Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nin 30. yılı sebebiyle, Gaziantep’te yaşları 12-17 arasında toplam 17 Türk ve Suriyeli çocuklar ile gerçekleşen “Adam Olacak Çocuk Dünden Belli Olur Müzikali”, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Sahnesi’nde izleyicilerle buluştu.
Unicef, Spaces of Culture (Goethe Institute, L’Institut Français, İsveç Konsolosluğu, Hollanda Büyükelçiliği, İKSV, Anadolu Kültür), Avrupa Birliği Delegasyonu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi ve Move Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşen müzikale Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Unicef Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Avrupa Parlamentosu Türkiye Roportoru Nacho Sanchez Amor, Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bedir Metin'in ve davetliler katıldı.
Açılış konuşması için sahneye gelen Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian Berger, geceye katılım gösteren herkese teşekkürlerini sundu. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 196 ülke tarafından onaylanan ve uygulanan bir sözleşme olduğuna dikkat çekerek çocuk hakları konusunda birçok şeyin yapılması gerektiğini vurguladı. Dünya genelinde çocukların yaşamış olduğu pek çok problemi gördüğümüzü dile getiren Berger, müzikalle beraber tekrar bu sorunların düşünüleceğini belirtti. Christian Berger’in ardından söz alan Unicef Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle de geceye dair düşüncelerini paylaştı. Böyle bir müzikalde bir araya geldikleri için çok mutlu olduğunu söyleyen Duamelle, müzikalin hayata zorlu bir başlangıç yapmış olan pek çok çocuğa kendi yeteneklerini göstermek için bir şans vermek üzere tasarlandığını belirtti. Çocukların bu projeyle bir araya gelerek ortak çalışmayı ve paylaşmı öğrendiklerinin altını çizen Duamelle sözlerine “Çocuklarını provalarını izlerken hepsinin ne kadar neşeli bir şekilde çalıştığını gördüm. Bunun da ötesinde çok farklı ufuklardan gelmiş çocukların ne kadar çok ortak noktası olduğunu gözlemledim” şeklinde devam etti.
Müzikal öncesi konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin müzikale gelen herkese teşekkürlerini sundu. “Aylan bebekler ölmesin, herkes mutlu bir şekilde yaşasın, dünyaya barış hakim olsun diye bu gece bir arada toplandık. İnsanı korumak bizim medeniyetimizde en önemli görevlerimizden biridir” diyen Fatma Şahin, iyiler ve kötüler dünyasında yaşatanların modelinin iyilerin modeli olduğunu belirtti. Bu modelin evrensel bir hale geldiği takdirde başarıya ulaşılacağını ve bunun da kültür sanatla olabileceğine dikkat çeken Şahin, çocukların yeteneğin, ortaya çıkararak güçlü mesajları çocuk gözüyle bütün dünyaya aktarılabileceğini söyledi.
Senarist, yönetmen Merve Gezen ve Elif Aydemir’in kaleme aldığı, direktörlüğünü ve yönetmenliğini Merve Gezen’in üstlendiği gençlik müzikali arkadaşlık, tolerans, büyüklere saygı, engelli olma, mültecilerin entegrasyonu, eğitim ve kariyer belirleme gibi konulara parmak basıyor.
Uluslararası ödüllü yönetmen Merve Gezen tarafından sahnelenen müzikal için Ankara’dan gelen profesyonel bir ekip ile çocuklar 2,5 aylık prova süreci geçirdiler. Projede yer alan Suriyeli çocuklar hem Türk çocuklarıyla kaynaşıp hem de Türkçe bir müzikalde oynayarak Türk kültürüne entegre oldular.
ARTUKLU HABER AJANSI-GAZİANTEP