Tarih: 28.01.2016 21:42

Cumhurbaşkanı Erdoğan,?Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte? programına Katıldı

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Anayasa Platformu tarafından organize edilen “Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte” programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Programa, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Meclis İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, AK Parti milletvekilleri Öznur Çalık, Ali İhsan Arslan, “Türkiye Anayasa Platformu” Yürütme Kurulu’nda yer alan Memur-Sen, Anadolu Platformu, ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma, Ensar Vakfı, Hak-İş, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD, TÜRGEV ve platforma destek veren 300’ü aşkın sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE SÜRECİ

Platform adına konuşmayı Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptı. Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Millet, kendisini gerçekten ve yeniden ‘egemen’ kılacak siyasi ve hukuki manifesto hükmündeki yeni anayasa konusunda artık sahaya çıkmıştır. Bu anayasa yürürlüğe girinceye kadar da sahada kalacaktır. Siyasi partiler uzlaşıyı sağlayamadı ama 2010 Anayasa Referandumu’nda millet ‘Yetmez ama evet’ diyerek uzlaşmayı sağladı” diyen Yalçın, “Bugün, Türkiye Anayasa Platformu olarak, mevcut anayasa için milletin otuz yıldır söylediğini daha gür bir sesle söylüyoruz: ‘Artık yeter.’ 1992’de gerçekleştirdiği Anayasa Kurultayı’yla milletin darbe anayasasına tepkisini yüksek sesle dile getiren, ferman anayasasını kapsamlı şekilde masaya yatıran sivil toplum kuruluşlarımızdan biri Hak-İş’tir. Türkiye Anayasa Platformu’nun diğer üyeleri de 82 Anayasası’na yönelik itiraz ve isyanlarını, yeni anayasaya dair tekliflerini farklı şekilde dile getirdiler. Yeni anayasa yapım sürecini başlatmanın, Yeniden Büyük Türkiye sürecinde hızla yol almanın derdindeyiz. ‘Biz uzlaşamayız’ öğrenilmiş çaresizliğinden kurtulmak için bu defa ‘hep birlikte’ diyoruz. Yeniyi konuşurken kırmızıçizgiler, ideolojik refleksler, ilkeler üzerinden ‘hayır, olmaz’  cevabı üretmek yerine ‘ortak değerler’, ‘evrensel ilkeler’, ‘temel hak ve özgürlükler’, ‘insan ve onuru’ üzerinden ‘evet, olabilir’ uzlaşması, yakınlaşması hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Anayasa Platformu tarafından ATO Congresium’da düzenlenen “Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte” temalı programda katılımcılara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet, kendi meselesi olan Yeni Anayasa talebine, kendisini temsil eden sivil toplum kuruluşları aracılığıyla sahip çıkıyor. Ondan dolayı teşekkür ediyorum. Demokrasiye inanan herkesin, milletin talebine saygılı olması gerekir. Her kim ki millete sırtını döner, millete rağmen yol yürümeye kalkarsa, akıbeti hüsran olur” dedi.

YERLİ VE MİLLİYE DÖNÜLMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa meselesinin de, milletin böyle güçlü bir talebi haline dönüştüğüne dikkat çekti. Bu toplantının, artık meselenin göz ardı edilemeyecek, ertelenemeyecek, ötelenemeyecek, baştan savılamayacak bir seviyeye ulaştığını gösterdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Milletimiz, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla artık konuya el koymuştur. Bu tür toplantılarla, arama konferanslarıyla tüm kesimleri içine alan, tüm kesimlerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini yansıtan yeni anayasa süreci hızla olgunlaşacaktır. Yeni anayasa çalışmalarına emeği geçen ve geçecek olan herkese şimdiden şükranlarımı sunuyorum. Çünkü bu mesele millîdir, bu mesele yerlidir. Millî olan her meselede, yerli olan her meselede ‘Cumhurbaşkanı’ olarak ben de varım bunu açıkça söylüyorum. Bu güne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir. Yerli değildir ve ithal ürünlerle yönetildik. İthal mantıklar bize hâkim oldu. Şimdi biz yerliye ve millîye dönmeliyiz.” sözlerine yer verdi.

