CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, HSYK`nın yapısını değiştiren kanunun iptali istemiyle açtıkları davada, iptalini istedikleri bütün maddeler için gerekçe yazdıklarını söyledi.
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, HSYK`nın yapısını değiştiren kanunun iptali istemiyle açtıkları davada, iptalini istedikleri bütün maddeler için gerekçe yazdıklarını söyledi.
Batum, Anayasa Mahkemesi`nin dilekçelerini iade etmesinin başvurunun reddi anlamına gelmediğini, yüksek mahkemenin eksik görülen bazı hususların eklenmesini istediğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi`ne yaptıkları başvuruda iptalini istediklerini bütün maddelerle ilgili gerekçelerini yazdıklarını anlatan Batum, Türkiye Adalet Akademisi ve HSYK Genel Kurulu`na "yönetmelik çıkarma" görevi verilmesine ilişkin maddenin iptali istemine gerekçe yazmaya gerek görülmediğini ifade etti. Batum, Türkiye Adalet Akademisi ve HSYK genel kurulları ile ilgili maddelerin iptal edilmesi halinde, görevlerine ilişkin maddenin de uygulanma imkanı kalmayacağını savunarak, "Başvurumuzda bütün maddelerin iptal gerekçelerini yazdık" dedi.
CHP olarak asıl amaçlarının yasa yürürlüğe girmeden denetiminin sağlanması olduğunu belirten Batum, Anayasa Mahkemesi`nin 2007 yılında verdiği bir kararda, TBMM Genel Kurulu`nun bir kanunu kabul etmesiyle "varlık" koşulunun oluştuğuna hükmettiğini anlatarak, denetim şartının oluştuğunu savundu.
Yasa TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilir edilmez Anayasa Mahkemesi`ne başvurduklarını ve "yokluğuna karar verilmesi" talebinde bulunduklarını anımsatan Batum, bu başvurularının da iade edildiğini kaydetti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Batum, "CHP Anayasa Mahkemesi`ne defalarca dava açtı. Şimdiye kadar böyle bir şey olmadı. Bu hata mı?" sorusuna, "Bu hata değil" cevabını verdi.
Anayasa Mahkemesi`nin dilekçeyi iade etmesinden sonra eksiklikler doğrultusunda dilekçenin hazırlandığını belirten Batum, dilekçenin büyük ihtimalle pazartesi günü yüksek mahkemeye verileceğini söyledi.
Batum, başka bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi`nin "yokluk" kararı vermesini istediklerini anımsatarak, şöyle konuştu:
"İptal kararı bizi tatmin etmez. Bu düzenlemeyle yargı bağımsızlığını, hakim teminatını ortadan kaldırıyorsunuz. Yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin en önemli unsurudur. Hukuk devletini ortadan kaldırabilir misiniz? Hayır. Anayasa koyucu bile bunu yapamaz. 367 milletvekilinin yapamayacağını 210 milletvekili yapabilir mi? Hayır. Yokluğun geçerli olacağını savunuyoruz. Anayasa Mahkemesi bir sene sonra `iptal ettim` derse işe yaramayacağını gördük. Yokluk hükmü yerine gelirse bu söylediğimiz zararlar var olmamış sayılacak. O zaman bu zararların telafisi mümkün olacaktır. Anayasa Mahkemesi`nin bu fırsatı kaçırdığını düşünüyoruz."
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA