Dicle Elektrik :'Kaçak Elektrik Kullanımı Azaldıkça Şebekeler Güçleniyor '

Dicle Elektrik bölgesinde, 2013 yılında %76 olan kayıt dışı elektrik tüketimi, yatırımlar ve mücadeleler sayesinde %42'ye düşürüldü.

Mardin 12.06.2024 10:37:00 0
Dicle Elektrik :

Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımıyla mücadelede önemli adımlar atarken dağıtım bölgesinde önemli bir değişim ve dönüşümü de gerçekleştiriyor. Yatırımlarla desteklenerek kaçak elektrik kullanımının azaldığı bölgelerde, şebekelerin daha verimli çalıştığı görüldü. Şehir merkezlerinde kaçak elektrik kullanımı %17’ye kadar düşerken, bölge genelinde arıza sayısı ilk yıla göre %68 düştü. Türkiye’de abone başına bildirimsiz kesinti süresi 1.170 dakikayken, bu süre 610 dakikayla ülke ortalamasının yarısına indirildi. Kaçak tüketimin engellemeler yüzünden halen yüksek olduğu tarımsal sulama alanlarında ise devam eden borç sorunu çözüme kavuşturulmayı bekliyor.

 

Dicle Elektrik bölgesinde, 2013 yılında %76 olan kayıt dışı elektrik tüketimi, yatırımlar ve mücadeleler sayesinde %42'ye düşürüldü. Bu oran, dirençle karşılaşılmadığı için yatırımların önemli ölçüde tamamlandığı şehir merkezlerinde %17’lere kadara düşünce elektrik şebekeleri de daha verimli çalışmaya başladı. Bunun en bariz örneği şebekelerde ilk yıla göre %68 azalan arıza sayısı ve abone başına düşen bildirimsiz kesinti süresinin Siirt ve Batman gibi illerde ülke ortalamasının altına inmesiyle görüldü..

 

Kesinti süresi Türkiye ortalamasının altına düştü

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Yapılan son ölçümlere göre Türkiye’de abone başına bildirimsiz kesinti süresi 1.170 dakika civarındayken, bu süre kayıp kaçak oranı il merkezinde %9.2, il genelinde ise %14.7, olan Siirt’te 610 dakikayla neredeyse ülke ortalamasının yarısına indirildi. Kayıp kaçak oranı %33.2’e indirilen Batman il merkezinde ise bu süre 1.116 dakika ile yine Türkiye ortalamasının altına çekildi.” dedi.

 

Bölgede değişim ve dönüşüm gerçekleşiyor

“Özellikle şehir merkezlerinde yaptığımız iyileştirmelerle, şebeke verimliliğini artırarak kesinti sürelerini azalttık.” diyen Arvas, açıklamalarını şöyle sürdürdü, 

‘’Dağıtım bölgemizde gerçek anlamda bir değişim ve dönüşümü gerçekleştirmekte olduğumuzu artık görüyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK’nın yol haritalarında da belirtildiği gibi kayıp kaçak oranını düşürmeyi, bunu yaparken de yatırım ve ilave bakımlarla  diğer dağıtım bölgeleri gibi normalleşmeyi arzuluyoruz. Bunun yanında da bölge insanımızın kayıp kaçak ile anılmadığı, ülkemizin diğer tüm bölgelerinde yaşayan insanlar gibi kaliteli ve kesintisiz enerjiyi hak ettiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Tarımsal sulama abonelerinin borç sorunu sürüyor

Şehir merkezlerinde yaşanan bu olumlu gelişmelerin kırsal ve tarımsal bölgelerde de gerçekleşmesini hedeflediklerini kaydeden Arvas, ‘’Dicle Elektrik olarak, bölge insanımızın kaliteli ve kesintisiz enerjiye erişim hakkını savunuyoruz. Bu doğrultuda, tarımsal sulama abonelerimizin ödeme konusunda yaşadığı zorlukları da anlıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla, borçlu abonelerimize destek olmaya ve onların elektrik ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde, kırsal ve tarımsal alanlarda da şebekelerimizi güçlendirerek, bölge genelinde elektrik kalitesini artırarak kesinti sürelerini minimum seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Böylece, abonelerimize daha güvenilir bir enerji hizmeti sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

Çiftçi, hasat döneminde de elektrik borcunu ödemiyor

Öte yandan, Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin’de bulunan yaklaşık 25 bin tarımsal sulama abonesinden sadece 6 bin 148’i hasat döneminin ardından o yıla ait elektrik borcunu ödediği, 18.655’inin ise borcunu ödemediği belirlendi. Bu abonelerin geçmiş yıllara ait toplam 30 milyar TL'nin üzerinde borcu bulunuyor. Borç stokunda ilk sırayı 17 milyar TL’ye yaklaşan miktar ile Şanlıurfa alırken, burayı 8.5 milyar TL’yi aşan borçla Mardin takip ediyor. Diyarbakır’daki tarımsal sulama abonelerinin geçmiş dönem elektrik borcu ise 3 milyar TL’nin üzerinde bulunuyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


38.7° / 26.8°
  • BIST 100

    10771,40%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79