DERİCİZADE FARUK KÜÇÜK`TEN ANKARA ATATÜRK LİSESİ`NDE AHİLİK KONFERANSI

Ankara Sevdalısı Dericizade Faruk Küçük`ten,Ankara`nın en önemli Eğitim kurumlarından olan Atatürk Lisesinde Eski Ankara Resimleri Sergisi ve Ahilik Konferansı.törenle Öğretmen ve Öğrencilerin ziyaretine açıldı.

23.02.2018 16:07:28 0
DERİCİZADE FARUK KÜÇÜK`TEN ANKARA ATATÜRK LİSESİ`NDE AHİLİK KONFERANSI


Ankara Sevdalısı Dericizade Faruk Küçük'ten,Ankara'nın en önemli Eğitim kurumlarından olan Atatürk Lisesinde Eski Ankara Resimleri Sergisi ve Ahilik Konferansı.törenle Öğretmen ve Öğrencilerin ziyaretine açıldı.

 

Ankara Atatürk Lisesi Konferansı salonunda düzenlenen Ahilik Konferansına Öğretmen ve Öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.Konferansa MHP Eski Genel Başkan Yardımcısı.  Şevket Bülent Yahnici Okul Müdürü Bayram Akyüz,Okul İdarecileri,Öğretmen ve Öğrenciler katıldı.

 

Okul Müdürü Bayram Akyüz'ün kısa   açılış konuşmasıının ardından Kürsüye çıkarak konuşma yapan Dericizade Faruk Küçük,katılımcılara Ahilik ve Esnaflık konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu.İşlerden elini çekmeye başladığı dönemde yeni bir uğraş edinmek istediğini ve bu sırada koleksiyonculuğa merak saldığını belirten Küçük, Ankaralı olmasından dolayı özellikle Ankara tarihiyle ilgilenmeye ve bu konuda başta fotoğraf olmak üzere çeşitli bilgi ve belgeler toplamaya başladığını söyledi.

 

Ankaralı iş adamı Dericizade Faruk Küçük, 14 yıl önce başladığı Ankara fotoğrafları  koleksiyonu için Ankara tarihi ve fotoğrafıyla ilgili bulduğu her şeyi toplamaya başladığını ve Ankaradaki sahaflara birer torba bıraktığını belirten Küçük,Bıraktığım Torbalarda biriken Ankara ile ilgili Belge,Kitap,Bröşürleri ayda bir uğrayarak bunları sahafllardan satın aldığını açıkladı.  


Dericizade Faruk KüçükKonuşmasına şöyle devam etti;“Yaptığım bu çalışmayı Ankara’ya hizmet olarak görüyorum bu yüzden böyle bir koleksiyon yaptım. Bugüne kadar iki binin üzerinde Ankara fotoğrafı topladım ve bu fotoğrafları Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Ankara konusunda araştırma yapanların ilk başvurduğu adres oldum. Bununla ilgili de hala çalışmalarım devam ediyor. Aynı zamanda kırka yakın sergi açtım ve birçok kitaba da bu çalışmalarımdan dolayı konu oldum. Bu benim için bir sevdadır. Herkes yaşadığı yerin tarihine, kültürüne sahip çıkmalı. Benim yaptığım şey bir görevdir aslında ve aynı zamanda hepimizin görevi olmalı. Biz kendi tarihimize sahip çıkmazsak bunu çocuklarımıza, torunlarımıza nasıl aktaracağız. Tabii geçmişini bilmeyen bir nesil yetişiyorsa bunun en büyük sorumlularından biride bizleriz. Benim bu koleksiyonu yapma amacım zengin bir geçmişe sahip olan Ankara’yı herkese doğru bir şekilde tanıtmak ve bu bilgileri gelecek nesillere aktarmaktır. Bu bilgilerden  faydalanmak isteyen herkes gelip faydalanabilir.  ” dedi.

 

Ahilik konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Dericizade Faruk Küçük,Ahilik konusunda çok önemli açıklamalar yaptı.

 

Ahiliğin kuruluş sebeplerinden en önemlisi İslâm’ın yerleşilen her yerde yaygınlaşmasını temin etmektir. Ahi olan bir kişi önce bunu düşünür, buna göre hareket eder.

 

Ahilik, Müslüman esnafın şekillendirdiği ve uzun asırlar boyu Osmanlı Devletinin yardımcısı olmuş önemli bir teşkilattır. Bunlar harp zamanlarında içte çıkan karışıklıkları önler, halkın huzurunu kaçıran isyancılara karşı çıkarlardı. Bu yönden askeri bir özellikleri de mevcuttur.

 

Teşkilatın asıl görevi şehir halkının çoğunluğunu teşkil eden esnaf zümresinin (debbağlar; “deri işleri ile uğraşan sanatkarlar”, terziler, ahçılar, çizmeciler, ipekçiler, ekmekçiler, sarraflar, kasaplar, manifaturacılar, hatta canbazların dayanışmasını temin etmek, birbirlerini kollamalar ve toplumun menfaatlerini korumalarını sağlamaktır. Bu sebeple teşkilat bir mektep gibi çalışarak ahileri yetiştirir.

 

Ahiliğin en önemli özelliklerinden birinin yalan söylenmediğini,aldatmadığını,Güvene  dayalı ticaret yapıldığını anlatan Faruk Küçük,Cumhuriyet Döneminden sonra ise Ahiliğin artık önemini yitirdiğini ifade etti. 

 

Konferansın ardından Eski Ankara resimlerinden oluşan Resim Sergisinin  Kordelası kesilerek konukların ziyaretine açıldı.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA