DİCLE Kalkınma Ajansı Midyat Taşı ve Desen Tasarımı Atölyesine destek verdi.Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucu çok sayıdaki alanında uzman isim, bölgeyi yansıtan tasarımlar sunabilmek amacıyla Midyat’a geldi.
DİCle Kalkınma Ajansı Atölyelerinden birisi Midyat Taşı Tasarımı Atölyesidir. Mardin’de çıkarılan kalker taşı, fırından ilk çıktığında yumuşak ve kolay şekillenen, fakat güneş ve su ile sertleşen, bölgeye özgü bir taştır. Midyat mimarisinin en büyük ayırt edici ögesidir. Midyat’taki yapıların içi ve dışı, kapıları, pencereleri, sütunlar, kemerler taş işçiliğiyle incelikle işlenebilen bu taşla bezelidir.
Mimar Zafer Akay yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede, bir yandan şehrin mimarisi, dokusu, kimliği deneyimlenirken, diğer yandan Mardin taşı ve işleme teknikleri, bu coğrafyaya özgü taşın farklı kullanımları ile ele alınması amaçlanmıştır. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin, dillerin, dinlerin, kültürlerin iç içe olduğu bu coğrafyanın bir-aradalıkları, müşterek alanlarından yola çıkarak şehir mobilyaları ve taş söveler, ocak, şömine, baca, korkuluklar, harpuşta gibi yapı bileşenleri tasarımları geliştirilmesi planlanılmaktadır.
DİKA AJANSI Şehrin Desenlerini gün yüzüne çıkartıyor
DİCLE Kalkınma Ajansı tarafından oluşturulan Diğer atölye ise Desen Tasarımı Atölyesidir. Akademisyen Doç. Gaye Kırlıdökme Belen yürütücülüğünde gerçekleştirilen atölyede; Midyat'ın insan, doğa, coğrafi ve mimari ögeleri ve hikayelerinden esinle desen tasarımları geliştirilmesi planlanılmaktadır.
Atölyeleri ziyaret eden DİCLE Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ‘Proje Fikrinin desteklenilmesi hususunda gerekenin yapılması için girişimlere başladığımızı düşündük. Bu projenin kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi tekrardan gün yüzüne çıkarabilme potansiyeli bizler için ciddiyet arz etmektedir, Midyat özellikle bölgemizde motifleriyle ön planda olan şehrimizdir’’ diyerek Ajansımızın projeye verdiği değeri vurguladı.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN