CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu taşeronluk sisteminin sıkıntılardan birisini Adana Divan Oteli inşaatı örneğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu ve konuyu TBMM gündemine taşıdı.
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu taşeronluk sisteminin sıkıntılardan birisini Adana – Divan Oteli inşaatı örneğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sordu ve konuyu TBMM gündemine taşıdı.
“Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Ülkemizde, inşaat sektöründeki taşeronluk sistemi sık sık meydana gelen kazaların da etkisiyle gündemin üst sıralarındaki yerini korumaktadır. İnşaat sektöründe çalışan yurttaşlarımız taşeronluk sistemi nedeniyle ağır mağduriyetler yaşamaktadırlar. Can güvenliği ve sigorta güvencesi sorunlarına ilave olarak emeğiyle çalışmış işçinin ve alt taşeronun hak ettiği parayı alamaması ve hakkını aramakta adres bulamaması ciddi sıkıntılara sebep olmaktadır.
Bu duruma somut bir örnek vermek gerekirse; Adana’da yapılmakta olan beş yıldızlı Divan Oteli inşaatı bir süre devam ettikten sonra durdurulmuş ve inşaatta çalışan işçilere hak ettikleri alacakları henüz ödenmemiştir.
Otel binasının elektrik, mekanik ve ince işlerini yapan taşeron firmanın sözleşmesi feshedilmiş ve firma iflas erteleme almıştır. Bu firmaya bağlı çalışan ve şantiyeden çıkarılan taşeronlar ve işçiler de paralarını istemek için gittiklerinde “mahkemeye gidin, öde derse öderiz” cevabıyla karşılaştıklarını belirtmektedirler. Mahkeme sürecinin en az bir yıl sürdüğü bilinmektedir.
Dolayısıyla, Medeni Kanun’un 893. Maddesi kağıt üzerinde işçinin hakkını koruyan fakat uygulamada işverene hizmet etmekte ve işçinin mağduriyetini uzatmaktadır.
Adana’daki Divan Oteli inşaatıyla örneklenen durum ülkemizde taşeron firmalarda çalışan yüz binlerce işçinin ve onların ailelerinin ortak sorunudur. Bu nedenle, sorunun çözümü geniş anlamda toplumun huzur ve refahına katkı yapacaktır.
Konuya ilişkin olarak yanıtlanması istenen soru şudur:
Ülkemizde ana yükleniciler işi bıraktığında, çalışmakta olan taşeron firma işçileri işsiz kalmakta ve hak ettikleri parayı almakta da zorluk yaşamaktadırlar. Bu durumu işçilerin lehine düzenleyecek bir yasal düzenleme yapılacak mıdır?”
9209,58%1,97
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74