YURT AY DER Genel Başkanı Kudret Bulut,Devlet kurumlarında,Devlet koruması altında,yetiştirme yurtlarında yetişen Çocukların gerçek Hayata adaptasyonunda çeşitli zorluklara karşı karşıya kaldıklarını belirterek,bir uyum sürecinden sonra yurtlarda kalan ço
YURT AY DER Genel Başkanı Kudret Bulut,Devlet kurumlarında,Devlet koruması altında,yetiştirme yurtlarında yetişen Çocukların gerçek Hayata adaptasyonunda çeşitli zorluklara karşı karşıya kaldıklarını belirterek,bir uyum sürecinden sonra yurtlarda kalan çocukların yaşama adaptasyon sürecinden sonra yurtlardan ayrılmalarının sağlanması gerektiğini açıkladı.
YURT AY DER Genel Başkanı Kudret Bulut Artuklu Haber Genel Yayın Ynetmeni Abdullah Ortaç'a şu açıklamalarda bulundu:
''Devlet koruması altına alınan Yetiştirme yurtlarında kalan ve daha sonra yurttan ayrılarak hayata karışan çocuklar arasında ne yazık ki gerçek hayata adaptasyon konusunda çetin zorluklar yaşandığı bilinmektedir.
Çocukların geçmişte yaşadıkları travmalar üzerinde çalışmıyoruz. Çocukların travmalarını önemsemiyor. Psikolog desteği vermiyoruz. Bir çocuğu Devler kuruması altına alınarak her şeyi hallettik gözüyle bakılıyor. Bu sıkıntılardan kurtulmadan gerçek hayata atılıyorlar işe giriyorlar üzerinden travmalar atılmadığı süre içinde her türlü olumsuz hareketlerin içinde buluyorlar kendini, çocuklarımıza psikolojik rehberlik yapacak sosyal servis elemanlarının olması gerekmektedir Kurumlar Modern hapishane imajından mutlaka kurtarılması gerekiyor. Çocuklar halkla bütünleştirmek sosyal etkinlikler yapılması gerekiyor. Bunun asıl nedeni kurum bakımında anne ve baba modelinden uzakta büyüyen çocuklara gerekli rehberliklerin yapılmamasıdır. Kalabalık yurt yaşantısında bireysel olarak çözülecek sorunlar gözden kaybolmaktadır.
Yurt yaşantısı birçok çocuk için kapalı bir kutudur. Burada yetişen çocuklara baktığımızda sosyal hayattan tamamen uzak oldukları, insan ilişkileri konusunda zayıf oldukları, sorun çözme ve karşılaştıkları sorunlarla baş edebilme yetilerinin zayıf oldukları bilinmekte ve yapılan araştırmalarla bunlar tespit edilmektedir.
18 yaşına kadar yetiştirme yurdunda kalan ve yurt dışında bir hayatı tanımayan çocuklar yurttan ayrıldıklarında sudan çıkmış balığa dönmektedirler. En basitinden bir ev tutmak, o evi geçindirmek, faturaları yatırmak, bütçe takibi yapmak gibi sosyal hayatta olması gereken davranış kalıplarını bilmemektedir. Çünkü ne yurtta kalırken ne de yurttan ayrıldıklarında onlara böyle şeyler anlatılmaz.
3413 sayılı yasa ile yurt çocuklarının işe girmelerini sağlayan kanun teklif sahibi İzmir milletvekilli Sayın Akın Gönen’in sağladığı büyük imkânla Yurttan ayrılan çocukların devlet işine girmesi çok önemlidir
.
Ancak işe giren çocuklar hayatlarında ilk defa yurt yaşamından farklı bir ortama girer. Yurt sonrası sosyal hayata hazırlık programları ne yazık ki yoktur. Bu nedenle birçok yurt çocuğu işyerlerinde sorun yaşamaktadır. İşyerinde amirleri ile çatışmakta, işe çeşitli engeller sebebiyle gelememekte, müstafi sayılmakta yada işyeri arkadaşları ile sorunlar yaşamaktadır. Mesela bu yasa ile işe giren yurt çocuğu işe girdiği kentte ev edinmesi barınması başlı başına bir sorundur. Bu sorunu çözmede hiçbir tecrübe ve desteği yoktur yapa yalnızdır. Bu sorunların çözümü için mutlaka yurt sonrası bir destek biriminin kurulması ciddi tarzda elzemdir.
Son zamanlarda sosyal medyada yer alan intihar olayları aslında yeni değildir.
Biz Yetiştirme Yurtları Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi kısa adı “YURT AY DER” olarak yıllardır bu sorunları dile getiriyoruz. Bize başvuran kardeşlerimize yurt hayatı sonrası danışmanlık hizmetleri vermeye çabalıyoruz. Ancak bu sorunun çözümü için yurttan ayrılan çocukların bir araya geleceği birbirine destek olacağı yalnızlığını yeneceği bir EĞİTİM - SOSYAL tesis açmak şarttır.
Çoğu kere bu isteğimizi yetkililere ilettik ancak olumlu yanıt alamadık Bu tesis yurttan ayrılan çocuklar kısa bir süre kalacak ve gerçek hayata hazırlık konusunda daha önce yurtta kalan ve hayata atılan abileri ve ablalarından destek alacaklardır. Yani olumlu örnekleri ve modelleri burada genç kardeşlerimiz ile buluşturacağız. Yalnızlık çaresizlik intihara varan acı sonuçları engelleyeceğiz. Lütfen bunun üzerinde durup umutsuzluk, bitmişlik ve çaresizlik duygusunu kaldıralım ve yenelim.
Diğer taraftan yurt sonrası çocukların takibi için aile ve sosyal politikalar bakanlığı sorunu ciddiye alarak kaynak, tesis ve kadro olarak takviye edilsin. Sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve pedagoglar ve halkla ilişkiler uzmanları bizim çocuklarımızı ömür boyu ciddi olarak takip edip yalnızlığa terk etmesinler. Aksi halde umutsuzluk ve yalnızlık acı sonuçlarını vermeye devam eder.
Şimdiye kadar mağdur olan yetim öksüz kimsesiz şehit çocukların iş haklarını aile ve sosyal politikalar bakanından iade etmelerini bekliyoruz. Mağdur yetim öksüz kalmasın.
Saygılar
KUDRET BULUT
Yurt Ay Der
Genel Başkanı''
YURT AY DER Projeleri Şunlar:
• Yetiştirme Yurtları ve Hayata tutunma (Bilimsel çalıştay sonuç bildirgesi)
(Aile ve Sosyal Politikalara Bakanlığına Bilgi verilmiştir.)
• Hayata Tutunanlar Resim Sergisi.
(Aile ve Sosyal Politikalara Bakanlığına Bilgi verilmiştir.)
• Yurtlarda Yetiştik Hayatta Sosyalleşiyoruz.(Kişisel Gelişim)
(Aile ve Sosyal Politikalara Bakanlığına Bilgi verilmiştir.)
• Koruyucu aile panelİ
(Aile ve Sosyal Politikalara Bakanlığına Bilgi verilmiş ve katılım sağlanmıştır.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
ABDULLAH ORTAÇ/ÖZEL HABER