CHP MİLLETVEKİLİ GÖK`TEN TBMM`NE SORU ÖNERGESİ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ,Polisin ODTÜ`de FN-303 Bizmut Kapsülü atan öldürücü silah kullanımını TBMM gündemine taşıdı.

12.03.2014 12:29:18 0
CHP MİLLETVEKİLİ GÖK`TEN TBMM`NE SORU ÖNERGESİ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ,Polisin ODTÜ`de FN-303 Bizmut Kapsülü atan öldürücü silah kullanımını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili  ve  İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Levet Gök,Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince  İçişleri Bakanı  Efkan ALA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere TBMM`ne yazılı soru önergesi vererek,Polisin ODTÜ`de FN-303 Bizmut Kapsülü atan öldürücü silah kullanımını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergesi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 12.03.2014        

 

Levent GÖK

                                                                               Ankara Milletvekili

                                                             İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi

 

 

Berkin Elvan’ın 9 ay direndikten sonra ölmesinden sonra yurdun birçok yerinde yapılan protesto gösterilerine cop ve gazla yapılan müdahalelerin yanı sıra, Ankara’daki gösterilerde polisin ODTÜ’de göstericilere karşı bizmut kapsülleri atan FN-303 silahını kullandığı basında yer almıştır.

Bu bağlamda;

1-Birçok Avrupa ülkesinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanan bu silah dünkü olaylarda ODTÜ’de göstericilere karşı kullanılmış mıdır?

2-Türkiye’de Emniyet teşkilatında bu silahtan kaç adet bulunmaktadır?

3-Ankara Emniyet Müdürlüğünde bu silahtan kaç adet vardır? Bu silah gezi eylemlerinde kullanılmış mıdır?

4-Biber gazı ve plastik mermi atan FN 303 model silahın 100 metre menzilli ve 50 metre tesirli olduğu, baş ve göze isabet ettiğinde öldürücü etkiye sahip olduğu bilinen bu silahın kullanılması talimatı var mıdır? Bu talimatın yasal dayanağı nedir?

5-Aynı zamanda polise göstericileri teşhiste ve polisin göstericiyi yakalamasında; isabet alan göstericide boya, morluk vb.izler bıraktığından ve nokta atışı yapılma imkânı tanıdığından tercih edildiği çeşitli basın-yayın organlarında yer almıştır. Bu bilgi doğru mudur?  Doğru ise, salt teşhis ve yakalama kolaylığı için öldürmeyle sonuçlanma olasılığı yüksek olan bu silahın kullanılmasını ne zaman yasaklayacaksınız?

6-Biber gazı kullanıldığında rüzgâr vs nedenlerle “masum halkın” da gazdan olumsuz etkilenerek polis-halk ilişkisini zedelediğinden bahisle İl Emniyet Müdürlüklerinin FN 303 silahını kullanmaya yöneltildiği hususu da yine basında yer almıştır. Bu bilgi doğru mudur? Doğru ise, protesto ve gösteri haklarını kullanan yurttaşları peşinen suçlu sayan ve doğrudan infaz sayılan sonuçlar doğurabilecek bu anlayışı onaylıyor musunuz? Bu durumun polis- halk ilişkisini olumsuz etkilediği açık değil midir?

7-FN-303 silahının kullanımının durdurulması talimatını verecek misiniz?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10680,00%-0,82
  • DOLAR

    32,95% 0,25
  • EURO

    35,28% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2456,69% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3987,57% 0,00