Tıbbi Sekreterlerin sorunları,Tıbbi Sekreterliğin Mesleki Tanımının yapılmaması,Tıbbi Sekreterlerin Taşeronların elinde az maaş alması konuları TBMM`ye geliyor
Tıbbi Sekreterlerin sorunları,Tıbbi Sekreterliğin Mesleki Tanımının yapılmaması,Tıbbi Sekreterlerin Taşeronların elinde az maaş alması” konuları TBMM`ye geliyor.
13 Aralık 2013 günü Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Sena KALELİ; ”Tıbbi Sekreterlerin sorunları, Tıbbi Sekreterliğin Mesleki Tanımının yapılmaması, Tıbbi Sekreterlerin Taşeronların elinde az maaş alması” gibi nedenleri gerekçe göstererek Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması amacıyla Yazılı Soru Önergesi vermiştir.
“Ülkemizde halen tıbbi sekreterlik unvanıyla 70 Sağlık Meslek Lisesinde, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü adı altında ise 60′tan fazla üniversite 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. Tıbbi sekreter sağlık hizmetinin eli, gözü kulağıdır. Tıbbi Sekreter çalıştığı hastane veya sağlık kuruluşunun verimlilik, yatak kapasitesi, doğum hızı, ölüm oranı vb. istatistiki verilerini hazırlar. Hasta kaydı ve taburcu işleminden, rapor yazma ve arşivi tutmaya kadar bütün hizmetler tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik hizmetinin kapsamındadır. Ancak tıbbi sekreterlik hizmetinin yasayla tanımlanmamış olmasından dolayı bu okullardan mezun olanlar hem iş alanında hem de çalışma koşulları ve özlük hakları konularında çeşitli sorunlarla boğuşmaktadırlar. Tıbbi sekreter olmak için bu işin eğitimin alan yüzlerce mezun atama beklerken, sertifikalı olanlara iş olanağı sağlanması atama bekleyenlerde gelecek kaygısına yol açmaktadır.
Öte yandan tıbbi sekreterlik hizmeti yürütenler iş güvencesinden yoksun oldukları gibi, taşeron uygulamasından kaynaklı olarak genellikle 800-1000TL arasında değişen ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Halen birçok hastane atamayla değil taşeron uygulama doğrultusunda ihaleyle hizmet alımı yapmakta ve bu işten dolayı en büyük mağduriyeti tıbbi sekreter yaşamaktadır. Bu bağlamda;
Tıbbi Sekreterlere Atama Verilsin
1. Ülkemizde halen görev yapan Tıbbi Sekreter sayısı kaçtır? Bunların ne kadarı mesleki eğitim mezunudur, ne kadarı sertifikalıdır?
2. Ülkemizde yıllık tıbbı sekreter ihtiyacı ne kadardır? Bu ihtiyacın ne kadarı atamayla karşılanmaktadır?
3. 6225 Sayılı Kanunun 9′ncu maddesinde 25 meslek unvanı tek tek tanımlanmış olmasına ve mezun olacakları bölümler ve programlar tek tek belirtilmiş olmasına rağmen Tıbbi Sekreterlik bölümünün mesleki tanımı neden yapılmamaktadır?
4. Milli eğitim Bakanlığı’nın 10 Eylül 2010 tarih ve 4611 sayılı Genelgesinde “Sağlık Meslek Liselerinde eğitim-öğretimi yapılan/dallar ile tanımları özel kanunlarla düzenlenmiş meslek alan/dallarında, geliştirme ve uyum kursları dışında meslek kursu açılmaması” kararına rağmen Tıbbi Sekreterlik kurslarının halen varlığını sürdürüyor olması ve bir kaç aylık eğitime tabi tutulan kişilerin istihdam edilmesi, sağlık hizmetinin kutsallığı, kalitesi ve niteliğiyle ne kadar bağdaşmaktadır.
5. Dört Yıl Sağlık Meslek Lisesinin Tıbbi Sekreterlik Bölümünü Okuduk. İki Yıl Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik Programını Bitirdiler. Lise ve yüksekokulu bitirmiş onlarca tıbbi sekreter varken diplomalı değil de sertifikalı olan kişilere iş imkanı sağlanması atama bekleyenlerin de önünü kapatmaktadır.
2013-12-04 13:29
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunları hakkında sorular...
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
ANKARA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98 ve T.B.M.M içtüzüğünün 96.maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.
Av. Mahmut TANAL
İstanbul Milletvekili
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunları hakkında aşağıdaki sorularımın cevaplandırılması gereği doğmuştur.
1. Önerge tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde her hastane için ayrı ayrı belirtilmek üzere toplam kaç Tıbbi Sekreter personeli bulunmaktadır? Bunların kaç tanesi tıbbi sekreterlik bölümü mezunudur?
2. Tıbbi sekreterlik bölümünden mezun olmayan personellerin olması halinde neden atama bekleyen Tıbbi Sekreterlik mezunları varken diğer bölümlerden atama gerçekleşmektedir? Tıbbi sekreterlik bölümünden mezun olmayan personeller eğitime tabi tutulmakta mıdır? Bu eğitim ne kadar sürmektedir?
3. Bu personeller kadrolu mu yoksa sözleşmeli olarak mı çalışmaktadır? Sözleşmeli olarak çalışmaları halinde sözleşme süreleri ne kadardır?
4. 2002 tarihinden önerge tarihine kadar her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere, kaç Tıbbi Sekreter olarak personel atanmıştır?
5. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümünden mezun olup atama bekleyen personeller için aranan koşullar nelerdir? Hangi kritere göre personel ataması gerçekleşmektedir?
6. Tıbbi Sekreter personeli açığı bulunan hastane var mıdır? Olması halinde neden atama gerçekleştirilmemiştir?
7. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümünden mezun olup atama bekleyen kaç kişi vardır?
8. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik kadrosunda hangi eğitimi alan kişiler çalışmaktadır?
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55