz o belediyelere kayyum atıyorsunuz. Manisalılar, Osmaniyeliler, Rizeliler eşittir, sizin bu uygulamalarınız yüzünden Kürtler Türkiye'de daha az eşittir. Devlet Bey sizin ve benim ibadethanem camiler ibadethane kabul ediliyor ama Alevilerin ibadethanesi cemevleri ibadethane kabul edilmiyor. Haklısınız Sünniler eşittir ama bu uygulama ve uğradıkları birçok ayrımcılık yüzünden Aleviler bu memlekette daha az eşittir. Yarın verin bir talimat, Ülkü Ocakları Taksim'e çıkar, Tayyip Bey isterse 'Osmanlı ocakları' çıkar, 1 Mayıs olur sendikalar, 8 Mart olur kadınlar, evladını arayan Cumartesi Anneleri Taksim'e çıkamaz. Muhalif gazeteciler haber yazarlar, kodesten çıkamazlar. Bu ülkede iktidar yanlıları eşittir, muhaliflere düşman hukuku uyguladığınız için muhalifler daha az eşittir."

- "CHP bir babaevidir, kapıları ardına kadar açıyoruz"

Özel, MHP lideri Bahçeli'nin kendisine nazik şekilde telefon ettiğini, kendisinin de Bahçeli'ye teşekkür ettiğini anlattı. Sonraki süreçte Devlet Bahçeli'nin geçen hafta kendisine yönelik eleştirilerde bulunduğunu aktaran Özel, Bahçeli'nin bugünkü konuşmasında ise kendisine yönelik birçok hakarete yer verdiğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyor ki 'Bu soysuz iddia tümüyle bühtandır'. Devlet Bey, o metin yazarı kimdir, o ekipte kimler vardır? O arkadaşları çok iyi biliyoruz. İddia asılsız, gerçek dışı, abartılı olur ama soysuz olmaz. O arkadaşlar anlaşılan bana 'soysuz' demeye kalkıyorlar. Soysuz diyorlarsa, Özgür Özel'in soyunu sopunu arıyorlarsa, Devlet Bey pek çok akrabam burada, soyumuz Selanik'tedir. Ayıptır söylemesi, babamın babası üzerinden, 1880 doğumlu, soyumuz Üsküp'tedir. Babaannem Kirçova'da doğmuş, soyumuz Kirçova'dadır. Annemin babası Agah Menemenlioğlu, Osmanlı'nın ilk defterdarlık memuru. Babası Hüseyin Menemenlizade, Osmanlı'nın son defterdarı. 6 kuşak Manisalılar. Ten rengim onlardandır. Görevleri hep defterdarlıktır. Siz devlete önem verirsiniz, adınız Devlet. Mezar taşında devletin kavuğu vardır dedemin, her seferinde övünürdüm, anneannem 'nazar değdireceksiniz, kıracaklar büyük dedenin mezar taşını' derdi. Soyumuz, Osmanlı'ya hizmet eden devlet adamları ile Atatürk'ün doğduğu Selanik'te, Makedonya'dadır. "

MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye bu cümleyi yakıştıramadığını belirten Özel, "Tayyip Bey ona 'Zürriyetsiz' dediğinde, o da 'soysuz' demek, sırf Devlet Bey'in çocuğu yok diye dedi, çok ayıplamıştım ve çok kınamıştım. Bugün o lafı söyleyen Tayyip Bey ile Devlet Bey'in ilişkilerine bir şey söylemem. Ama bu lafı Devlet Bey bana etmedi kabul ediyorum. Devlet Bey'in 'prompter'ına bu lafı yazan o metin yazarını da Devlet Bey'in vicdanına ve ahlakına havale ediyorum." dedi.

Özgür Özel, il başkanlarıyla çok önemli bir toplantı yaptıklarını, bundan sonra farklı illerde toplantılar yapacaklarını aktararak, 14 Mayıs'tan beri duygusal kopuşa engel olmak amacıyla üye kaydı yaptıklarını söyledi.

Özel, "Görevi devraldığımız hafta yarımdı, kaçış durmuştu. İki haftadır sayılar artıyor. Son iki haftada partimize 7 bin 900 yeni kayıt var. Ama müjde şu, yüzde 88,5'i 30 yaş altındaki genç kadınlar ve erkekler. O yüzden bir üye kampanyası başlatıyoruz. CHP bir babaevidir, kapıları ardına kadar açıyoruz. Bundan sonraki süreçte özellikle bütün gençleri kol kola, koşa koşa Atatürk'ün partisine bekliyoruz." ifadesini kullandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19