Türkiye`de ve dünyada felce bağlı ölüm sebeplerinin birinci sırasında ?Damar Kireçlenmesi? yer alıyor. Kardiyoloji muayenesinde yapılması gerekli ?Damar Testi?, gerçekleştirildiği durumda kalp krizinden beyin damarlarında tıkanmaya kadar, hayati öneme
Türkiye'de ve dünyada felce bağlı ölüm sebeplerinin birinci sırasında “Damar Kireçlenmesi” yer alıyor. Kardiyoloji muayenesinde yapılması gerekli “Damar Testi”, gerçekleştirildiği durumda kalp krizinden beyin damarlarında tıkanmaya kadar, hayati öneme sahip birçok sağlık sorununun önüne geçebiliyor.
“Damar Testi”nin hayat kurtarıcı 7 test arasında bulunduğunu belirten Lokman Hekim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bekir Erol, birçok rahatsızlığın sebebinin damarlarda ortaya çıkan kireçlenme olduğunu söyledi. Bu kireçlenmelerin 10 dakikalık bir ultrason muayenesi ile ortaya çıkarıldığını vurgulayan Dr. Bekir Erol, “Bu testi beyine giden şah damarlarına, bacağa giden kasık damarlarına ve karından geçen aort damarlarına ultrasonla bakarak yapıyoruz. Hasta ile ilgili, anjiyoya gerek olup olmadığına bu damarların muayenesinden sonra karar verebiliyoruz” dedi.
RİSK FAKTÖRLERİNİ ORTADAN KALDIRIN
Damar testi’nin artık rutin kardiyolojik muayene içerisine alınmasını ve insanların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Bekir Erol, damarlarda kireçlenmeye sebep olan 5 ana faktör olduğunu söyledi. Dr. Erol şöyle konuştu:
“Faktörlerin birincisi sigara kullanımı. Diğerleri ise kolesterol, diyabet, tansiyon ve genetik faktörlerdir. Bu riskleri taşıyanların yaş sınırı olmadan, hiçbir şikayeti yoksa bile mutlaka damarlarını muayene ettirmesi lazım. Kireçlenmenin önlenmesi için önce risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Öncelikle sigara içen hastalar sigarayı bırakacak. Kolesterolü ve tansiyonu yüksek olanlar tedavilerini gerçekleştirecek. Diyabet hastaları da aynı şekilde kendilerini koruyacak. Bununla birlikte hastalar özellikle akşamları ‘Akdeniz’ tipi dediğimiz diyeti uygulayacak. Günde en az 45 dakika egzersiz yapacak.”
GENETİK RİSKE “ÖKSE OTU”
Genetik riske sahip olanlar için önleyici çareler olduğuna dikkat çeken Dr. Bekir Erol, bunun için normal tedavilere ilave olarak bitkisel tedavilere başvurduklarını söyledi. Dr. Erol, “Bitkisel tedavilerin başında ökse otu geliyor. Bu otun kolesterol düşürücü etkisinin yanı sıra şeker ve tansiyon hastalarına da büyük faydası var. Ökse otu bünyenin Nitrik oksit salgılamasını sağlayarak damarların genişlemesini sağlıyor ve kireçlenmeyi önlüyor” bilgisini verdi.