CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN ``EZİDİ``LERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye`ye sığınan Yezidi ailelerden, pasaportu olmadığı gerekçesiyle ayrı kalanların getirilmesi için insani duyarlılık gösterilmesini istedi.

Siyaset 19.08.2014 17:47:06 0
CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN ``EZİDİ``LERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye`ye sığınan Yezidi ailelerden, pasaportu olmadığı gerekçesiyle ayrı kalanların getirilmesi için insani duyarlılık gösterilmesini istedi. 

Tanrıkulu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, IŞİD`den kaçarak Türkiye`ye sığınan Yezidiler`i dün Silopi`de ziyaret ettiklerini söyledi. 

Dün CHP heyeti olarak insani yardımla Silopi`ye gittiklerini belirten Tanrıkulu, Ezidilerle görüştüklerini, yaşadıkları travmaya tanıklık ettiklerini belirterek şöyle dedi: 

"Bunlardan 2 bin kişiye yakın kişi Türkiye`ye girmeye başarabildi. Bunlar da Silopi`de ve bir kısmı da Midyat`ta yaşıyor. Dün Silopi`deydik. Bir vesileyle Türkiye`ye girmek zorunda kalanlar genellikle pasaportla girmişler. Ancak pasaportu olmayanların Habur Gümrük Kapısı`ndan girmelerine izin verilmemiş. Şimdi anneler girmiş, babalar girmiş buraya, çocuklar Zaho`da. Bu insanlık dışı davranışı neyle açıklayabiliriz. Yani vahşetten kaçan insanlardan nasıl pasaport istersiniz. Siz hangi insani duyarlılıkla kapıda çocukları anne ve babalarından ayırdınız, içeri almadınız? Derhal ama derhal buraya yerleşen ailelerin annesi, babası o taraftaysa onların, çocuklar o taraftaysa çocukların buraya getirilmesi için derhal insani bir duyarlılık gösterilmelidir. 

BM verilerine göre bin 74 kadının IŞİD`in elinde rehin olduğunu ve binlerce Yezidi`nin Şengal Dağı`nda mahsur kaldığını belirten Tanrıkulu, uluslararası toplumun ve Türkiye`nin vahşetin son bulması için harekete geçmediğini söyledi. 

Tanrıkulu, 2 bin Yezidi`nin Türkiye`ye girmeyi başarabildiğini, 500 ailenin Silopi Belediyesi`nin kısıtlı imkanlarıyla yaşadığını ifade ederek, "Buraya sığınmak zorunda kalan insanlara, bugüne kadar devletin, AFAD`ın el atmamasını, kamp kurmamasını kınıyoruz" dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba da üyesi oldukları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu`na başvurarak, Yezidiler`in durumu ve IŞİD katliamlarıyla ilgili çalışma yapılmasını isteyeceklerini ifade etti. 

Türkiye`nin Suriye`den gelenlere olduğu gibi Yezidiler`e de sahip çıkması gerektiğini dile getiren Ağbaba, "AKP mezhep ve inanç ayrımına son vermeli ve insani yardım götürmeli" dedi. "IŞİD militanlarının geçişini Türkiye sağlıyor" iddiasında bulunan Ağbaba, "Pasaport falan sormuyor, IŞİD katillerinin Suriye`ye Irak`a giderken onlardan pasaport sormuyor ama o vahşetten kaçan insanlara maalesef pasaport soruyor. Dün ailelerle görüştük kiminin 5 yaşındaki çocuğu kalmış, kiminin 10 yaşındaki kızı kalmış, babası kalmış, aileler paramparça edilmiş" diye konuştu. 

CHP Manisa Milletvekili Özel de Silopi`de Yezidiler`in kaldığı yerde sağlık koşullarının kötü olduğunu, susuzluk yaşandığını belirterek, "Dün gittiğimizde kampta girdiğimiz andan itibaren gördüklerimize açıkçası bizler de inanamadık. Kampta gördüğümüz sıcak vardı, sinek vardı, sağlıksız koşullar vardı, susuzluk vardı ama devlet yoktu. İyi niyetle çalışan Silopi Belediyesi`nin yaptıkları ve bizim götürdüğümüz 4 kamyonluk yardım dışında oraya ulaşmış bir şey yok" diye konuştu.



ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


20.2° / 9.7°
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24