DEM Partili HUN, Iğdır Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda Şiddet Vakası' nı meclis gündemine taşıdı.

DEM Partili HUN, Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda koruma ve bakım altında bulunan 2 buçuk yaşındaki Arteş CEZİK isimli çocuğa, Şiddet Vakası' nı meclis gündemine taşıdı.

Gündem 26.02.2026 12:22:00 274 0
DEM Partili HUN, Iğdır Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda Şiddet Vakası

DEM Partili Yılmaz HUN,  Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda koruma ve bakım altında bulunan 2 buçuk yaşındaki Arteş CEZİK isimli çocuğa, Şiddet Vakası' nı meclis gündemine taşıdı.

 

Iğdır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda koruma ve bakım altında bulunan 2 buçuk yaşındaki Arteş CEZİK isimli çocuğa, kurumda bakım personeli olarak görev yapan Çiğdem Açıkgöz tarafından şiddet uygulandığı; durumun diğer personeller tarafından fark edilmesi üzerine çocuğun hastaneye kaldırıldığı ve darp raporu alındığı kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu personelin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı bilinmektedir. Ayrıca ilgili personelin daha önce de çocuklara yönelik şiddet iddiaları nedeniyle soruşturma geçirdiği ileri sürülüyor  

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın aile ve sosyal hizmetler bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 25.02.2026

 

                 Yılmaz HUN

                                                                                                                    Iğdır Milletvekili

 

Iğdır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda koruma ve bakım altında bulunan 2 buçuk yaşındaki Arteş CEZİK isimli çocuğa, kurumda bakım personeli olarak görev yapan Çiğdem Açıkgöz tarafından şiddet uygulandığı; durumun diğer personeller tarafından fark edilmesi üzerine çocuğun hastaneye kaldırıldığı ve darp raporu alındığı kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu personelin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı bilinmektedir. Ayrıca ilgili personelin daha önce de çocuklara yönelik şiddet iddiaları nedeniyle soruşturma geçirdiği ileri sürülmektedir.

Koruma ve bakım altındaki çocuklar, devletin doğrudan sorumluluğu altında bulunan, en kırılgan ve en savunmasız toplumsal kesimlerden biridir. Bu çocuklara yönelik her türlü ihmal ve istismar, yalnızca bireysel bir suç değildir. Aynı zamanda kamusal sorumluluğun ağır bir ihlalidir. Devlet, bakım yükümlülüğünü üstlendiği çocukların güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Kurum içinde gerçekleşen bir şiddet vakası, denetim mekanizmalarının, personel seçme ve izleme süreçlerinin ve çocuk koruma sisteminin ciddi biçimde sorgulanmasını gerektirmektedir.

Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 3’üncü maddesi, çocuklarla ilgili tüm faaliyetlerde “çocuğun üstün yararı” ilkesinin esas alınmasını zorunlu kılmaktadır. Aynı Sözleşme’nin 19’uncu maddesi ise çocukların her türlü fiziksel ya da zihinsel şiddete karşı korunması için taraf devletlere açık ve bağlayıcı sorumluluk yüklemektedir. Ayrıca Avrupa Çocuk Hakları Sözleşmesi ve ilgili uluslararası belgeler, devletlerin yalnızca şiddet gerçekleştikten sonra değil, şiddeti önleyici etkili mekanizmalar kurmakla da yükümlü olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

2 buçuk yaşındaki bir çocuğun, devlet koruması altında bulunduğu bir kurumda darp edilmesi; ihmal zincirinin, denetimsizliğin ve sistemsel zaafların göstergesidir. Eğer iddia edildiği üzere ilgili personel daha önce de benzer fiiller nedeniyle soruşturma geçirmişse, bu durum kamu idaresinin ağır sorumluluğunu doğurmaktadır.

Devlet koruması altındaki bir çocuğun uğradığı şiddet, yalnızca bir personelin suçu değil; denetimsizliğin, ihmalkârlığın ve sistemsel zafiyetin sonucudur. Çocukların üstün yararını esas almayan hiçbir uygulama meşru değildir. Bakanlığın bu olay karşısında açık, şeffaf ve hesap verebilir bir tutum sergilemesi hem hukuki hem de vicdani bir zorunluluktur.

Bu bağlamda;

  1. Iğdır Hacı Ali Çocuk Yuvası’nda meydana gelen şiddet olayına ilişkin Bakanlığınız tarafından idari soruşturma başlatıl mıdır? soruşturmanın kapsamı nedir? Soruşturma hangi aşamadadır?
  2. Şiddet uyguladığı iddiasıyla tutuklanan bakım personeli Çiğdem Açıkgöz hakkında daha önce çocuklara yönelik şiddet iddiasıyla herhangi bir idari soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse sonucu ne olmuştur?
  3. Daha önce soruşturma geçirdiği iddia edilen bir personelin çocuklarla çalışmaya devam etmesine kim ya da hangi makam hangi gerekçe ile izin vermiştir?
  4. Hakkında çocuklara şiddet uygulamaktan soruşturma açılan Çiğdem Açıkgöz’ün kuruma çalışmasına tekrardan olanak sağlayan kişi ve/veya kişiler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma hangi aşamadadır?
  5. Söz konusu kurumda son beş yıl içinde çocuklara yönelik şiddet, kötü muamele veya ihmal iddiasıyla kaç idari ve adli soruşturma açılmıştır?
  6. Bakanlığınıza bağlı çocuk bakım kuruluşlarında görev yapan personelin işe alım süreçlerinde psikolojik yeterlilik ve mesleki uygunluk değerlendirmeleri hangi sıklıkla yapılmaktadır? Periyodik denetimler uygulanmakta mıdır?
  7. Koruma altındaki çocukların maruz kaldıkları olası şiddet ve kötü muameleyi bildirebilecekleri bağımsız ve erişilebilir bir başvuru mekanizması bulunmakta mıdır?
  8. Bu olay sonrasında ilgili kurumda görev yapan yöneticiler hakkında herhangi bir idari işlem başlatılmış mıdır?
  9. Bakanlığınız, çocuk bakım kurumlarında şiddeti önlemek amacıyla personel eğitimi, kamera sistemleri, bağımsız denetim ve sivil izleme mekanizmaları konusunda yeni bir düzenleme yapmayı planlamakta mıdır?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

8.2° / 3.7°
  • BIST 100

    16012,85%1,27
  • DOLAR

    44,05% 0,18
  • EURO

    51,17% 0,03
  • GRAM ALTIN

    7253,26% 1,01
  • Ç. ALTIN

    11873,13% 0,00