ÇUKTOB Başkanı Uyardı: "Kiralık günlük evlere dikkat!"

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir, son zamanlarda büyük rağbet görmeye başlayan günlük kiralık evlerin fuhuş ve terör amaçlı kullanılabileceğine dikkat çekti.

16.06.2016 10:21:36 0
ÇUKTOB Başkanı Uyardı:

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir, son zamanlarda büyük rağbet görmeye başlayan günlük kiralık evlerin fuhuş ve terör amaçlı kullanılabileceğine dikkat çekti.

Günlük kiralık evlerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini belirten Demir, "Günlük kiralık evlerde, evi kiralayan kişi veya kişilerden kimlikleri alınmalı. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan terör olayları nedeniyle bu evleri kiraya verenlerin daha dikkatli olması gerekir. Bu evler terör ve fuhuşa, yani her türlü suiistimale açık. Valilik ve Kaymakamlıkların talimatı ile güvenlik kuvvetleri, maliye ekipleri daha sıkı bir denetim yapmalı. Mahalle muhtarları bile denetim yapabilir. Çünkü bu evlerde kalmak güvenli ve hijyenik değil." dedi.

SUÇLULARA SIĞINAK OLDU

Günlük kiralık evlerin devleti büyük bir ekonomik kayba uğrattığını söyleyen Murat Demir, "İnsanlar denetim olmadığı için günlük kiralık evleri tercih ediyor. Öte yandan bu ev sahipleri ne vergi veriyor ne de fatura kesiyor. Bu dolaylı olarak vergi kaçaklarına sebep oluyor. Böylece devleti büyük bir ekonomik kayba uğratıyor. Ayrıca bu tür konutlar suça ve suçlulara da sığınak oluyor" diye konuştu.

BAKANLARI GÖREVE DAVET ETTİ

Ciddi bir sorun haline gelen 'günlük ev kiralama' durumuna ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın el atmasını isteyen Demir şunları söyledi: "Bölgemizde son yıllarda kullanımı bir hayli artan kiralık günlük evlerle ilgili Facebook gibi sosyal medyada son yıllarda çıkan ilanlar dikkat çekici boyutta. Özellikle turistik yerlerde de son yıllarda dikkat çeken sayıda artan kiralık günlük evler suçluların tercih ettiği tek gecelik daireler oldu. Elini kolunu sallayan gelip buralardan ev kiralıyor. Vergisel kaybın yanı sıra toplumsal kirlenmeye de çanak tutuyor bu tür evler. Bununla ilgili olarak bir kayıtın olmaması da günübirlik kiralık ev sektörünün hızla artmasına neden oluyor. Polisin bu yönde denetim yapmaması da bu sektöre olan talebi artırıyor."

MUHTARLARA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Muhtarların yaşanılan olumsuzluğa karşın sessiz kalamayacağına işaret eden Demir, “Bu konuda muhtarlarımıza da büyük görev düşüyor. Mahalle muhtarları bile denetim yapabilir. Bu evlerde kalan kişilerin kimlik bilgilerini günlük dahi olsa bildirmek zorundadırlar. Kimlik bildirimi kanununa göre de bunu yapmak zorundalar. Aksi halde olumsuz bir durum karşısında muhtarlarımız da sorumludur.”

TURİZME DARBE

Yaşanan problemin büyük istihdam sağlayan otellere de olumsuz yönde etki ettiğine değinen Demir, "Ülke ve kent turizmi için yatırım yapan ve istihdam sağlayan otellerimiz üzerine düşen tüm prosedürleri yerine getirirken, faaliyet gösteren günlük kiralık evler kayıt dışı çalışıyor. Bu durum vatandaşa ucuz tatil imkânı sağlasa da kalite maalesef düşüyor. Kalitenin düşmesi de o bölgede faaliyet gösteren ve istihdam sağlayan büyük otellere yansıyor. Böylece kaliteli müşteri ve kaliteli tatil olanağı da ortadan kalkıyor." ifadelerini kullandı.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07