DIŞ POLİTİKADA YAŞANAN KIRILMALAR YENİ ZORLUKLARI BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR.

Araştırmacı Gazeteci -Yazar Doğan Bekin Dış Politikaya ilişkin önemli değerlendirme ve uyarıda bulundu.

18.05.2016 22:33:03 0
DIŞ POLİTİKADA YAŞANAN KIRILMALAR YENİ ZORLUKLARI BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR.

Araştırmacı Gazeteci -Yazar Doğan Bekin Dış Politikaya ilişkin önemli değerlendirme ve uyarıda bulundu.

DOĞAN BEKİN'İN DIŞ POLİTİKAYA İLİŞKİN  AÇIKLAMASI ŞÖYLE,

DIŞ POLİTİKADA YAŞANAN KIRILMALAR YENİ ZORLUKLARI BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR.

AB’nin vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesini istediği 72 kriterin tam olarak yerine getirilmemesi nedeniyle "Bir atasözümüz var. ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’, burada tersi oldu" ifadesini kullanan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg HABER'in Türk Dışişleri Bakanlığına çağırıp kınadığını ifade ediliyor.

Oysaki Haber'e göre; AB, Bu kriterlerin yerine getirilmesini 2013'ten beri Türkiye'den istiyor. Üç yıldır bekletilen bu kriterlerin birden bire ortaya çıkarılması ve Suriyeli mültecilerle eklemlenmesi sonucu, AB'ye vizenin kaldırılacağı müjdesiyle büyük bir diplomasi zaferinin naraları atılırken, birdenbire işlerin çıkmaza girmesi ilginç olsa gerek.

Son yıllarda dış politikada yaşanan kavramsal çerçevenin konjonktürel değişkenliği kaygan zeminin daha da kayganlaşmasına neden olmaktadır. 

Tecrübeler gösteriyor ki, iç politikaya yönelik anlayışa eklemlenmiş bir dış politika anlayışı zaman içerisinde içinden çıkılamaz denklemleri beraberinde getireceği bir gerçek olsa gerek.

Dış politikada "kazançlı çıkma" çıkışları ile "büyük başarı" elde edilmiş gibi iç politika malzemesi yapılmaya çalışılan sözde kazanımlar, gerçeklerin ortaya çıkmasıyla dış politikadaki ciddiyeti de derinden etkiler. 

Oysaki dış politikayı, sürekli iç politika malzemesi gibi değerlendirmeye çalışmak yalnızlaşmayı da beraberinde getirir. Bugün birçok ülke ile yaşanan sorunların başında da bu gelmektedir.

Türkiye'nin özellikle İslam Dünyası ile ilişkilerinde dengeli ve kucaklayıcı bir yaklaşım içerisinde olması gerekir. 

Şöyle ki, Bangladeş’te birkaç gün önce idam edilen Cemaat-i İslami Lideri Motiur Rahman Nizami'nin idamı tüm İslam Dünyası'nda büyük infial yaratırken, Türkiye'nin idam ile ilgili açıklaması yerinde bir hamle olup, gönül isterdi ki, Suudi Arabistan'da idam edilen Şii Din Adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr için de benzer açıklama yapılsaydı. Tam aksine, Suudi'de idam edilen Ayetullah için "Suudi'nin iç işidir" şeklindeki yaklaşım, bu ve benzeri diplomasi skalasında Türkiye'nin dış politikada yanlış değerlendirmelere muhatap olmasını ortaya çıkarmaktadır

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


30.5° / 21.6°
  • BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64