KARARI MİLLET VERMELİDİR

Yapılması gerekenin bu kriz halinin ortaya çıkmasını, yaşanmasını beklemeden bugünden tedbiri almak, yarım kalan işi tamamlamak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani başkanlık sistemine geçmektir. Yeni anayasanın bu anlayışla hazırlanması en doğrusudur. Bu ihtiyacı tümden dışlayan bir yeni anayasa sürecinin sakat doğacağı da açıktır. Benim teklifim, karanın milletimize bırakılmasıdır. Hem Parlamento bu noktada bir karar vermelidir, ama Parlamentonun kararı arkasından da millete gidilmelidir ve nihai kararı vekiller değil, asil millet vermelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlık sisteminin ne olduğu, nasıl uygulanacağı meselesinin çok geniş bir tartışma alanı olduğunu belirterek, “Dünyada bu sistemin çok farklı uygulamaları var, biz bunların hepsini de inceleyip kendi ihtiyaçlarımıza, kültürümüze uygun, mevcut birikimlerimizden de azami düzeyde faydalanarak yeni ve gerçekçi bir sistem oluşturmalıyız. Tabi bu durum mahalle yönetiminden ülke yönetimine kadar tüm sistemin yeniden yapılandırılmasını gerektirir. Türkiye’nin bu yeniden yapılanma ihtiyacı zaten hat safhadadır. Halkın seçtiği ve halka hesap veren yöneticilerin egemen olduğu bir sistemin 40 yıllık siyasi tecrübeme dayanarak milletimizin talebi olduğunu görüyorum, biliyorum, bunu başaracak birikime ve ferasete sahip olduğumuza da inanıyorum. At sahibine göre kişner diye güzel bir atasözümüz var. Hiç şüphesiz her sistemi işletecek olan, orada sorumluluk üstlenecek kişilerdir. İyi bir yönetici vasat bir sistemle de güzel işler başarabilir, ama iyi bir sistem vasat yöneticilerle de işlerin eh belirli bir düzeyin altına düşmeden yürümesini sağlayabilir. Bizdeki mevcut sistem maalesef dalgalanmalara, istikrarsızlara, krizlere çok açıktır. Bunun bedelini fert fert ve toplum olarak, millet olarak ödüyoruz” diye konuştu.

ECDADIMIZIN EMANETİNİN HAKKINI VERECEĞİZ

Bu topraklarda millî ve yerli olan ne varsa, kim varsa, hepsinin de başımızın üzerinde yeri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı şekilde ülkemizin ve milletimizin karşısında kim varsa, ne varsa onunla mücadele etmek de bizim namus borcumuzdur, bunun böyle bilinmesini istiyorum. Çünkü bu memleket sahipsiz değil, bu devlet dikkat edin, altını çiziyorum köksüz değil. Bu millet balık hafızalı değil. Emanetçisi olduğumuz değerlerin kıymetini çok iyi biliyoruz. Arif Nihat Asya ne diyor? “Şehitler tepesi boş değil, toprağını kahramanlar bekliyor. Ve bir bayrak dalgalanmak için rüzgâr bekliyor. Destanı öksüz, sükûtu derin meçhul askerin. Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye. Yattığı toprak belli, tuttuğu bayrak belli, kim demiş meçhul asker diye.” Bizim ecdadımızın yattığı toprak belli, tuttuğumuz bayrak belli. Allah’ın izniyle dalgalanmak için bekleyen bayrağımızı rüzgârsız bırakmayacağız. Şehitlerimizin, gazilerimizin fedakârlıklarının hakkını verecek, ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıracak, 2053 ve 2071 vizyonumuzu hayata geçireceğiz. Yeni anayasa için ortak değeri insan onuru, ortak hedefi güçlü ve büyük Türkiye olan herkese yaptıkları çağrıya milyonların karşılık vereceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:YILMAZ TATLI

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —