Geçen yaz Katarlı bir şirkete satılan Digiturk; 1 Kasım seçimlerine az bir zaman kala Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV?nin platformdan çıkarıldığını açıkladı.Açıklamanın ardından Siyaset,Basın ve STK`larından
Geçen yaz Katarlı bir şirkete satılan Digiturk; 1 Kasım seçimlerine az bir zaman kala Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV’nin platformdan çıkarıldığını açıkladı.Açıklamanın ardından Siyaset,Basın ve STK'larından tepki yağdı.
Digiturk, bu kararı “savcılıktan gelen yazının içeriği gereği yasal zorunluluktan dolayı” aldıklarını duyururken, Fethullah Gülen soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı’ndan ise farklı bir açıklama geldi. Digiturk’un avukatlarının kendilerine başvurduğunu belirten savcılık, söz konusu kanalların parelel yapının “suç işlemekte vasıta olarak kullanıldığını” belirterek ‘gereğini’ rica etti.
Cemaate yakın televizyon kanallarını kapatmaya yönelik ilk girişim, Fethullah Gülen soruşturmasını yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Serdar Coşkun’dan gelmişti. Coşkun, 7 Haziran seçimlerine bir ay ala Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TÜRKSAT’a yazı göndererek bu televizyon kanallarının bağlantılarının kesilmesini istemişti.
RTÜK ile sonuç alınamadı
Yazıda, “Devlete ait imkânları kullanan ve yayın yapan bu örgütün elindeki televizyonlar, radyolar, internet siteleri, devlete ait uydulardan yayın yapan her türlü görsel ve basılı yayınların topluma ulaştırılmasında devlet imkânlarının kullanılmasının engellenmesi için gereğini takdirlerinize arz ederim” denilmişti. Bunun üzerine TÜRKSAT, ilgili yazıyı gereği için RTÜK’e göndermişti. Ancak RTÜK’ten bu zamana kadar bir hamle gelmedi.
TİVİBU VE TURKCELL PLUS DA ÇIKARDI
Bu yolla sonuç alamayan hükümet, farklı bir yol izledi. İlk olarak geçen ay Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet’in dijital yayın platformu TİVİ-BU; Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV’nin yayınlarına son verdi. İkinci olarak TurkcellSuperOnline internet servis sağlayıcısı, internet üzerinden TV izleme uygulaması olarak sunduğu Turkcell TV+ (TV plus) listesinden 5 kanalı çıkardı.
Son gelişme 3.5 milyon abonesi olan Digiturk’ten geldi. Geçen yaz Katar merkezli medya grubu Al-Jazeera bünyesindeki BeIN Media Group’a satılan Digiturk, dün yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak şirkete resmi bir yazı tebliğ edildiği bildirildi. Açıklamada, “Söz konusu yazının içeriği gereği yasal zorunluluktan dolayı Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanalları platformumuzdan çıkarılmıştır” denildi.
Ancak savcılık kaynakları Digiturk’u yalanladı. Alınan bilgiye göre, Digiturk’ün avukatları, platformdan çıkarma kararı almadan önce, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, söz konusu kanallar hakkında soruşturma olup olmadığını sordu. Soruyu fırsat bilerek yanıtlayan başsavcılık, “Fetullahçı Terör Örgütü”nün eylemlerine ilişkin bilgi verdi. “Örgütlenmenin elinde olan yayın kuruluşları ile bunlara yer ve imkân sağlayanlar hakkında bazı vatandaşların şikâyetleri üzerine soruşturma yürütüldüğü” ifade edilen yanıtta, “örgüt yöneticilerinin emirlerinin, bu yayınlar aracılığıyla verildiği” belirtildi. “Bir terör örgütüne faaliyet alanı sağlanmasının kanunen suç olduğu, terör örgütlerine yer ve imkân sağlayanların da suçlanabileceği” savunulan yanıtta, “terör örgütü olan yapının devleti hedef alan yayınlar yaptığı” kaydedildi.
Bilgilerinize rica olunur...
Yanıtta, “Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV isimli televizyon kanalları ve bu yapının elindeki Burç FM ve diğer radyo kanallarının suç işlemekte vasıta olarak kullanılması nedeniyle yer ve imkân sağlanmaması, fiillerine iştirak edilmemesi durumlarının değerlendirilerek karar verilmesi bilgilerinize rica olunur” ifadesi kullanıldı. Bu yanıt üzerine Digiturk, cemaate yakın 7 kanalı platformdan çıkardı.
Digiturk’ü iptal etmek kolay değil
Digiturk’un bazı TV kanallarını sansürlemesi tepki gördü. Digiturk’ün 473 73 73 numaralı telefonunu arayan vatandaşları, iptal talebinde bulundu. Digiturk üyeliğinden iptal için, yazılı talep şartı var.
1- Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisini çekiyorsunuz. İmzalayıp, üzerine telefon numarası, iptal gerekçesi ve iptal edilecek digital kart numarasını yazıyorsunuz, sonra da 0212 473 99 99’a faks gönderiyorsunuz.
2- Yazıyı faks göndermek yerine, en yakın digiturk yetkili teknik servisine elden teslim etmeniz de mümkün. Teknik servis listesi Digiturk’ün internet sayfasında bulunuyor.
3- Yazılı talebiniz ulaştığında, takip eden 24 saat içerisinde SMS ile iptal talebinizin alındığı bilgisi mesaj olarak geliyor ve yayınlar kapatılıyor.
4- Üyelik 7 günde iptal ediliyor. Üyelik iptal edilince, 28 TL taahhüt bedeli isteniyor. Eğer üyelik bir ay daha sürdürülürse, bu bedel alınmıyor.
5- Daha sonra da Digiturk cihazının yetkili servislere iade edilmesi gerekiyor. Cihaz iade etilmezse, mali külfeti söz konusu.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de Sansür olayına ilişkin şu açıklamayı yapmıştır:
TİVİBU, Turkcell TV. ile başlayan ekran karartma operasyonunun son aşaması, DİGİTÜRK firmasının yedi ayrı TV. kanalını yayından kaldırmasıyla yaşanmıştır.
Genel seçimlere üç hafta kala, iktidar tarafından muhalif olduğu değerlendirilen medya kanallarının sesinin kısılması için başlatılan bu uygulama, “sansürün ta kendisidir.”
Öte yandan ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi’nde, temel tüketici haklarından biri olarak belirlenen “bilgilenme hakkı”nın açık bir ihlâli karşı karşıya bulunmaktayız.''Dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55