ÇİÇEK`TEN ``MUSTAFA BALBAY ``AÇIKLAMASI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Sayın Mustafa Balbay`ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir" dedi.

Gündem 10.12.2013 12:13:55 0
ÇİÇEK`TEN ``MUSTAFA BALBAY ``AÇIKLAMASI


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Sayın Mustafa Balbay`ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir" dedi.

Çiçek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nin, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay`ın tahliyesiyle ilgili kararını değerlendirdi. 

Meclis Başkanı Çiçek, ""Sayın Mustafa Balbay`ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir" diye konuştu. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkındaki tahliye kararıyla ilgili olarak "Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti" dedi. 

Arınç, Meclis kulisinde gazetecilerin Balbay`ın tahliyesiyle ilgili kararı nasıl değerlendirdiğine yönelik sorularına, "Hayırlı olsun. Tebrik ederim. Gözü aydın. Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti" karşılığını verdi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Anayasa Mahkemesi`nin bireysel başvuru üzerine aldığı kararı anımsatan Yazıcı, "Hak ve özgürlükler kadar eşitlik kuralı da önemli. Benzer durumda olanlar insanlar için kanun kurallarının aynı şekilde uygulanıyor olması eşitlik kuralı gereğidir. Sanırım diğerleri ile ilgili de alacak. Bunlar Türkiye`nin deneyimi. Türkiye, geldiği bugün itibariyle hem bireysel hak ve özgürlükler açısından hem de demokratik standartlar açısından bir kazanım diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

İçişleri Bakanı Muammer Güler de doğru kararı hukukun vereceğini belirterek, Anayasa Mahkemesi`nin kararını mahkemenin uygulamış olduğunu söyledi. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tahliye kararı verilen CHP İzmir Milletvekili Mustafa albay yarın Meclis`te yemin edeceğini bildirdi. 

Mustafa Balbay`ın tahliye kararını değerlendiren Hamzaçebi, çok mutlu olduklarını belirterek, "Nihayet Balbay TBMM`de olacak. Gerçekten grubumuz olağanüstü heyecanlı" dedi. 

Balbay`ın yarın TBMM Genel Kurulu`nda yemin edeceğini ifade eden Hamzaçebi, "Yarının en önemli olayı Balbay`ın yemini olur herhalde" diye konuştu. 

Hamzaçebi, Sincan Cezaevi`ne giderek, Balbay`ı hep beraber karşılayacaklarını ve özgürlüğüne kavuşmasının mutluluğunu yaşayacaklarını söyledi. 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Balbay`a geçmiş olsun dileğinde bulunarak, "Eski dostum Mustafa, aramıza hoşgeldin. İnşallah yarın yemin edersin. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Ailesine, çocuklarına kavuştu. Annesinin haşhaşlı böreğine kavuştu. Hoşgeldin Mustafa, yapacak çok işimiz var" dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da tahliyenin herkesi sevindiren, demokrasi ve Türk hukuk sistemi açısından gelecekle ilgili bir parça umutlanılmasını sağlayan bir karar olarak niteleyerek, "Şu anda çok mutluyum. Büyük bir hukuk ihlali, hak, özgürlük gasbı ortadan kalktı, çok sevinçliyiz" şeklinde konuştu. 

"Diğer tutuklu vekiller için emsal teşkil eder mi?" sorusuna Altay, "Eder, etmeli. Diğer KCK`dan tutuklu milletvekillerinin tutukluluk sürelerini bilmiyorum. Ama makul bir süreyse bence onlar açısından da aynı durum geçerlidir" yanıtını verdi. 

Vekillerin olması gereken yerin TBMM olduğunu vurgulayan Altay, "Onu başından beri söylüyoruz. Bu Meclis hala yaralı bir Meclis`tir, özürlü bir Meclis`tir, fireli, defolu bir Meclis`tir. Milli iradeye saygı gösterilmeyen bir anlayışın ipoteği altındadır Meclis. Bütün milletvekillerinin Meclis`te olması lazım, buna Engin Alan da dahil" dedi. 

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, haklarında iddianame ile tutuklanmış olan insanların henüz mahkeme sonuçlanmadığı için suçlu addedilmelerinin zaten mümkün olmadığını vurguladı. "Yani en baştan yanlış yapılmıştı" ifadesini kullanan diyen Halaçoğlu, şunları söyledi: 

"Bir kişi tutuklanmış olsa bile, eğer şartları taşıyorsa, uluslararası ve kendi hukukumuza göre suçsuz addedildiği için milletvekili adayı olabilir. Bu şartları taşıdıkları için YSK bunların adaylığını reddetmedi ve sonuçta milletin teveccühü ile de seçildiler. Seçildikleri andan itibaren haklarında her ne iddia olursa olsun serbest bırakılmaları ve Meclis`e gelmeleri gerekirdi. Dava sonra devam eder, eğer mahkum olurlarsa suçlarını ondan sonra çekerlerdi. Şimdi adalet yerini buluyor ama hangi sebeple yerini buluyor, hangi amaca yönelik adaleti yerine getiriyorlar, neden bugün meydana getiriliyor? Tam teröristlerin serbest bırakılıp siyasi haklar tanınmaya başladığı bir anda meydana gelmiş olması düşündürücü. Yani aradan 2,5 yıl geçmesine rağmen bu uygulamayı yapmayanların bugün samimiyetlerine inanamıyoruz. Göreceğiz, Engin Alan paşa ile ilgili bakalım ne karar alacaklar? Çünkü tıpkı Balbay ve diğerleri gibi mahkum olmadan önce seçilmiş olan bir milletvekilidir. Dolayısıyla oradaki düşünce yapılarını da göreceğiz. Ancak biz bu alınmış olan ve geç gelen adaletin arkasında neler olduğu konusunda şüphelerimiz var." 

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise kararı önemli bir gelişme olarak niteledi. Buldan, "Darısı diğer vekillerin başına diyelim. Tutuklu vekillerin bulunması gereken yer TBMM`nin çatısı altıdır. O yüzden diğer tutuklu vekillerin de, BDP`li milletvekillerinin de bir an önce serbest kalması gerekiyor. Bu karar diğer vekiller için de emsal teşkil etmelidir" diye konuştu.


ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04