CHP`li Levent Gök`ten Sert Tepki

LEVENT GÖK, İŞKENCEYİ ULUSAL ÖNLEME MEKANİZMASININ TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURUMU'NUN BÜNYESİNDE YAPILANDIRILMASI BÜYÜK BİR ALDATMACADIR ” DEDİ.

Siyaset 30.01.2014 09:33:22 0
CHP`li Levent Gök`ten Sert Tepki

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Levent GÖK, Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine ek İhtiyari Protokol’de öngörülen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere ulusal önleme mekanizması olarak belirlenmesine ilişkin kararın Resmi Gazetenin 28 Ocak 2014 günlü sayısında yayımlanması üzerine sert tepki gösterdi.

Levent Gök yaptığı açıklamada, Hükümetin aldığı bu kararla Birleşmiş Milletler ve Türkiye’de insan hakları ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla adeta dalga geçtiğini ifade etti.

Hükümetten  bağımsız olması gereken, Hükümetten bağımsız işlemesi gereken Ulusal Önleme Mekanizmasının Hükümete her anlamda bağlı olan Türkiye İnsan Hakları Kurumu’na  verilemeyeceğinin, verilmemesi gerektiğinin altını çizen Levent GÖK, “Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun kuruluşu, yapısı ve işleyişi bakımından işkenceyi önleme mekanizması görevini üstlenemeyeceği, bugüne kadar gördüğümüz işleyişten ve yapılan açıklamalardan kolayca anlaşılır açıklıktadır.” diye devam etti.

Levent GÖK, “Başbakan’a bağlı olan bir kurumun bağımsız olması mümkün değildir. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Birleşmiş Milletler nezdinde akredite bir kurum değildir. İşkenceyi Önleme Mekanizması nın İnsan Hakları Kurumu’ndan farklı ve bağımsız bir kuruluş olması ön görülmüş olup bu görevin İnsan Hakları Kurumu’nca üstlenilmesi Ek İhtiyari Protokole aykırıdır.” dedi.

Ulusal Önleme Mekanizmasının Birleşmiş Milletler’deki  mekanizma ile beraber  çalışmasının ön görüldüğünün altını çizen Levent GÖK; “ Mekanizma; Cezaevlerine, Karakollara, Islahhanelere  habersiz denetimler  yapılabilmesi için düşünülmüş ve kurulması ön görülmüştür.”  İfadesini kullandı.

İktidarın, Türkiye’deki yaygın işkenceyi ve kötü muameleyi  bunca olan bitenden sonra hala gizleme çabası içinde bulunduğunu  belirten Levent GÖK, bu durumun, bu nafile çabaların Türkiye kamuoyunda ve dünyada kabul görmeyeceğini, bununla sonuna kadar mücadele edeceklerini , bu çarpıklığı bütün dünya ve Türkiye kamuoyuna  taşıyacaklarını ifade etti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10767,8%-0,03
  • DOLAR

    32,93% 0,11
  • EURO

    35,38% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2462,73% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3985,74% 0,00