CHP`Lİ LOĞOĞLU`NDAN HÜKÜMET`E ``SURİYE``UYARISI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, Suriye'ye müdahale konusunda AKP Hükümeti'ni BM Kararını bekle” diye uyardı.

Siyaset 27.08.2013 18:48:01 0
CHP`Lİ LOĞOĞLU`NDAN HÜKÜMET`E ``SURİYE``UYARISI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, Suriye’ye müdahale konusunda AKP Hükümeti’ni “BM Kararını bekle” diye uyardı.

Faruk Loğoğlu; “Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Hükümet Sözcüsünün “Türkiye bir istekliler koalisyonu içinde yer alır” açıklamaları Anayasamızın ihlalidir.  Türk silahlı kuvvetlerinin yurt dışına gönderilmesi yetkisi Anayasaya göre Hükümete değil,  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir” dedi.

-“Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur.  Failleri mutlaka cezalandırılmalıdır.  Ancak bu bağlamda, Batılı ülkelerin savaş ve işgal sebebi olarak ileri sürdükleri Irak’ta kimyasal silahların varlığı konusunda nasıl yanıldıklarını da anımsamak gerekir”

-“Suriye’ye bir müdahale bu ülkeyle sınırlı kalmayacak, bölgeye ve en fazla Türkiye’ye zarar verecektir.  Batılı ülkelerin aceleci ataklarının faturasını Türkiye ödeyecektir.  AKP, Batılı ülkelerin ne istediğine değil, Türk halkının sesine kulak vermelidir.  Halkımız Suriye’yle savaşa karşıdır.”

Faruk Loğoğlu’nun Suriye ve Suriye’ye askeri müdahale konusunda yaptığı yazılı açıklama  şöyle ;

“AKP’nin bir süredir ısrarla çığırtkanlığını yaptığı çağrı doğrultusunda ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye bir askeri müdahale hazırlığı içinde olduğu anlaşılmaktadır.  BM denetçilerinin kimyasal silahların kullanımı konusundaki inceleme ve raporu sonuçlanmadan ve bu rapora göre BM Güvenlik Konseyi tarafından bir karar alınmadan Suriye’ye yapılacak herhangi bir askeri müdahale BM Yasasına ve uluslararası hukuka aykırı olacaktır.  Arkasında istekli ülke sayısı kaç olursa olsun, müdahaleye meşruiyet kazandırmayacaktır.  Dolayısıyla, BM Denetçilerinin raporu ve BMGK’nın kararı beklenmeli ve Türkiye ona göre hareket etmelidir.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile AKP Hükümeti Sözcüsünün “Türkiye bir istekliler koalisyonu içinde yer alır” yolundaki açıklamaları ise T.C. Anayasasının ihlalidir.  Türk silahlı kuvvetlerinin yurt dışına gönderilmesi yetkisi Anayasanın 92. Maddesine göre Hükümete değil,  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir.  92. Madde ayrıca savaş ilanını “milletlerarası hukukun meşru saydığı” hallerle sınırlandırmaktadır.   TBMM iradesini peşin olarak ceplerinde görmesi AKP’nin yüce Meclise ve AKP milletvekillerine saygısızlığıdır.  1 Mart 2003 tezkeresi deneyimini AKP unutmamalıdır.  Mevcut Suriye tezkeresi ise bir müdahale için yeterli değildir.

Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur.  Failleri mutlaka cezalandırılmalıdır.  Ancak bu bağlamda, Batılı ülkelerin savaş ve işgal sebebi olarak ileri sürdükleri Irak’ta kimyasal silahların varlığı konusunda nasıl yanıldıklarını da anımsamak gerekir. Suriye konusunda gerçekler tam olarak ortaya çıkmadan bu ülkeye bir askeri müdahalede bulunmanın hangi sorunu nasıl çözeceğini sormak gerekir.

Suriye’ye bir müdahale bu ülkeyle sınırlı kalmayacak, bölgeye ve en fazla Türkiye’ye zarar verecektir.  Batılı ülkelerin aceleci ataklarının faturasını Türkiye ödeyecektir.  AKP, Batılı ülkelerin ne istediğine değil, Türk halkının sesine kulak vermelidir.  Halkımız Suriye’yle savaşa karşıdır. Halkımız AKP’nin Türkiye’yi Suriye’yle yasal bir dayanağı ve meşruiyeti olmayan bir savaşa sürüklemesine izin vermeyecektir.

 
 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

30.2° / 18.8°
  • BIST 100

    11060,57%2,99
  • DOLAR

    32,20% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2499,18% -0,44
  • Ç. ALTIN

    4002,77% -0,29