Danıştay Savcısı Mütalaa verdi: `Meralar Kentsel Dönüşüme Açılamaz`

Halkın Kurtuluş Partisi`nin (HKP), Mera Yönetmeliğinin iptal edilmesine yönelik açtığı davada, Danıştay`dan çok konuşulacak bir karar çıktı.

Gündem 1.06.2019 18:53:37 0
Danıştay Savcısı Mütalaa verdi: `Meralar Kentsel Dönüşüme Açılamaz`

Halkın Kurtuluş Partisi'nin (HKP), Mera Yönetmeliğinin iptal edilmesine yönelik açtığı davada, Danıştay'dan çok konuşulacak bir karar çıktı.

 

30 Ekim 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Mera Yönetmeliği’ne ilişkin düzenleme, meralarla birlikte yaylak ve kışlak gibi hayvancılık yapılan alanların yapılaşmaya açılmasına karşı Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

 

Danıştay 17’nci Dairesi’nde yürütmenin durdurulması istemi incelenmiş, bu aşamada Tetkik Hakimi ve dairenin iki üyesi Yönetmelik değişikliğinin açıkça hukuka aykırı olduğu ve gecikmesinde zarar bulunacağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması yönünde görüş bildirmişti. Buna karşın üç üyenin oylarıyla, HKP’nin yürütmenin durdurması istemi red etmişti.

 

Davanın esastan görüşülmesi aşamasında Danıştay Savcısı HKP’yi haklı buldu. Savcı yapılan mera yönetmeliği değişikliğinin; Anayasa’nın “Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması” başlıklı 45’inci maddesi, 4342 sayılı Mera Kanununun “Tahsis Amacının Değiştirilmesi” başlıklı 14’üncü maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunun “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” başlıklı 73’üncü maddesindeki düzenlemelere açıkça aykırı olduğunu tespit etti.

 

Öte yandan, konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan HKP, “Eğer bu yönetmelik değişikliği iptal edilmezse; meralarımızın siyasi iktidar yandaşlarına peşkeş çekilmesinin önü açılacaktır. İktidar yandaşı vurguncular, verimli meralarımızın tahsis amacını değiştirerek buralara beton yığınları dikecekler. Dolayısıyla zaten yıllardır sistemli bir şekilde hayvancılığı yok eden AKP’giller’in bu politikaları nedeniyle halkımız, en temel besin kaynağı olan ete daha fazla hasret kalacak, süt ve süt ürünlerine ulaşmak da güçleşecektir” ifadelerine yer verildi.

 

Geçtiğimiz günlerde TSK’ya ait Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesine karşı HKP’nin açtığı davada, Danıştay Savcısı, yapılan özelleştirmenin usül ve yasaya açıkça aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istemişti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19