Basın İlan Kurumu (BİK)’in 2012 yılının Şubat ayındaki genel kurulunda alınan kararlar gereği 1 Nisan 2012`den itibaren ve web sitesini güncellemesi şartıyla ilanları web sitelerinde yayınlanmasına medya dünyasından değişik tepkiler geldi.
Osmaniye 7 Ocak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bahri Çolpan, Anadolu’da ilan hakkı bulunan ve yayınlandıkları ilde yasal sınır adedinde basılarak çoğu resmi kurumlara dağıtılan gazetelerin AB ülkelerinde uygulanmayan resmi ilan desteği ile desteklendiğini ifade etti.
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Başbakan Yardımcısının çeşitli meslek kuruluşlarının ziyaretinde "Hayali pek çok gazete aynı kişi tarafından 3-4 tane çıkarılmakta ve kalitesizlikte birbiriyle yarışmakta" sözleriyle eleştirdiği resmi ilan gazetelerin web sitelerinde yayınladıkları ilanlara % 10’u oranında ek ödeme yapılmasının çelişki arz ettiğini söyledi.
İmza atılan bu uygulama ile teknolojik gelişmeler ışığında yenilenen ve yerel basının dönüşümüne de katkı sağlamayı hedefledikleri açıklayan BİK yetkilere seslenen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çolpan “Yayın yaptıkları ilde veya ilçede sınırlı sayıda dar bir çevrede dağıtımı yapılan ve yasal şartları yerine getirdiği için ilan bizzat hükümet yetkilerince kalitesizlikle yarıştığı açıklanan resmi ilan gazeteler her konuda olduğu teknolojik gelişmeler konusunda da sınıfta kalmıştır. Taşra yayın yapan birçok haftalık gazete, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirlerde bir çok sayıda yatırımcı internet haber sitelerini kurarak resmi ilan gazetelere fark atmıştır. BİK yetkileri Resmi ilan alan gazetelerin web sitelerinde de yayınladıkları takdirde % 10 oranında fazla ödeme yaparak teknolojik gelişmelere büyük yatırım yapan ya da bölgesinde çokça tıklanan sitelerin emeğini boşa saymaktadır. 2012 yılının Nisan ayından sonra Türkiye genelinde resmi ilan gazete yöneticilerinin İnternet haber sitesi kurma merakı sarmıştır. Osmaniye ilinde ise 2013 yılına kadar haber sitesi kurmak akıllarına bile gelmeyen gazete yöneticileri birbirinin kopyası yazılımlar kullanarak yıllar sonra tabiri caizse BİK kafalarına vurmasıyla teknolojiye ayak uydurmuştur.” dedi.
Resmi ilanlarda daha fazla kişiye ulaşacak ve resmi ilanlara vatandaşlar çok daha kolay ulaşabilmesinin hedeflendiği gerçeğinin yetkililer tarafından açıklandığını hatırlatan Osmaniye 7 Ocak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bahri Çolpan, "BİK yeni kurulan az sayıda ziyaretçisi olan resmi ilan alan gazetelere web sitesi kurdurma yerine çok sayıda vatandaşın ulaşması için mevcut ilan almayan vi ziyaretçiisi yüksek internet sitelerine resmi ilan yayınlamaları için yasal düzenleme yapmalı." dedi.
İlan almaya hak kazanan siteler ise ilan bedelini ilanın tıklanma sayısına göre almalıdır. Bu konuda hangi sitenin çok tıklandığı veya takip edildiği uluslar arası bağımsız kuruluşlardan takip edilebilir. Resmi ilan alan bir gazetenin web sitesinde yayınlanan ilan 6 günde 24 defa okunmuşsa bu gazeteye verilen ilan bedeli yerine ulaşmadığı gibi vergilerimizden kesilerek ödendiği için yetim hakkı yemeye aracılık etmekten başka bir iş değildir.” dedi.
Devletin her konuda olduğu gibi resmi ilanların internet sitelerinde yayınlanması konusunda da vatandaşın gerisinde geldiği kaydeden Osmaniye 7 Ocak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bahri Çolpan, “E-devlet projesi ile önemli bir atılım yapan hükümetimiz bünyesinde onlarca kişinin çalıştığı web sitelerine ve internet haberciliğinde büyük emeği geçen internet medyasına hak ettiği resmi ilanı vererek mağduriyetleri giderilmelidir.” şeklinde konuştu.
Çolpan, resmi ilancı gazetelerin, devleti de kazıkladığını sözlerine ekleyerek, “Resmi ilan geldiği zaman sayfasını 2 bin TL gibi bir rakama yayınlayan resmi ilancı gazeteler, aynı tam sayfaya bir gün sonra özel ilan geldiğinde 200-300 lira gibi komik bir rakama yayınlıyorlar. Yani devlete geldi mi, fahiş fiyat, vatandaşa geldi mi, ne verdin iyi bildin mantığıdır. Benim bu iddiamın doğruluğunu bir gün, resmi ilan yayınlatan bir kurum bir görevlisini göndererek, özel ilan vereceğini belirtip resmi ilancı gazetelerden fiyat alabilir.” dedi.