Çocuklar da diyabet olabilir!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kenan Önder, yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabetin çocuklarda da sıklıkla görüldüğüne dikkat çekerek, anne babaları; ?çok su içen, sık idrara çıkan ve idrar kaçıran? çocuklarını

Sağlık 21.02.2017 10:54:41 0
Çocuklar da diyabet olabilir!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kenan Önder, yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabetin çocuklarda da sıklıkla görüldüğüne dikkat çekerek, anne babaları; ‘çok su içen, sık idrara çıkan ve idrar kaçıran’ çocuklarını daha dikkatli gözlemlemeleri ve uzmana başvurmada geç kalmamaları konusunda uyardı.

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kenan Önder, çağın önemli halk sağlığı sorunlarından olan diyabet konusunda bildiler verdi. Diyabetin sadece yetişkinlerde değil çocukluk çağında da görülen bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Dr. Önder, anne babalara çocuklarını daha dikkatli gözlemlemeleri tavsiyesinde bulundu.

 

ERKEN TANI ÖNEMLİ

 

Tip 1 diyabetin, çocuk ve ergenlik dönemi diyabet hastalarında önemli bir orana sahip olduğu kaydeden Dr. Önder, diyabet tedavisinde erken tanının önemine işaret ederek, belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Çok su içme. Çok idrara çıkma. Gece idrar kaçırma veya gece idrara kalkma. Aşırı yemek yeme. Kilo alamama veya kilo kaybı. Halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği. Ağızda çürük elma kokusu. Karın ağrısı. Mide bulantısı ve kusma. Hızlı nefes alıp verme.”

 

BESLENME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMELİDİR

 

Beslenmenin diyabetin kontrolünde önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Dr. Önder, diyabetli bireylerde uzman kontrolünde bir beslenme programı belirlenmesi gerektiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

 

“Tip1 diyabet kronik bir hastalıktır ve sürekli insülin tedavisi yanında, diyabetik hasta ve ailesinin eğitimi, beslenme planlaması ve egzersiz tedavi önemlidir. Tüketilen yiyecek ve içecekler diyabet hastalığının yönetiminde büyük önem taşır.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


25.9° / 14.7°
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87