Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak`ta kayıt dışı elektrik kullanımı ile mücadelesini hukuki alanda da sürdürüyor. Söz konusu mücadele çerçevesinde Dicle EDAŞ tarafından son bir yıl içeri
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak'ta kayıt dışı elektrik kullanımı ile mücadelesini hukuki alanda da sürdürüyor. Söz konusu mücadele çerçevesinde Dicle EDAŞ tarafından son bir yıl içerisinde 24 bin 467 abone hakkında kaçak elektrik kullandıkları gerekçesi ile cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Suç duyurusu sonrasında mahkemelerde görülen davalarda, şu ana kadar 2 bin 500'ü aşkın aboneye 'kaçak elektrik kullanmak' ve 'mühür bozmak' gibi suçlardan ötürü ya para ya da hapis cezası verildi.
Dicle EDAŞ avukatları, önceki yıllarda Türk Ceza Kanunu'na göre kaçak elektrik kullanmanın 'hırsızlık' olarak sayıldığını ve bundan dolayı çok kişinin hapis cezası aldığını hatırlattılar. Avukatlar, her ne kadar kaçak elektrik kullanmanın, Ceza Kanunu'nun 163. maddesine sonradan eklenen bir fıkra ile 'Karşılıksız yararlanma' suçuna dönüştürülmüş olsa da bunun sonucunda hâlâ hapis cezası olduğunu bilmeleri konusunda aboneleri uyardı. "Bu kapsamda karşılıksız yararlanma suçunun sabit olması halinde kaçak elektrik kullanan kişiler hakkında mahkemelerce 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Suçun tekrarında ise hükmün açıklanması kararı kaldırılmakta ve hapis cezası uygulanmaktadır. Ancak savcılık aşamasında borcun ödenmesi halinde savcılıkça takipsizlik kararı verilebilmektedir. Asliye ceza mahkemelerinde yargılanma aşamasında ise borcun ödenmesi halinde hükmün açıklanması geriye bırakılabilmektedir. Bu suçun birden fazla işlenmiş olması halinde ise hem önceki karar kaldırılmakta, hem de tekerrür maddeleri uygulanarak artırımlı cezalar uygulanmaktadır. Elektrik sayaçları ile oynanması ya da mührün kırılması halinde abonelerin, kaçak elektrik kullanmanın yanı sıra Türk Ceza Kanunu'nun 203. Maddesi'nde düzenlenen 'Mühür bozma' suçunu da işlemiş olacağına dikkat çektiler.
Bu arada, Dicle EDAŞ'ın elektrik dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta kayıp kaçak oranı yaklaşık yüzde 75 düzeyinde bulunuyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55